Aile borçlarını kapatabilmek için yardım bekliyor.
Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde taşeron firmada elektrik teknisyeni olarak çalışan Hüseyin Kara (47), 11 Eylül 2011 günü Seyhan Baraj Gölü'nde ölü olarak bulundu. Kara'dan geriye bir eş ve 3 tane eğitim gören çocuk ile borçları kaldı. Aile Kara'yı defnetmek için hazırlık yaparken elektrik borcunu ödemediği ve 3 kez kaçak elektrik kullandığı için TEDAŞ evin elektriğini kesti. Bir süre sonra ise yine su borcu da ödenmediği için suları da kesildi. Aile hem susuz hem de elektriksiz kaldı. Bu arada, Kara'nın telefon faturalarını ödemediği, bankadan 2 bin 250 TL kredi çektiği ve borcunu ödemediği ortaya çıktı. Ayrıca Kara'nın bakkala ve daha birçok yere borç yapması baba ve eş acısı çeken aileyi ikinci kez yıktı.
"KOCAM BİZİ İKİ KEZ YIKTI"
20 yıllık eşinin, annesi öldükten sonra alkol almaya başladığını, 11 Eylül 2011'de ise barajda ölü olarak bulunduğunu belirten Serpil Kara, "Eşimin suda boğulduğu haberi geldi. Ondan sonra borçları ortaya çıktı. Bankaya 2 bin 250 TL borcu var, telefon faturaları var, icralık oldu. Borcun bir
kısmını ödedim, sağdan soldan yardımla, muhtarın topladığı parayla. Suyum kesikti yeni açtırdım. Takside böldürdüm borcumu. Elektriğimiz de kesik o da açılırsa çok memnun oluruz. Elektrik faturasını hiç yatırmamış. Yatırdı diye biliyoruz ama hiç yatırmamış. Toplam 26 bin TL borç olmuş. İşi düzene girer diye bekledim ama düzelmedi. İçkisi vardı başka bir şeyi yoktu. Annesi vefat ettikten sonra alkol almaya başladı. Faturaları alıp yatırmaya götürüyordu ama yatırmıyormuş. Su faturalarının borcunu takside böldürmüş ama birkaçını yatırmış. Öldüğü günden buyana elektriğimiz yok. Çocuklarımız mum ışığında çalışıyor. Komşularım sayesinde ayakta durmaya çalışıyoruz. Onlar olmasa çok perişan olurduk" dedi.
Borçları neden yatırmadığını bilmediğini anlatan acılı kadın Kara, şöyle devam etti: "Bu çocuklarına da acımadı. Elektrik teknisyeniydi ondan dolayı maaş kaldı bize 790 TL maaş alıyoruz. Aldığım maaş borca gidiyor, 50-100 TL para kalıyor. Ona da tüp dolduruyorum. O da olmuyor geçinemiyoruz. Çamaşırı bazen komşuların makinesinde yıkıyorum çoğu zaman utanıp götüremiyorum elimde yıkıyorum. Başbakanımızdan rica ediyorum sürekli ona oy veriyorum. Cumhurbaşkanı'na da mektup yazdım. Sadece elektriğim açılsın başka birşey istemiyorum. Elektriğin açılması için TEDAŞ'a gittim ancak aldığımız maaş borcumuzu taksitlendirmeye yetmiyor. İşin içinden çıkamıyorum çocuklarım mum ışığında ders yapıyor."
"MUM IŞIĞINDA DERS ÇALIŞIP OKULA YÜRÜYEREK GİDİYORUM"
Babası elektrik faturasını ödemeyip yüklü miktarda borç bıraktığı için zor durumda olduklarını anlatan lise öğrencisi Serdar Burak Kara (17), "Okula paramız olmadığı için teyzemin verdiği bisikletle gidiyordum, ancak tekeri patlayınca yaya olarak gitmeye başladım. Evden yaya olarak okula gitmem 45 dakika, 1 saati buluyor. Bazen kışın annemde para olduğunda dolmuşla gidiyorum. Elektriğimiz olmadığı için mum ışığında ders çalışıyorum kardeşlerimle. Bazen de komşularımıza gidip ders çalışıyorum. Kitap okumakta, ödevlerimi yapmakta çok zorlanıyorum. Ama ben okuyup mimar olmak istiyorum. Babam bize borç barıktı halimiz çok kötü ona bir şey söyleyacek durumda değilim. İki kardeşim ve annemle birlikte çok zor durumdayız. Benim küçüğüm olan Batuhan kardeşimin kulağı duymuyor, rahatsızlığı var" diye konuştu.
TEDAŞ yetkilileri ailenin 3 kez kaçak işlemi gördüğünü ve faturalarını uzun zamandır yatırmadığı için elektrik borcunun 26 bin TL'ye ulaştığını yasal olarak borcun en fazla 12 ay takside bölünebileceğini söyledi. Borcun ödenmemesi durumda ailenin icralık olabileceği kaydedildi.
İHA