Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 ikinci yarıda enflasyonun yüzde 5 seviyesine ineceğini söyledi. Babacan, gelecek sene için Orta Vadeli Program (OVP)'da öngörülen büyümenin yüzde 4 olduğunu dile getirirken, bunun Avrupa ülkelerinin durumuna göre aşağı ya da yukarı doğru revize edilebileceğini kaydetti.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomiyi değerlendirdi. Babacan, "Şu an ABD ve Avrupa güç günlerden geçiyor. 2012'ye dair belirsizlikler var." dedi. 2008'de beliren ekonomik bunalımın dünyayı derinden sarstığını anlatan Babacan, şöyle devam etti:
"Bu dilimde pek çok ülkede tedbirler alındı, adımlar atıldı. Fakat bunların günü kurtarmaya odaklandığı anlaşıldı. Sorunları kökten aşmayı öngören tedbirler alınmadı. Bakın mali bunalımın başında devletler harcamalarını artırdı, vergileri indirecek hedefler açıkladı. 2009 başında İspanya, İtalya ve İrlanda başbakanları çıkıp tedbirleri kamuoyuna duyurdu. Ekonomiye can suyu vereceklerini vaat etti. Ama devletin çok para harcayıp, ekonomide çarkları döndürmeleri mümkün değildi. Biz, onlara 'Giderleri artırıyorsunuz ama paranız yok. Bunu nereden bulacaksınız?' diye soruyor fakat, cevap alamıyorduk. Evet şu an mali anlayışlarını esneten ülkeler şu an sorunlarla karşı karşıya. O dilimde milli gelirin yüzde 1'ine denk gelen tedbirlerle durumu kuvvetlendirecek iken, 5-10 sene hatta onlarca sene kamu borçlarının indirilmesi pek mümkün görünmüyor."
Gelinen aşamada devletlerin kredibilitesi 2009 kadar güçlü olmadığını belirten Başbakan Yardımcısı, şunları ifade etti:
"Artık devletlerin itibarları sorgulanıyor. 14 Avrupa Birliği üyesinin risk primi Türkiye'yi aşıyor. Bunlar somut değerler çünkü, dış borçlanmalar göz önüne alınarak ölçülüyor. 2009'da OVP'yi ortaya koyduk. Kamu açıklarını kapatma yollarını, borçları indirme yöntemlerini toplumla paylaştık. O gün sergilediğimiz tavır, Türkiye'yi türbülanstan korudu, dünyadan olumlu anlamda ayrıştırdı. Artık borç konusu fazla dillendirilmiyor, risk alanı olarak görülmüyor. Bakın bunalımın ardından süratli bir toparlanma oldu. Bu bağlamda 2010'u yüzde 9 büyüme ile tamamladık, umuyorum 2011 de yüzde 7,5 büyüme ile tamamlayacağız. 2012 için OVP'de yüzde 4 büyüme hedefi belirledik. Bunu Avrupa ülkelerinin durumuna göre aşağı ya da yukarı doğru yenileyebiliriz. Avrupa ülkelerinde bir daralma görülüyor ama bu sene için yüzde 7,5 - 8 büyüme göz önünde bulundurulursa ona bir şeyler daha eklenecektir. Yoksa geri gidiş söz konusu değil. 2013 ve 2014'te OVP'ye muhafazakar rakamlar koyduk. Bundan daha iyi gelişme olursa artı olarak hanemize yazılacaktır."
"BUNALIMA RAĞMEN 3,5 MİLYON İLAVE İSTİHDAM YARATTIK"
Türkiye'nin büyümesinin istihdamda da artış getirdiğini aktaran Babacan, " 2009'un ilk yarısında istihdam rakamı 21 milyonun altındaydı. Bu rakam, şu an 24 milyonu geçti. Biz, bunalımın ilk günlerine rağmen 3,5 milyon ilave istihdam yarattık." dedi. Gelir dağılımı ve yoksullukla mücadelede önemli aşamalar alındığına temas eden Babacan, "Anadolu'da güçlü firmalar oluşmaya başladı. Kolay gelir elde etme dönemi bitti. Şu an her alanda alın teri, bilek gücüyle iş yapılıyor." saptamasında bulundu.
"2014'TE BÜTÇE AÇIĞINI YÜZDE 1'E İNDİRECEĞİZ"
2011'de yüzde 1,5 luk bütçe açığı gerçekleştirdiklerini, bu olumlu rakamı 2014'te yüzde 1'e indirmeyi hedeflediklerini aktaran Babacan, aynı dönemde kamu borçlarını da yüzde 32'ye indireceklerini kaydetti. Enflasyonun da gerileme eğiliminde olduğunu savunan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Şu an en son ay yüzde 9,48 olsa da enflasyon 2012 de yüzde 5'e yakın bir sonuç elde edeceğiz." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz