Ankara (AA)- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD'nin Irak'tan çekilme ya da Afganistan'a daha çok askeri varlık gönderilmesiyle ilgili şu ana kadar Türkiye'den somut bir talepte bulunmadığını bildirdi.Babacan, dün gece TRT 2'deki Açılım programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yapılan son görüşmelerin hatırlatılması üzerine Babacan, terörle mücadelede pek çok farklı enstrümanın kullanıldığını söyleyerek, terör örgütü ile mücadelede "yalnızlaştırma stratejisinin" uygulandığını ve bunun son basamağının da Irak'taki yerel yönetimle temas kurmak olduğunu bildirdi. Bu konuyu bir "Kürt-Türk meselesi"
olarak görmediklerini belirten Babacan, Irak'taki yerel yönetimin terör örgütüne karşı politikasının önemli olduğunu kaydetti.
Mesud Barzani ile ilişkilerin sorulmasına karşılık Babacan, Barzani ile temasların Irak ya da Türkiye'de olabileceğini, ancak şu anda planlanan bir şey olmadığını ifade ederek, "Ancak böyle bir ziyaretin olmaması için de bir neden yok. Artık eşiği aştıktan sonra, muhatap almaya başladıktan sonra bu doğal akışı içinde olur. Önemli olan iki ülkenin de gündeminden terör örgütünü düşürmek" diye konuştu.
-Talep yok-
ABD'nin, Iraktan çekilmesiyle ilgili Türkiye'den bir talebinin olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, önceki ABD yönetimi döneminde SOFA anlaşmasının yapıldığını hatırlatarak, ABD'nin bu çekilme için farklı rotalar kullanacağını, bunlardan birinin de Türkiye olabileceğini söylediğini, ancak bunun çok genel anlamda bir ifade olduğunu ve somut olarak bir talepte bulunmadığını bildirdi.
Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da çekilme için belki Türkiye'ye ihtiyaç olabileceğini, konunun üzerinde çalıştıklarını, eğer bir talepleri olursa daha detaylı bilgi vereceklerini söylediğini kaydetti. Bakan Babacan, bu talepteki zamanlama, miktar ve cins gibi hususlara bakacaklarını ifade ederek, Amerikalılarla açık konuştuktan sonra herhangi bir sorun olacağını sanmadığını belirtti.
-Afganistan-
ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretine ilişkin soruya karşılık Babacan, Obama'nın G-20 ve NATO toplantılarının ardından Türkiye'ye geleceğini hatırlattı.
NATO toplantısında diğer toplantılarda da olduğu gibi Afganistan'ın gündeme gelmesinin beklendiğini söyleyen Babacan, bütün müttefiklere bu ülkedeki askeri varlıklarını çoğaltmaları çağrısında bulunulduğunu hatırlattı. Babacan, bu konuda Türkiye'den özel bir talep olmadığını belirterek, bu toplantılarda da böyle bir talep geleceğini sanmadığını ifade etti."Afganistan'daki sorunların biz sadece daha çok askeri varlık gönderilmesiyle çözümlenebileceğini düşünmüyoruz" diyen Babacan, sadece askeri varlığı artırarak sorunların çözülemeyeceğini, bunun yine bir siyasi çözüm olması gerektiğini, çünkü Afgan halkının oradaki askeri varlıkları bir "işgal gücü" olarak algıladığını kaydetti. Babacan, özellikle Taliban'ın güçlü olduğu bölgede halkta bir direniş olduğunu belirterek, Ağustos ayındaki seçimlerin ve Afgan halkının bütün kesimlerinin seçimlere katılımının önemli olduğunu vurguladı.