HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Babacan AB'ye sert çıktı

Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği ile ilgili olarak, "Bir yandan üyelik takvimimiz belli olmayacak. Bir yandan da bazı reformlarımız için (şu tarihler de şu bitecek, bu tarihlerde bu bitecek) diye bizden tarih isteyecekler. Bu mümkün değil" dedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) liderliğinde yürütülecek "AB Müktesebatına Uyum Sürecinde Etki Analizi Kapasitesini Güçlendirerek Çevre Başlığında Uygulama ve Farkındalık Yaratma Projesi"ne ilişkin düzenlenen seminerin açılışında konuşan Babacan, Türkiye ile AB ilişkilerine değinirken, 10 Ocak'ta önemli bir toplantı yaptıklarını ve söz konusu toplantıda Türkiye'nin kendi yol haritasını hazırlamasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Babacan, aynı toplantıda Türkiye'nin, 2007-2013 dönemini kapsayan 7 yıllık sürede 35 fasılda ne zaman neleri yapacağını ilan edeceğini açıkladığını kaydetti.
Bu konuda yapılan çalışmalara ilişkin 600 sayfalık bir doküman hazırlandığına işaret eden Babacan, ancak bu dokümanın redaksiyonunun yapılacağını, rafine bir hale getirilerek üzerinde çalışma yürütüleceğini bildirdi.

Bu konudaki çalışmaların Mart sonu Nisan başı gibi değerlendirilip bir takvim açıklanacağını belirten Babacan şöyle devam etti: "Biz şu tarihte şunları yapacağız, herkesin haberi olsun. Bu fasıllarla ilgili artık ne zaman açılır, ne zaman kapanır o ayrı bir süreç. Dediğim gibi siyasi, diplomatik, teknik çabaların gösterileceği ayrı bir süreç. Ama orada meydana gelebilecek tıkanıklıklar bizim iç reform sürecimizi asla durdurmamalı, engel olmamalı. Bundan sonraki süreçte tabi AB'nin Türkiye için ne zaman hazır hale geleceği çok daha ön plana çıkacak. Şimdiye kadar konuşuyorduk (Biz acaba ne zaman hazır olacağız. Ne zaman bu değişimi, dönüşümü tamamlayabiliriz?) diye. Öyle görünüyor ki Türkiye, AB'den çok daha erken bir tarihte hazır olacak bu işler için. Ondan sonra verilecek olan kararlar, siyasi kararlar. Türkiye'nin istekli olması gerekiyor. Tüm ülkelerin istekli olması gerekiyor. Karşılıklı ortak çıkarların herkes tarafından anlaşılması gerekiyor. "

"Hazmetme kapasitesi"

Babacan, AB ülkelerinin daha önce de bir "Hazmetme kapasitesi" diye tutturduklarını hatırlatarak, "baktılar olmuyor adını değiştirdiler. (entegrasyon kapasitesi) dediler" dedi. Ancak ne İngiltere'nin ne İspanya'nın ne İtalya'nın hazmedilemediğini belirten Babacan, yeni üye olan ülkelerin bile kendi dillerini, kültürlerini,
özelliklerini koruduklarını söyledi. Babacan, "demek ki bu çok da iyi bir tabir değil. Hele hele Türkiye gibi bir ülkeyi hazmetmek daha da zor" diye konuştu.

Üyelik takvimi
Bundan sonraki takvimin Türkiye'nin kendi takvimi olacağının altını çizen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: "AB özellikle müktesebata uyum konularında Türkiye'den eğer herhangi bir takvim isteyecekse ya da herhangi bir takvim bekleyecekse ki şu an böyle bir durum yok. O zaman bizim üyelik tarihimizin de belli olması gerekiyor.
Müktesebata uyumla ilgili takvimi biz bekliyoruz. AB ilerde şu ya da bu sebeple (Şu tarihe kadar şunu bitirin, bu tarihe kadar bunu bitirin) zannetmiyorum, süreçte böyle bir şey yok. Ama böyle bir talep olmaya başlarsa bizim de bu konuya cevabımız çok açık. Tabii, hay hay. Madem takvimleri konuşuyoruz o zaman şu bizim üyelik takvimini de gelin konuşalım. Bir yandan üyelik takvimimiz belli olmayacak. Bir yandan da bazı reformlarımız için (Şu tarihler de şu bitecek, bu tarihlerde bu bitecek) diye bizden tarih isteyecekler. Bu mümkün değil."

Express

En Çok Aranan Haberler