ATİNA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Yunanistan temasları çerçevesinde Atina'da Yunan meslektaşı Dora Bakoyanni ile bir araya geldi.
Görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyen iki bakan, dostluk ve işbirliği mesajları verdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, görüşmenin sıcak ve yapıcı bir ortamda gerçekleştiğini belirterek, "Yararlı görüşmeler gerçekleştirdik ve hem ikili ilişkilerimiz hem de tüm bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Öncelikli gündem maddesi Türkiye-Yunanistan arası mevcut diyalogun daha ileriye götürülmesi ve yeni bir boyut kazandırılması için neler yapılması gerektiğidir. İki ülke, mevcut dostluk ve işbirliği köprülerini güçlendirmek ve birlikte yeni köprüler inşa etmektedir" dedi.
Her iki tarafta da ortak hareketi ilerletmek için güçlü siyasi irade olduğunu vurgulayan Babacan, "Kıbrıs meselesi ikimizi de ilgilendiriyor. Türkiye, kapsamlı çözüme ulaşmak için Birleşmiş Milletler (BM) parametreleri çerçevesinde elinden geleni yapmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin uluslararası antlaşmalara uyduğu ve dünya barışı için çalıştığını vurgulayan Bakan Babacan, Kıbrıs konusu gibi uluslararası ve bölgesel konularda AB'nin ve NATO'nun daha etkili olması gerektiğini söyledi. Yunanistan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecini desteklediğine de değinen Babacan, "Bu desteğin güçlenerek devam etmesini beklemekteyiz" dedi.
Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki diyalog sürecinin bir ortaklık ilişkisine dönüştüğünü söyledi. Enerji, ticaret ve bankacılık sektöründeki gelişmelerin ortaklık ilişkilerinin en büyük kanıtı olduğunu belirten Babacan, "Özel sektörlerimizin bu sürece gösterdiği güven, ülkelerimiz açısından umut vericidir. Geçtiğimiz günlerde açılan Karacabey-Gümülcine doğalgaz boru hattı iki ülkeyi birbirine bağlarken, refah ve istikrara katkıda bulunmaktadır. Bu tür işbirliğini sürdürmeli,
karşılıklı anlayış ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmeliyiz" diye konuştu.
Yunanistan ziyaretine işadamlarından oluşan bir heyetle katılan Babacan, "Ekonomik ve ticari ilişkilerimizdeki dinamizmi vurgulamak istiyorum. İşadamlarımız arasındaki ilişkilere odaklanacak, öğleden sonra işadamlarımız arasında gerçekleştirilecek toplantıya da Bakoyanni'yle beraber katılacağız. İşadamlarının bizlerden beklentilerini dinleyeceğiz, onlara cesaretlendirici ve destekleyici tutumumuzu göstereceğiz. Türkiye'ye yatırım yapan 300 Yunan şirketi var. Bu, iki ülke arasında gelişen ilişkilere duyulan güveni gösteriyor" dedi.
İki ülke arasındaki dostluğun ilerletilmesi için bir kültür değişim programı imzalandığını vurgulayan Bakan Babacan, "İki ülke arasındaki kültürel ilişkiler somut bir programı ortaya konmuş oldu. Pek çok ortak kültürel etkinlik bizleri bekliyor" şeklinde konuştu.
Bakan Babacan, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi sırasında diğerinin hassasiyetlerine saygı göstermek gerektiğini belirterek, "Karşılıklı saygı ve güvene dayalı dostça ilişkilerin bölgesel barış, güvenlik ve istikrar için de hayati önemde olduğunun bilincindeyiz" dedi.
Açıklama sonrasında iki bakan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye ziyaretiyle ilgili basın mensuplarının sorduğu soruları cevapladı. Bakoyannis, Türkiye'nin Karamanlis'in ziyaretine hazırlandığını hatırlatarak, "Biz ziyaret tarihinin, diplomatik yollarla her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından açıklanacağında mutabık kaldık. Sonra karar vereceğiz "dedi. Türkiye'deki terör olayları ve sınır ötesi operasyonla ilgili bir soruya cevap veren Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyannis,
"Terör konusunda, benim de kişisel hassasiyetim var. Terör kurbanlarının ailelerinin ve Türk halkının sorununu iyi anlıyorum. Türkiye'nin maruz kaldığı saldırıları kınıyoruz. Şiddetin hiçbir şeye fayda sağlamayacağını düşünüyorum ve terörle mücadelenin işbirliği ve uluslararası hukuk çerçevesinde yapılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Babacan da, Yunanistan Başbakanı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından davet edildiğine değinerek, "Henüz tarihi resmen açıklamasak da, aşağı yukarı görüş birliğimiz var. Çok yakın zamanda olacak. Bu ziyareti çok önemsiyoruz. Özellikle, Türkiye'ye başbakanlık seviyesinde yapılacak bu resmi ziyaret, 48 yıl sonra ilk defa gerçekleşecek. Benim bugünkü ziyaretim ve Karamanlis'in resmi ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilere yeni ivme kazandıracak, yeni açılımlara, problemlerin çözümüne vesile olacaktır" şeklinde konuştu.
AB'nin kendisine sınır çizmesiyle ilgili bir soruyu cevaplayan Babacan, "AB bir değerler ve idealler bütünüdür ve AB üyesi 27 ülke, ortak değerler etrafında bütünleşmiştir. AB aynı zamanda 20. yüzyılın en büyük barış projesidir. AB 6 ülkeden 27'ye genişlemesi hem eski üyeler hem de yeni üyeler için büyük olumlu açılımlar sağlamıştır. AB'nin açık kapı politikası onun sahip olduğu önemli bir güçtür ve bu politika çevresine barış, istikrar ve refah ihraç etmiştir. Eğer coğrafi sınır, kültürel özellik, etnik unsurlardan bahsedersek hataya düşeriz" dedi.
Türkiye'nin Avrupa'daki önemine değinen Babacan, "Türkiye tarih boyunca Avrupa'nın bir parçası olarak anılan ve Avrupa'nın tarihinde yer alan bir ülkedir. Avrupa tarih kitaplarından Türkiye'yi çıkardığınızda nasıl bir tabloyla karşılaşacağınızı düşünmek mümkün değildir. Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci vardır; sadece aday değil, katılımcı ülkedir. Bu bir yandan Türkiye'deki standartları yükseltirken, bir yandan bu barış projesini 21. yüzyılda taçlandıracaktır. Bu konuda da, Yunanistan hükümetinin samimi
desteğine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Bakan Babacan, Yunanistan temasları kapsamında Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından kabul edilecek ve PASOK Partisi Genel Başkanı Yorgo Papandreu ile de görüşecek. Babacan, Bakoyanni ile birlikte İş Adamları Forumu'na katılacak.