New York (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın, New York'taki temaslarında, "BM bizim için dünyada barış ve istikrarın tesisi ve korunması açısından resmin tam ortasında olmaya devam ediyor" mesajını verdiği öğrenildi.
Babacan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesine destek arayışları çerçevesinde New York'ta temaslarda bulunuyor. BM Genel Kurul Başkanı Sırcan Kerim ile biraraya gelen Babacan'ın, bu görüşmede Türkiye'nin, "Etkili, nüfuzlu, temsili ve işlevsel" bir BM görmek istediği görüşünü ifade ettiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Babacan, hızla yükselen petrol fiyatları ve gıda fiyatlarının yarattığı küresel sorunlar ve çevre sorunlarına karşı BM'nin etkin rol üstlenmesinin önemine işaret etti ve "BM bizim için dünyada barış ve istikrarın tesisi ve korunması açısından resmin tam ortasında olmaya devam ediyor" görüşünü iletti.
Babacan ayrıca, İran'ın nükleer dosyası ve Suriye-İsrail arasında başlatılan diyaloğa ilişkin bilgi verdi ve Türkiye'nin, sorunların çözümünde "diyalog" ve "dışlayan değil herkesi kucaklayan" bir yaklaşımı benimsediğini kaydetti. Sırcan Kerim'in ise BM reform sürecinde alınan mesafeden bahsettiği öğrenildi. BMGK geçici üyeliği için yürütülen temaslar kapsamında az gelişmiş ülkeler toplantısında da gelişme yolunda karşılaşılan sorunların mali yardımla aşılamayacağı, kolektif yaklaşım gerektirdiğini belirtti.
Babacan, enerji, gıda kirizi, açlık, AIDS ve yoksulluk gibi sorunlara "çok taraflı" yaklaşım geliştirilmesinin önemine işaret etti. Babacan küreselleşmenin "iki ucu keskin kılıca" benzediğini belirtirken, az gelişmiş ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi yönünde yardım ve işbirliğinin süreceği mesajını verdi. Latin Amerika ve Karayipler grubuyla yapılan görüşmelerde de Babacan'ın, "coğrafyalar birbirine uzak olabilir ama küreselleşme olgusu çerçevesinde mesafeler değil paylaştığımız değerler bizi biraraya getiren unsurdur" mesajını verdiği öğrenildi. Babacan, Türkiye'nin, gelişmekte olan ülkelere yardımını sürdürmeye hazır olduğunu belirtti.
-BM DAİMİ TEMSİLCİLERİNE RESEPSİYON-
Öte yanadan New York'taki Türkevi'nde Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin tarafından diğer ülkelerin BM Daimi Temsilcileri için bir resepsiyon verildi.
Resepsiyona katılan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine seçilme şansının yüksek olduğunu ancak her seçimde olduğu gibi bu seçimde de son ana kadar çabaları sürdürmek gerektiğini bildirdi. Babacan, son 10 buçuk ay içinde 130 ülkenin dışişleri bakanıyla BMGK Geçici üyeliği için görüşmede bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye, hem bölgesinde hem de daha geniş bir coğrafyada güvenlik, barış, istikrar için çaba gösteriyor ve Türkiye'nin oynadığı bu yapıcı rol, dünyanın pek çok köşesinde hissediliyor" dedi.
Türkiye'nin son 47 yıldır BMGK üyesi olmadığına dikkati çeken Babacan, "En son 1961'deki üyeliğimizde de sadece bir yıl görev yapmışız. O günden bu güne Türkiye BMGK'da temsil edilmemiş. Dolayısıyla yarım asra varan bir süreden sonra bu üyeliğin Türkiye'nin hakkı olduğunu düşünüyoruz. Biz orada katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. BMGK'ya üye olduğumuz zaman çok aktif ve yoğun katkıda bulunan bir ülke olacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu. BMGK geçici üyeliğinin Türkiye'nin görünülürlüğünü daha da artıracağına işaret eden Babacan, "Türkiye'nin zaten sürdürmekte olduğu katkıları başka bir platforma taşıyacaktır. Türkiye için, bölge için daha iyi olacaktır, dünya barışına katkı sağlayacaktır" dedi.
Türkiye'deki iç politika gelişmelerine ilişkin muhataplarının sorularına maruz kalıp kalmadığı sorulan Babacan, "burada tamamen ekim ayındaki oylamaya konsantre olmuş durumdayız" yanıtını verdi.Bir başka soru üzerine Babacan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde Kıbrıs ve Irak'ın gündemindeki konular arasında bulunduğunu kaydetti. Babacan, BM'deki 121 ülkenin daimi temsilcisinin katıldığı resepsiyonda, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada da BM'nin şu sırada içinden
geçmekte olduğu reform sürecini desteklediklerini söyleyerek, BM Daimi Temsilcileri'ne Türkiye'nin BMGK'da çok büyük katkıda bulunabileceği mesajını verdi.