HABER

Babacan: ''Medeniyetler İttifakı önemli bir proje''

Ankara (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Medeniyetler İttifakı projesinin bugün kültürler ve dinler arası diyalog bağlamında dünyada atıf yapılan ve umut beslenen öncelikli projelerden biri haline gelmiş olmasını büyük bir memnuniyet ve gururla izlediklerini kaydetti.

Medeniyetler İttifakının gelecek hafta Madrid'de yapılacak forumu dolayısıyla A.A'ya demeç veren Babacan, son yıllarda dünya çapında yaşanan olayların, toplumlar ve daha genelde kültürler arasında karşılıklı şüphe, korku ve yanlış anlamaları alevlendirdiğini belirterek, "Bu ortamın, tüm dünyada aşırı unsurlar tarafından istismar edilmekte olduğunu üzülerek izliyoruz" dedi.Türkiye olarak küresel istikrarı tehdit edebilecek dereceye yaklaşan bu gelişmelere sadece kapsamlı bir projenin engel olabileceğine inandıklarının altını çizen Babacan, bu anlayışla Türkiye'nin İspanya ile birlikte 2005 yılında oluşturduğu Medeniyetler İttifakı Girişiminin medeniyetler ve kültürler arasında karşılıklı saygı çerçevesi oluşturarak, artan gerilim ve şiddet eğilimine karşı koymayı amaçladığını vurguladı.

Babacan, "Tabiatıyla bu ortamı sağlayabilmek içinse mümkün olduğunca geniş katılımlı ortak siyasi bir irade oluşturmak ve kurumsal ve sivil toplumsal düzeylerde ortaklaşa yürütülecek bir eylem başlatmak ihtiyacı bulunmaktadır" diye konuştu. BM Genel Sekreteri tarafından da benimsenen söz konusu girişimin birinci yıllık forumunun 15-16 Ocak 2008 tarihlerinde Madrid'de İspanya'nın evsahipliğinde düzenleneceğini hatırlatan Babacan, foruma, Eş-Başkan sıfatıyla ve girişime Türkiye'nin verdiği önem çerçevesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve kendisinin de yer alacağı geniş bir heyetle katılmayı öngördüklerini vurguladı.

Babacan, bu toplantılar sonucunda grubun, uluslararası barış ve istikrara yönelik ortaya çıkan yeni tehditlerin ve özellikle aşırılığı kışkırtan siyasi, sosyal ve dini eğilimlerin değerlendirmesini yapmak; bu eğilimlerle başa çıkmak için devletler, uluslararası örgütler ve sivil toplum için uygulanabilir bir eylem programı tavsiye etmek üzere son derece kapsamlı bir rapor hazırladığını dile getirerek, "Söz konusu rapor, 2006 yılının Kasım ayında ülkemizin evsahipliğinde İstanbul'da düzenlenen bir toplantıyla BM Genel Sekreterine sunulmuştur" dedi.

-ULUSLARARASI DESTEĞİN ÖNEMİ-
Babacan, girişime ilişkin olarak önem atfettikleri konulardan bir tanesinin de İttifaka ve bu kapsamda yürütülen çalışmalara mümkün olan en fazla sayıda ülke ve uluslararası kuruluşun desteklerinin sağlanması olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda, BM çatısı altında Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu oluşturulduğunu hatırlatan Babacan, gruba mensup ülkelerin Dışişleri Bakanları ile 2007 eylül ayında düzenlenen BM Genel Kurulu vesilesiyle son derece yararlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.Ali Babacan, "Bugün, söz konusu gruba katılan ülkelerle bölgesel ve uluslararası kuruluşların sayısının 80'e ulaşmış olması İttifakın geleceği açısından bizi son derece memnun eden bir durumdur" dedi.

En Çok Aranan Haberler