HABER

Babacan: ''Taraflara somut öneri ilettik''

Babacan: ''Taraflara somut öneri ilettik''

Ankara - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail'in Gazze saldırıları ile ilgili olarak, taraflara ortak bir zemin oluşturacağını düşündükleri somut öneri ilettiklerini bildirdi.

NTV'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze'ye İsrail saldırılarının 3 haftayı doldurduğunu hatırlatan Babacan, bölgede büyük bir dram ve trajedi yaşandığını, ölenlerin üçte birinin çocuk olduğunu, sadece insani perspektiften bakıldığında dahi bunun tolere edilebilir bir durum olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin bu olaylar başlamadan çok önce Orta Doğu'da olabilecek sıkıntıları dillendirmeye başladığını ifade eden Babacan, "ancak maalesef İsrail'in saldırılarının başladığını ve bunun ardından diplomatik girişimler ve ziyaretlerin söz konusu olduğunu" belirtti. Babacan, Türkiye'nin bütün taraflarla konuşan bir ülke olarak ayrıcalıklı bir konumda olduğunu, bu nedenle Türkiye'ye bütün tarafların güvenini sağlamış bir ülke olarak büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

Babacan, ateşkesin sadece silahların susmasından ibaret olmayacağına, çünkü şu an için bunun iki tarafın da yenilgisi anlamına geleceğine dikkati çekerek, ateşkesin Hamas için herhangi bir şartı olmaksızın beyaz bayrak sallaması, İsrail için ise (ne yaptık, ne elde ettik) olarak yorumlanacağını, dolayısıyla silahların susması ve tarafların asgari bir müşterekte tatmin olacağı ortamı yakalamak gerektiğini bildirdi.

-Türkiye'nin taraflara önerisi-
Bakan Babacan, Türkiye'nin son olarak taraflara, ortak bir zemin oluşturacağını düşündükleri somut bir öneri ilettiğini kaydederek, bu önerinin detaylarına giremeyeceğini ancak genel çerçevesini anlatabileceğini bildirdi.

Babacan, bu çerçevede öncelikle silahların susmasının ve bu olurken de hemen yanında Gazze'deki ambargonun kalkarak, giriş çıkışların serbestleşmesi, bunun için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının hedeflendiğini söyledi.

Öneri çerçevesinde İsrail'in Gazze'deki askeri birliklerinin çıkmasının da öngörüldüğünü ifade eden Babacan, öneride bunun ötesinde Mısır'la olan silah hareketinin düzenlenmesi ve buna ek olarak bütün bu ateşkes şartlarının uygulanıp uygulanmayacağını gözlemleyecek ve bunu rapor edecek bir gözlemciler grubunun oluşturulmasının yer aldığını açıkladı. Babacan, bütün bunların yanı sıra donörler toplantısı düzenlenmesi ve Filistinli gruplar arasında uzlaşı sağlanmasının da birbirine bağlı konular olduğunu kaydetti.

Babacan, İsrail'in önem verdiği konunun güvenlik, Hamas'ınkinin de açık hapishane durumundaki Gazze'nin normal bir bölgeye dönmesi olduğunu söyleyerek, "Bütün bu süreçte Hamas'ın yok sayılması da gerçekçi değil. Belki tam tanınmalarını beklemek gerçekçi değil ama en azından varlığının belli olduğu bir çözüm olmalı" dedi.

-İSrail ile iletişim-
İsrail ile iletişim kanallarına ilişkin soru üzerine Babacan, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile telefonda birkaç kez görüştüğünü, onun kendisini aradığını ve gelmek istediğini ancak bu ziyaretin gündeminin önemli olduğunu, sadece bir iyi niyet turu çerçevesinde bir ziyaretin anlamı olmayacağını kaydetti.

Babacan, Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail ile iletişim kanallarının açık olduğunu belirterek, iki bakanlık arasında farklı seviyelerde sürekli bir iletişimin söz konusu olduğunu bildirdi. İsrail ile konuşulduğu zaman da verilen mesajların çok açık olduğunu söyleyen Babacan, bütün bu olup bitenlere kuşkusuz bir tepkileri olduğunu, bunun insani ve siyasi bir tepki olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin İsrail-Suriye barış görüşmelerinin arabulucusu olduğunu hatırlatan Babacan, "Biz barış için uğraşırken bu çatışmanın başlaması bizi de rencide etti. Çünkü arabuluculuk bir güven ilişkisidir" diye konuştu.

Olası bir ateşkes anlaşmasının tarafları bulunduğunu, böyle bir ateşkesi kontrol edecek bir grup oluşturulmasının söz konusu olduğunu söyleyen Babacan, İsrail ile ABD arasındaki bu son görüşmelerin olabilecek bir ateşkes anlaşmasının garanti altına alınması ile ilgili olduğunu belirtti.

"Bu ateşkesin kalıcı olması, sürdürülebilir olması için ilgili tüm tarafların mutabakatı lazım. Tek taraflı bir ateşkes sonuç vermez" diyen Babacan, İsrail, Mısır ve Hamas'ın yüzde yüz mutabık kalmaları ve müşterek bir zeminde buluşmalarının önemine dikkati çekti. İsrail'in tek taraflı bir ateşkesinin yürümeyeceğini belirten Babacan, çözüm bir paket olarak gerçekleşmezse kalıcı bir sonuç almanın mümkün olmayacağını bildirdi.

-Ergenekon soruşturması-
Babacan, Ergenekon davasına ilişkin bir soru üzerine, "Bugün ben bir gazetede gördüm, ben çok sık telefon alıyorum diye, o bilgide biraz yanlışlık var. Bu konuyla ilgili öncelikle kimseden telefon almadım ama yüz yüze görüştüğümüz, baş başa kaldığımız anda bazı AB ülkelerinin dışişleri bakanları, 'böyle bir şeyler duyuyoruz, nedir bu' diye bana soruyorlar, bu bundan ibaret.

Yani çok yoğun bir telefon trafiği falan yok. Şimdiye kadar soran kişi sayısı da bellidir" diye konuştu.

Ancak kuşkusuz Avrupa'nın konuyu takip ettiğini söyleyen Babacan, Türkiye'nin bir demokratikleşme sürecinin olduğunu ve demokrasinin geçmişte defalarca aksadığını herkesin bildiğini kaydetti.

AA

En Çok Aranan Haberler