Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye'de günlük 2 doların altında geliri olan kesim de sıfırlandı. Bunun yanında günlük geliri 4 dolar olan tabaka yüzde 3,6'ya denk geliyor." dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, Küresel İnsani Gelişme Forumu'na katıldı. Kalkınma Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından tertip edien forumda söz alan Babacan, gelir dağılımının ülkeler adına önemini vurguladı. Kalkınmada eğitim ve istihdamı temel alan modellere odaklanılmasını öneren Babacan, "Şu an 7 milyar olan nüfusun ileride 9 milyara çıkacağı, orta gelirli nüfusun 1,2 milyarı bulacağı öngörülüyor. Böyle olunca kaynaklara talep artacak. 2030'da gıdaya yüzde 50, suya yüzde 30, enerjiye yüzde 45 daha fazla gerek duyulacak. Bütün bunlardan dolayı sürdürülebilir kalkınma büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
Dünyada uygulanan kalkınma modellerinin önemli bölümünün sürdürülebilir olmadığından yakınan Babacan, şöyle devam etti:
"Zaman bağlamında tek ekonomik büyümeyi göz önünde bulundurmak çevreye darbe vurur, gelir dengelerini tahrip eder. Onun için büyüme ve çevre bir arada alınmalı, tüm kesimlerin kalkınmadan yararlanmaları temel alınmalıdır. Burada karar verilmesi gereken konu; şu an için mi kalkınma ve ekonomiyi öne alacağız, ekonomik büyümeye mi odaklanacağız, yahut nesilleri göz önünde bulundurarak kalkınmayı sürdürülebilir kılacak mıyız? Kanımca kalkınma ve ekonomi bütün olarak görülmediği, ele alınmadığı takdirde dilenen refah seviyesini yakalamak mümkün değildir."
Başbakan Yardımcısı, Türkiye'nin 100'ü aşkın kalkınma projelerini hayata geçirdiğini dile getirdi. Bunların içinde eğitim, enrji gibi alanların da bulunduğunu ifade etti. Ali Babacan, "Gelinen aşamada Türkiye, donör ülke unvanı elde etti. Bakın, geçen sene darda olan ülkelere yaptığımız yardımlar, katkılar 1 milyar doları geçti." dedi. Türkiye'nin kalkınmasını ekonomik büyümesine de yansıttığını anlatan Babacan, şunları kaydetti:
"Son 10 senede toplumu, bireyleri ekonomik büyüme ile kalkınmanın temeline aldık. Makro ekonomide önemli uygulamalarımız söz konusu. Bunu yoksul kesimlere hitap eden sosyal yardımlarla besledik. Böylece yoksullukla mücadelede ilerledik. Artık Türkiye'de günlük 1 doların altında geliri olan kesim kalmadı. Günlük 2 doların altında geliri olan kesim de sıfırlandı. Bunun yanında günlük geliri 4 dolar olan tabaka yüzde 3,6'ya denk geliyor. 2011'de yayınlanan bir rapora göre OECD ülkelerinin gelir dağılımının yerle bir olduğu dillendiriliyor. Burada istisna iki ülke var, bunlardan biri de Türkiye. Yani ekonomide büyüyen Türkiye, gelir dağılımını dengeleyen ender ülkelerden biri. Ekonomik bunalıma rağmen ülke, güçlü ve iyi büyüme oranları yakalandı. Geçen sene büyümemiz yüzde 8,5 oldu. Yine 2009'dan bu yana 3 milyonu aşkın bireye istihdam oluşturduk. Öte yandan eğitimle ilgili sorunlar devam ediyor. Bundan böyle eğitim, reform yapacağımız alan olacak. Bu anlamda teknik imkanlara önem vereceğiz, kalifiye öğretmenler çıkaracağız."
Güçlü devlet ve toplum için yoksullukla mücadele etmenin önemine vurgu yapan Babacan, bu anlamda Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere ilham kaynağı olduğunu aktardı. Başbakan Yardımcısı Babacan, "Ekonomide ve kalkınmanın yanında siyasi reformlarda adımlar attığımız bu dilimde Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya model oluyoruz. Arap ülkelerinde gençlerin daha iyi bir hayat talebinin Türkiye'de olanların yakından incelendiğini ortaya koyuyor. Biz, iç reformları tamamladık. Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin iç reformu da böyle bir tablo getirdi. Yani arada yoğun bir diyalogun olduğu ortada." yorumunu yaptı.
KÜRESEL İNSANİ GELİŞME FORUMU
Küresel İnsani Gelişme Forumu'na; Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve UNDP Başkan Yardımcısı Rebeca Grynspan ile Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Teşkilatı (UNİDO) Genel Direktörü Kandeh K. Yumkella da katıldı.
22-23 Mart tarihlerini kapsayan forumda 'Yeşil İnsani Gelişme',Toplumsal Sözleşme: Eşitlik ve Sürdürülebilirliğin İnşası', 'Sürdürülebilir Gelecek İçin Yenilikçi Finansman', 'Sürdürülebilir Kalkınma Üzerine Yeni Bir Anlaşma Rio +20 İçin Sorunlar ve Fırsatlar', 'İnsani İlerlemeyi Değerlendirmek' ile 'Değişim İçin Koalisyonlar Kurmak' başlıkları ele alınacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz