Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2011 yılının özel günlerde yapılan harcamalarında rekoru babalar kırdı. Babalar Günü’nü kapsayan 18–20 Haziran hafta sonu tarihlerinde yapılan 851 milyon TL harcama tutarı ile babalar; yılbaşı, Anneler Günü ve Sevgililer Günü için yapılan harcamaları gölgede bıraktı.
Babalar Günü’nde yapılan harcamalara ilişkin kredi kartı kullanım verileri açıklandı. 18–20 Haziran 2011 tarihlerinde BKM takasında yapılan işlem adedi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 11,5 artışla, 8 milyon 602 bin 266 adet olarak; ciro ise, yüzde 19,1 oranındaki artışla 851 milyon 481 bin TL olarak gerçekleşti.
2010-2011 öğrenim yılını tamamlayan okulların da kapanması ile Babalar Günü harcamaları rekor seviyeye ulaştı. BKM verilerine göre, Babalar Günü ve okulların yaz tatiline girdiği hafta sonunu kapsayan 17-19 Haziran 2011 tarihleri arasında, seyahat acenteleri ile havayolları sektöründe yapılan harcamalarda, bir önceki haftaya oranla yüzde 10 artış gözlemlendi.
Her yıl en çok tercih edilen hediyelerin başında gelen cep telefonu, giyim ve kuyumculuk sektörü harcamalarını ayrı tutulduğunda seyahat acenteleri ve havayolları sektöründe yapılan harcamalar, bu yıl hem babaların hem de çocuklarının en büyük hediyesinin tatil olduğunu ortaya koyuyor.
Bu yıl Babalar Günü’nün en çok tercih edilen hediyesi, akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar oldu. Klasik giyim ve ev için yapılan market alışverişleri dışında 17-19 Haziran tarihlerinde teknolojik ev aletleri ve cep telefonu satışlarını kapsayan elektronik eşya, bilgisayar ile telekomünikasyon sektöründe toplam 225 milyon TL tutarında harcama yapıldı.
Harcamaların bölgesel dağılımına bakıldığında Babalar Günü’nde, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nin elektronik eşya ile telekomünikasyon sektöründe yapılan harcamalarda lider olduğu belirlendi.
BKM verilerine göre bu yıl, elektronik eşya sektöründe Akdeniz Bölgesi, telekomünikasyon sektöründe ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi üçüncü sırada yer aldı.
Bankalararası Kart Merkezi takasında yapılan işlem adetleri ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 11 oranında artış göstererek 8 milyon 602 bine ulaştı. Harcama cirosundaki artışın işlem adedinin üzerinde oluşu, bu yıl babalar için daha pahalı hediyeler seçildiğini gözler önüne serdi.
Özel günler kendi sektörlerini belirledi. Anneler için kuyumculara, sevgililer için giyim mağazalarına, babalar için cep telefonu mağazalarına gidildiğini ortaya koydu.
Özel günlerdeki harcama oranlarına bakıldığında, farklı sektörlerin ön plana çıktığı gözleniyor. Anneler Günü’nde yılın rekor satış oranını yakalayan kuyumcular, Sevgililer Günü'nde yerini giyim ve aksesuar sektörüne bırakıyor. Babalar Günü’nün yıllardır değişmeyen en gözde sektörü ise, ağırlıklı olarak cep telefonu ve aksesuarlarını kapsayan telekomünikasyon sektörü olarak ilk sıradaki yerini koruyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz