Peki sağlığınızı korumak için neler yapmalısınız? İşte doktor önerileriyle uygulanması gereken listede yer alanlar:
Sigara İçmeyiniz
Sigara içmeyiniz, diğer tütün ürünlerini kullanmayınız. Sigara içmek en tehlikeli alışkanlıklardan biridir. Önlenebilir rahatsızlıklara en çok sigara neden olmaktadır. Dünyadaki ölüm nedenleri arasında sigara ciddi anlamda ön sıralardadır.
Doğru Besleniniz
Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, şişmanlık, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri, yediklerinizle doğrudan ilişkili hastalıklardandır. Yaşamınızın her döneminde sağlığınızın temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme, bu hastalıkların oluşum riskini azaltır. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besinlerin kişilerin ihtiyaçlarına göre, yeterli miktarlarda ve doğru şekilde vücuda alınması yeterli ve dengeli beslenmenin temelidir. Her besin grubunun içerdiği besin öğelerinin yani karbonhidratların, proteinlerin, yağların, vitamin ve minerallerin miktarı farklıdır. Yeterli ve dengeli beslenebilmeniz için her gruptan belirli miktarlarda almanız gereklidir.
Fazla Kilolarınızı Veriniz
Fazla kiloya sahip olmak, hipertansiyon, kolesterol, diyabet, kalp rahatsızlığı, felç, bazı kanser tiplerine ve kiloyu taşıyan noktalarda (omurga, kalça veya dizler) bozukluğa neden olabilmektedir. Yüksek lifli, az yağlı besinler içeren yeterli ve dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz yapmanız azar azar kilo kaybetmenize ve kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır.
Egzersiz Yapınız
Egzersiz yapmak, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, depresyon ve olası barsak kanseri, felç ve sırt hasarlarını önlemeye yardımcı olmaktadır. Eğer düzenli egzersiz yaparsanız kendinizi daha iyi hisseder ve kilonuzu kontrol altında tutarsınız. Haftada 4-6 kere, 30-60'şar dakika egzersiz yapmaya çalışın. Ayrıca unutmayın ki, yapılan her egzersiz hiç yapmamaktan daha iyidir.
Güvenli Seks Yapınız
En güvenli seks tek eşli sekstir. Partnerinizin ve sizin seks yoluyla bulaşan bir hastalığınız yok ise güvendesiniz demektir. Eğer partnerinizden emin değilseniz, prezervatif veya koruyucu diğer ürünlerden kullanın. Eğer risk taşıdığını düşündüğünüz bir birlikteliğiniz varsa, kontrol için doktorunuzla görüşünüz.
Kolesterol Seviyenizi Kontrol Altında Tutunuz
Kolesterol seviyeniz yüksek ise, doğru beslenerek kolestrol seviyenizi düşürün. Örneğin, yediğiniz yağ oranını azaltıp, lifli besin tüketimini arttırıp, egzersiz yapmaya başlayınız.
Tansiyonunuzu Kontrol Altında Tutunuz
Yüksek tansiyon, kalp, felç ve böbrek rahatsızlıkları riskinizi yükseltir. Tansiyonunuzu kontrol altına almak için, kilo verin, egzersiz yapın, sodyum içeren besinleri daha az tüketin, az alkol tüketin, sigara içmeyin ve ilaçlarınızı doktor kontrolünde kullanınız.
Doktorunuza kanser tiplerinin belirtilerinin neler olabileceğini sorun. Eğer 50 yaş ve üzeri iseniz doktorunuza barsak kanseri kontrolleri hakkında danışınız. Eğer 50 yaşın altında ve erkek iseniz. Doktorunuza prostat kanseri kontrollerinin yarar ve risklerini sorunuz.
Yıllık Kontrollerinizi Düzenli Yaptırınız
Sağlık durumunuz yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Herkesin aynı testi ve muayeneyi yaptırması yerine, kişiye özel testler yapılmalıdır. Sizin için doğru olan muayene ve testleri, bununla birlikte risk içeren faktörleri aile doktorunuza sorunuz.