HABER

Baca temizliğine dikkat

SAMSUN (İHA) - Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Sabri Samangül, "Yakıt israfı ve yangınlara yol açmaması için bacalar yılda 2 defa temizlenmelidir" dedi.

Çatı yangınlarının genellikle kirli bacalardan kaynaklandığına işaret eden Samangül, kirli bacadaki kurumların tutuşmasının çatı yangınlarına yol açtığını hatırlatarak, can ve mal kaybının yanı sıra yakıt israfına yol açan kirli bacaların yılda 2 kez temizlenmesinin ihmal edilmemesi gerektiği söyledi.

Sağlıklı ve ekonomik ısınma için baca temizliğinin önem taşıdığını bildiren MMO Samsun Şube Başkanı Samangül, "Kirli baca, ısınma araçlarından çıkan duman ve gazın bina dışına atılmasını engelliyor. Bu ise bazen evde bulunanların duman ya da gazdan zehirlenerek ölümüne yol açabiliyor" diye konuştu.

Kirli bacanın ekonomik ısınmayı da engellediğine dikkati çeken Samangül, "Baca temizliği, hava kirliliğinin engellenmesi için zorunludur. Temiz baca, daha iyi yanma sağlar. Yakıtın tam yanması ise daha az yakıtla daha çok ısınma anlamına gelir" dedi.

"BACALAR STANDARDA UYGUN OLMALI" Baca temizliğinin TSE standardına uygun olması gerektiğini vurgulayan Samangül, "Baca standartlarına göre, odun ve kömür kullanılan evlerde bacaların sonbahar ve ilkbahar 2 kez temizlenmesi gerekiyor. Temizlenmeyen bacalarda, baca yanması denilen karbonların yanması meydana gelir. Karbon yanması, yukarı katlarda baca patlamasına ve büyük yangınlara yol açabilir" diye konuştu. Samangül, baca temizliği konusunda şu uyarılarda bulundu:

"- Temizlenmeyen bacalar iyi çekmez. Bu durumda duman zehirlenmesi olur.
- Baca temizliği mutlaka konusunda uzman kişilerce yapılmalı.
- Baca duvarında kesinlikle delikli tuğla kullanılmamalı.
- Baca mümkünse dairesel, iç yüzeyleri düzgün, pürüzsüz olmalı. Bacadaki çatlaklar sıvanmalı.
- Baca, çatının en yüksek noktasından en az bir metre yüksek inşa edilmeli. Ayrıca, baca üzerine mutlaka şapka yapılmalı.
- Sobalı evlerde ısının 1 derece fazla olması, yüzde 6 oranında israfa neden oluyor.
- Odun ve kömür sobalarında uzun boru kullanımı ısı tasarrufu sağlar. Ancak, borular sık sık temizlenmeli."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler