HABER

Baca temizliğini ihmal etmeyin

Baca temizliğini ihmal etmeyin

ANKARA (İHA) - Havaların soğuduğu, ısıtma araçlarına daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlandığı bu günlerde yetkililer vatandaşları uyararak, binalarda bacaların yılda en az bir kez temizlenmesi gerektiğini bildirdiler.

Kış mevsiminin başladığını, bacalarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz da, "Bugüne kadar bacanızı temizletmediyseniz, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor" dedi.

Baca yangınlarının çoğunlukla, giriş katlarında lokanta, pastane gibi işyerlerinin bulunduğu binalarda meydana geldiğini kaydeden Kurutuz, şunları söyledi:
"Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisine yapışan kurum, yağ atıkları ve ziftlerin gerek sobalardan gerekse ocaklardan sıçrayan kıvılcımlarla tutuşması sonucu baca yangınları meydana gelmektedir. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi yanmaktadır. Bu tutuşma sonucu da baca kanalı boyunca uzayan yangın, çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olmaktadır. Küçücük bir kıvılcım, büyük bir yangına sebep olabiliyor".

Bu tür yangınlarından korunmanın tek yolunun, sanayi işletmeleri için 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacalarını temizlenmesiyle mümkün olduğunu kaydeden Kurutuz, "Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Mutlaka yılda bir defa temizletilmelidir" dedi. Kurutuz, baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer durumun da baca tıkanıkları sonucu gaz zehirlenmeleri olduğunu hatırlatarak, "Çatılardaki malzemeler veya üzerindeki kiremitler zamanla çürüyor. Kuşlar baca üzerlerine yuva yapıyor. Ölen kuşlar, çürüyen malzemeler baca içerisine düşüp burayı tıkıyor. Bu gibi durumlar temiz bacalarda da bacayı ilk kullandığımız zamanlarda da olabilir. Doğalgaz kullanılan binalarda da olabilir. Bu gibi tıkanmalar sonucu yakıttan çıkan gaz dışarıya atılamayacağı ve tahliye edilemeyeceği için geriye dönecektir. Sonucunda da gaz zehirlenmeleri meydana gelmektedir ve can kaybı yaşanmaktadır" dedi. Vatandaşların bacalara bir şeyler dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak temizleme çalışmaları yaptıklarını kaydeden Kurutuz, bu yöntemlerin yanlış olduğunu, baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olunduğunu söyledi. Bacaların temizlenmesi için İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan randevu alınması gerektiğini belirten Faruk Kurutuz, vatandaşlardan baca temizliği için Turgut Özal Bulvarı Numara 9 Migros Yynı, Ata Sanayi bitişiği/ Akköprü adresindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na müracaat etmelerini istedi. 341 41 60 numaralı telefondan da ayrıntılı bilgi alınabileceğini ifade eden Kurutuz, yoğun talep nedeniyle baca temizliği işleminin bir haftalık bir takvim çerçevesinde gerçekleştirilebildiğine dikkat çekti.

Baca temizliği için ödenmesi gereken ücret tarifesi ise şöyle:

"Soba bacası: 19 YTL, kazan bacası: 35.50 YTL, tıkalı kapalı baca: 35.50 YTL, çift kazan bacası: 70.80 YTL, şömine bacası: 35.50 YTL, sanayi ve lokanta bacası: 95.50 YTL".

En Çok Aranan Haberler