ANKARA (İHA) - Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, Türkiye'de her yıl bina yangınlarının yüzde 20'sine temizlenmeyen bacaların neden olduğunu belirterek, "Yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gerekiyor" dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Müsteşar Yardımcısı Öztürk, bacaların temizlenmediği soba, şofben ve kombinin doğru şekilde doğru yere kurulmadığı zaman yakıtların eksik ve verimsiz yandığını belirterek, eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküllerin baca tıkanmasına neden olduğunu söyledi. Öztürk, baca tıkanmasından dolayı her yıl onlarca kişinin evlerinde zehirlendiğini hatta öldüğünü ifade ederek, bir binanın yıllık baca temizleme maliyeti ise bina büyüklüğüne bağlı olarak 40 ila 150 milyon lira arasında değiştiğini vurguladı. Öztürk, "Baca temizliği için Türkiye'de en uygun aylar Haziran ve Eylül aylarıdır. Valilikler, belediyeler, doğalgaz dağıtım şirketleri ve kömür satıcıları bu aylarda baca temizliği için halkı her yıl uyarmalılar".
Ayrıca bacaların temizlenmediğinden dolayı milyarlarca liralık konutların yanarak tahrip olduğunu anlatan Öztürk, temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda evlerde 'baca tepmesi' denilen olayların sık aralıklarla meydana geldiğini söyledi. Baca gazının tepmesi sonucu gaz içinde bulunan çok zehirli karbon monoksit gazı soba zehirlenmelerine neden olduğunu ifade eden Öztürk, yılda en az bir defa bacaların temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Maddi imkanı olmayanların bacalarını nasıl temizleyecekleri konusunda gerekli kuruluşların broşür dağıtarak vatandaşları bilinçlendirmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, soba zehirlenmesinden korunmanın yollarını ise şöyle anlattı:
"Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalı. Aksi durumda rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar teperek zehirlenmelere neden olur. Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Yalıtılmamış bacalar hızlı şekilde soğur. Soğuyan bacalarda sıcak gaz içindeki nem yoğunlaşarak bacalarda daha hızlı tıkanmalara ve duvarlarda lekelenmelere neden olur. Sobada baca çekişi ve yanma verimliliği düşer".
Öztürk, zehirlenmelerin ana sebeplerinden birinin de sobaların ve şofbenlerin doğru şekilde doğru yere kurulmaması olduğuna dikkat çekerek, soba ve şofben kurarken nelere dikkat edileceğinin detaylı bir şekilde anlatılması gerektiğinin altını çizdi.