Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (OSAM) Müdürü Doç. Dr. Gökhan Bacık, Ortadoğu’da Amerika’nın Türkiye’ye karşı stratejik bağımlılığının ortaya çıktığını söyleyerek, terör gibi konularda hayır diyemeyeceğini belirtti.
Bacık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’daki temasları ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu.
Amerika ve Türkiye ilişkilerinin geçmişi ile ilgili bilgi veren Bacık, “1990’lara kadar Türkiye, dış politikada neredeyse Amerika’nın gölgesini takip eden bir ülke pozisyonundaydı. Fakat dünyadaki bazı gelişmeler, Amerika’daki ekonomik kriz, Ortadoğu’daki gelişmeler, bir de Türkiye’nin göreceli olarak ekonomideki gücünü artırması AK Parti hükümetinin ortaya çıkmasından itibaren şöyle bir sonuç doğurdu. Türkiye, dış politikada Amerika’ya karşı özerkliğini artırmıştır. Yani Amerika’yla, ‘siz ne diyorsanız onu yapalım’ noktasından, adım adım ‘bizim elimizde bazı imkanlar var. Sizin de bize ihtiyacınız var. Siz de mutlu olun biz de mutlu olalım.’ noktasına gelindi. Tam bir itaatten pazarlığa doğru gitmiştir. Bu pazarlık Amerika açısından makuldür. Çünkü Amerika, ekonomik kriz içindedir. 15 trilyon dolara yaklaşık borcu vardır. Öte taraftan Ortadoğu’da askeri hamlelerle ileriye gitmenin imkânı kalmamıştır. Ortadoğu’da Amerika çekildiği zaman boşluğu Rusya mı doldursun, İran mı doldursun? Dolayısıyla Türkiye’ye büyük ihtiyacı vardır.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN DE AMERİKA’DAN TALEPLERİ OLACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Amerikan hükümetine ‘Şunları şöyle yaparsanız, bizim de şöyle taleplerimiz var’ diyebilecek pozisyonda olduğunu kaydeden Bacık, bunun çok önemli olduğunu dile getirdi.
Tarafların Ortadoğu’daki çıkarlarını korumak, artırmak için birbirlerine karşı bazı pazarlık unsurlarının bulunduğunu aktaran Bacık, “Hiç şüphesiz ki bunlardan bir tanesi de PKK ile mücadeledir. Büyük olasılıkla sayın Erdoğan, özellikle hava üzerinden PKK’ya karşı insansız hava uçakları konusunda yaşadığımız bağımlılığı azaltmak için bu konuda bazı talepleri olacaktır. Diğer bir konu da istihbarat paylaşımı olacaktır. Kamuoyunun çok ilgi göstermediği ama terörizm finansal bir eylemdir. Terörizmin finansal bir boyutu vardır. Bu da cami kapılarında toplanmaz. Bu narkotikten gelir, uyuşturucudan gelir, legal yollardan gelir. Dolayısıyla terörizmin uluslar arası parasal bir haritası vardır. Bu paranın uluslar arası bankalara giden boyutları vardır. Bunlar da gündeme gelecektir. Hiç şüphesiz terör konusunda Türkiye’nin Amerika’dan bazı talepleri olacaktır.” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN TALEPLERİNE ABD'NİN HAYIR DİYECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Türkiye’nin talepleri karşısında Amerika’nın hayır diyeceğini düşünmediğini kaydeden Bacık, “Çünkü bölgesel ve uluslar arası gelişmeleri düşünürsek, Türkiye’ye karşı hayır demek Amerika’ya çok şeyler kaybettirir. Yani bu bölgedeki ayağını kaybeder. Şöyle bir örnek vereyim. İşler tersine gitmez BM’de Filistin’le ilgili oylama yapılacak. Amerika bunu veto ederse, yüzlerce Müslüman devletin evet diyeceği şeyi veto edeceği için Ortadoğu’da bütün Obama yönetiminin imaj düzeltmelerinin hepsi çöpe gidecek. Ortadoğu’da Amerika’nın Türkiye’ye karşı stratejik bağımlılığı ortaya çıktı. Bazı konularda biz Amerika’ya bağlıyız ama stratejik olarak Amerika’nın Türkiye dış politikasına yüzde yüz bağımlılığı var. Dolayısıyla Amerika yönetiminin terör gibi konularda Türkiye’ye hayır diyeceği kanaatinde değilim.” değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz