YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Badem Öksüz Kaldı

Gökova, Datça, Marmaris, Ören ve Bodrum sahillerini mesken tutan ve insanların ilgisini çeken sevimli Akdeniz...

Gökova, Datça, Marmaris, Ören ve Bodrum sahillerini mesken tutan ve insanların ilgisini çeken sevimli Akdeniz foku Badem, bakımını üstlenen SAD-AFAG tarafından serbest bırakıldı.

Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) Başkanı Cem Orkun Kıraç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na yazılı olarak Badem'in serbest bırakıldığını, yaz sezonunda hem insanlar, hem de Akdeniz Foku Badem için risk bulunduğunu belirtti.

ASLİ GÖREVİMİZ DEĞİLDİ

SAD-AFAG Başkanı Cem Orkun Kıraç, 2006 yılında Aydın'ın Didim ilçesinde yaralı bulunan yavru Akdeniz fokunun İzmir Foça'da uzun süre tedavisinin yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Geçen aylarda Badem'in eğitilmesi amacıyla şiddet uygulandığı şeklinde haberler çıktı. Yaşaması için mücadele verdiğimiz, doğal hayata alışması için çaba sarfettiğimiz bir hayvana neden şiddet uygulansın?"

Bu haberlerin maksatlı ve bilinçli yapılan haberler olduğunu anlatan Kıraç, şunları söyledi: "Bizim asli görevimiz Akdeniz fokunun korunmasına yönelik çalışma yapmaktır. Fok Badem'e bakmak bizim asli görevimiz değildi. Biz dernek olarak bu görevi gönüllü olarak üstlendik. Badem'in izlenmesi ve bakımı için ücret almıyorduk"

Cem Orkun Kıraç, Marmaris Karacasöğüt'te Fok Badem'in yaz aylarında tutulduğu kafesin Marmaris Kaymakamlığı tarafından denizi kirlettiği iddiası ile kaldırılması yönünde sözlü taleplerinin bulunduğu duyumu aldıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bizi üzdü. İlk etapta hayvanın şiddete maruz kaldığı haberi, ardından köylülerden alındığı ileri sürülen sahte imza kampanyaları ve Marmaris Kaymakamlığının sözlü talebi sonrası bizim artık yapacak bir şeyimiz kalmamıştı. Bizim asli görevimiz dünyada koruma altında bulunan ve Türkiye'de sadece 100 tane olan Akdeniz fokunu korumak. Bakmak değil. Bu şartlarda da Fok Badem'i serbest bırakma kararı aldık"

Akdeniz foku Badem'in 2006 yılından bu yana bakımını üstlenen ve sponsor olan işadamı Mustafa Koç'a teşekkür eden Kıraç, şöyle konuştu: "Sayın Koç, yıllardır Fok Badem'in bakımı konusunda maddi katkıda bulundu. Yıllarca bu bakımı üstlenmesi mümkün değil. Son günlerde yaşadığımız olaylardan sonra Sayın Mustafa Koç'a yaptığı yardımlar nedeniyle teşekkür ettik ve artık yardım almayacağımızı bildirdik. Bir işadamı ömür boyu bir hayvanın bakımını üstlenemez ki."

BAKANLIĞA RESMİ YAZIYLA BİLDİRDİK

SAD-AFAG Başkanı Kıraç, Karacasöğüt'teki kafesin kaldırılması talebinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na yazı ile Fok Badem'in serbest bırakıldığını bildirdiklerini söyledi. Yazıda hem insanların hem de havyanın risk taşıdığını da belirttiklerini anlatan Kıraç, şunları söyledi: "Orman ve Su İşleri Bakanlığı taşra teşkilatlarına yazı yazarak, Fok Badem'in bulunduğu ve sürekli dolaştığı alanlara vatandaşların bilgilendirilmesi yönünde levhaların asılması için uyarıda bulunmuş. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın taşra teşkilatları bu konuda nasıl bir çalışma yapıyor bu konuda bilgimiz yok. Ama bildiğimiz, Akdeniz Foku Badem'in hem insanlar için hem de kendisi için risk taşıdığı"

SAHİLLERDE RİSK VAR

Fok Badem'in yaklaşık 320 kilo ağırlığında dev bir hayvan olduğunu belirten Kıraç, yaz sezonunda Datça, Marmaris, Gökova, Ören ve Bodrum sahillerinde hem hayvan açısından hem de insanlar açısından büyük risk oluştuğunu belirterek, "Badem oyunu seven bir hayvan. İnsanlar, Badem'e dokunmak ve oynamak için mutlaka girişimde bulunacaktır. Fakat sonuç beklendiği gibi olmayabilir. 320 kiloluk bir hayvan ısırabilir, yaralanma olabilir. Bu konuda vatandaşlarımızın hayvana yaklaşmamaları ve hayvana dokunmamaları

gerekiyor" dedi.

DÜNYADA 600 TANE KALDI

Akdeniz fokunun dünya genelinde sayısının 600, Türkiye'de ise 100 olduğunu belirten Kıraç, sözlerine şöyle devam etti: "Tüm dünyada nesli tükenmekte olan ve koruma altında bulunan Akdeniz foku, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan 12 canlı türünden birisidir. Dernek olarak 25 yıldır Akdeniz fokunun korunması için çalışma yapıyoruz. Akdeniz fokunun toplum tarafından tanınması Badem ile birlikte oldu. Bir nevi Badem, insanların tüm dikkatlerinin Akdeniz fokuna çevrilmesine neden oldu"

AKDENİZ FOKU 'BADEM'

Akdeniz foku Badem, Didim açıklarında henüz iki aylık iken 5 Aralık 2006 tarihinde yaralı bulunduktan sonra İzmir Foça'daki Akdeniz Foku Araştırma Merkezinde özel bir havuzda tedavisine başlandı. Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) tarafından tedavisi devam ederken, işadamı Mustafa Koç da Badem'in bakımını üstlendi. Hollanda Fok Kurtarma ve Araştırma Merkezi'nden Richard Dykena, Badem'in bakımı için Foça'ya geldi. Foça Akdeniz Foku Araştırma Grubunun o dönem Başkanı

olan Dr. Harun Güçlüsoy, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvana dört ay bakıldıktan ve iyileştikten sonra doğal ortama bırakılacağını açıkladı. Fok Badem'in 4 ay süren tedavi ve rehabilitasyonunun ardından 28 Nisan tarihinde helikopter ile Datça açıklarına getirilerek doğal ortama bırakıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler