HABER

Bafra ve Çarşamba Ovaları tehdit altında

SAMSUN (İHA) - Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürü Halit Uzunkaya, Kızılırmak ve Yeşilırmak yataklarından izin verilen sınırların dışında yaklaşık 29 milyon metreküp kum ve çakıl alındığını belirterek, bu durumun hem ırmak yatakları hem de Bafra ve Çarşamba ovaları için risk oluşturduğunu söyledi.

Bölge Müdürü Halit Uzunkaya, makamında düzenlediği basın toplantısında, rakamlarla kum ve çakıl ocaklarının Kızılırmak ve Yeşilırmak yataklarında yol açtığı tahribatın boyutlarını gözler önüne serdi. Irmak yataklarında yaptıkları ölçümlerde aşırı kum ve çakıl alınması nedeniyle Kızılırmak'ın kotunun 10 metre, Yeşilırmak'ın ise 3 metre düştüğünün tespit edildiğini açıklayan Uzunkaya, "Yeşilırmak'ta 8 kilometre uzunluğunda ve 150 metre enindeki bölümden 3 metre 15 santimetre derinliğinde malzeme alınmış. Bugüne kadar alınan toplam malzeme miktarı 3 milyon 730 bin metreküpe ulaştı. Bizim ırmakların kenarına yapılmış olan seddelerimizin sağlıklı kalabilmesi için, alınmasına müsaade ettiğimiz miktar ise 8 kilometre boyunca ancak 800 bin metreküptür. Yeşilırmak'tan bu zamana kadar müsaade edilen sınırın ötesinde 2 milyon 980 bin metreküp fazla çakıl ve kum alındı. Kızılırmak'ta ise 24 kilometrelik uzunluğunda ve 200 metre enindeki bölümde ortalama 10 metre derinliğinde 28 milyon 800 bin metreküp malzeme alındı. Bunun müsaade edilebilir kısmı 3 milyon 600 bin metreküptür. Yani bu zaman kadar müsaade edilen sınırların dışında 25 milyon 200 bin metreküp Kızılırmak'tan fazladan malzeme alındı. Her iki ovadan bugüne kadar 28 milyon 180 bin metreküp izin verilenin dışında kum ve çakıl alındı. Şimdi bu rakamlar işin hangi boyutlarda olduğunu gösteren çarpıcı rakamlardır. Artık kırma taş ile kum ve çakıl ile elde edilmesine geçilmesi gerekir" dedi.

Belirlenen limitleri aşınca ırmak yatağının tahrip olduğuna, yapılmış olan seddelerin askıda kaldığına ve su taşkınları riskinin ortaya çıktığına dikkat çeken Uzunkaya,

"Akışla gelen alüvyonlar ırmak yatağını besliyordu. Baraj yapılmasından sonra bu beslenme azaldı. Dolayısıyla ırmak yatağından alınan her çakılın yeri boş kalıyor. Irmak seviyesi düşünce ovanın yer altı su seviyesi de düşüyor. Irmağın etrafına daha önce seddeler yaparak ırmak yatağını koruma altına aldık. Seviyenin düşmesinden dolayı taban aşırı şekilde oyulunca seddeler havada kaldı. Gelebilecek bir selde bu seddeler yıkılabilir ve su taşkınları meydana gelebilir. Irmağın denize boşaldığı yerde beslenme bittiği için kıyı depremleri meydana geliyor. Deniz, ovayı oyarak tahrip etmeye başladı. Bu tahribat devam ediyor" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler