HABER

Bafra'da tütün tarımı konuşulacak

SAMSUN (İHA) - Samsun'un Bafra Ziraat Odası Başkanlığı'nca AB Hibe Programı çerçevesinde hazırlanan "Tarımsal Kalkınma Projesi" kapsamında çiftçilere eğitim seminerleri verilecek.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Tarımsal Kalkınma Projesi Sorumlusu Yrd. Doç. Necdet Çamaş, Bafra Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Bafra tarihinde tütün kadar kültürel, sosyal, ekonomik ve politik derin izler bırakan ve tartışılan başka bir tarımsal ürünün olmadığını vurguladı.

Toplantıya, Bafra Ziraat Odası Başkanı ve Proje Sahibi Sait Karagöl, Proje Destekleme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Ayan ve Proje Koordinatörü Namık Anarat da katıldı. Bafra için tütünün ekonomik bağımsızlığın sağlanması yolunda önemli bir gösterge olduğunu belirten Yrd. Doç. Necdet Çamaş, Bafra'da tütünün gelişimde ve değişimin de sembol olduğunu söyledi. Çamaş, "Bafra tütüncülüğünün problemlerini Bafra'nın her yerinden hissetmek mümkündür. Tütün, sağlığa verdiği zararlar nedeniyle hep tartışılmış karşı olunmuş ama aynı zamanda sigaralardan alınan yüksek vergilerle hazineye yüksek gelirler kazandırdığı için de bizzat devletler eliyle alımı, işlenmesi ve pazarlanması yapılmıştır. Reji sonrasında ülkemizin yeniden inşasında da tütünün sağladığı sözü edilen gelirlerinin büyük rolü olmuştur. Yani son yıllardaki olumsuz gelişmelere rağmen tütünden vazgeçmek kısa vadeli bir düşünce değildir. Tütün, yaklaşık 400 yıldır bu ülke topraklarında üretilen geleneksel bir ürünümüzdür. Bafra için ise 150 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bafra tütünleri sigara harmanlarına; tatlılık, yumuşaklık gibi ıslah edici özellikleri kazandırmakta ve bu özellikleri ile de beğeni toplamaktadırlar. Bafra kaliteli tütün üretiminin büyük çoğunluğu küçük, verimsiz ve genellikle eğimli arazilerimizde yapılmaktadır. Tütünün yetiştiği topraklarda yetişecek alternatifi olabilecek başka ürün hemen hemen yok gibidir. Uygulanan politikalarla, topraklarında alternatif bir ürün üretme şansı olan tütün üreticileri zaten tütüncülüğü bırakmışlardır. Bugün tütün üretmeye devam etmeye çalışan çiftçiler, kıraç topraklarında tütünden başka hangi ürünü üretirlerse üretsinler, ailelerinin geçimini sağlayamayacak olanlardır. Onların tütün üretmekten vazgeçmeleri demek, topraklarını terk etmeleri, bu toprakların da erozyon ve diğer nedenlerle yok olması demektir. Tütün üretiminde 7 den 70'e her aile bireyinin emeği geçmektedir" diye konuştu.

Bafra Ziraat Odası'nın üreticiler için yürüttüğü "Tarımsal Kalkınma Projesi" seminerlerinin 2007 yılı ocak, şubat ve nisan aylarında 5 seminer programı halinde düzenleneceğini belirten Çamaş, "11 Ocak 2007 tarihinde Bafra Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda saat 12.30'da yemek ile ilk seminer başlayacaktır. Bafra'yı tarımsal yönden çok iyi bilen Prof. Dr. Osman Ecevit ve Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu 'Bafra Tütün Tarımında Yaygın Olarak Görülen Hastalık ve Zararlılarla Etkin Mücadele' ve 'Bafra Tütün Tarımında Maliyeti Düşüren Uygulamalar ile Yetiştirme Teknikleri' konulu birer seminer vereceklerdir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler