YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bağ Bahçe Nizamlı Kentsel Gelişme Alanı Kararına, Belediyenin Uyması İstendi

Askıya çıkan Çevre Düzeni Planı’na göre, Malatya merkez Tecde Mahallesi için öngörülen Bağ Bahçe Nizamlı...

Askıya çıkan Çevre Düzeni Planı’na göre, Malatya merkez Tecde Mahallesi için öngörülen Bağ Bahçe Nizamlı Kentsel Gelişme Alanı kararına, Malatya Belediyesi'nin uyması ve itiraz etmemesi istendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fahri Kayahan ve Çilesiz Mahallesi bölgesinin bitişiğine, Tecde Mahallesi’ne kadar gelen konutlaşmanın ve yeşil alanların yok edilmesinin Tecde Mahallesi bölgesinde durdurulmasını istedi. Malatya'nın yeni yerleşim bölgesi olarak ilan edilen ve bir nevi alt merkez olan Fahri Kayahan'da, ağaçların silme kesilerek 7 bin civarında konut yapıldığı bölgede konut doyumuna ulaşıldığı ve müteahhitlerin konut satmakta zorlandıkları bildirildi.

Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli Planlama Bölgelerine ait 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda; Tecde, Yakınca, Konak, Yeşilyurt ve Gündüzbey’in bir kısmı "Kentsel Gelişme Alanı (Bağ Bahçe Nizamı)" şeklinde askıya çıkarılmıştı. Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosunda, Malatya Çevre Düzeni Planı'nda; Tecde, Yakınca, Konak, Yeşilyurt ve Gündüzbey'in bir kısmının "Kentsel Gelişme Alanı (Bağ Bahçe Nizamı)" şeklinde askıya çıkarılmasından sonra Malatya Belediyesi sınırlarındaki Tecde bölgesine Malatya Belediyesi'nin itiraz etmeyerek, Çevre Düzeni Planı’na uyulması istendi. Bundan sonra yapılması gerekenin, Malatya Belediye Başkanlığı'nın bu plan kararlarını hemen uygulayıp, mevcut imar planında hemen tadilata gidip 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan hükümlerine uygun hale getirmesi gerektiği kaydedildi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI, BAŞVURULARI HAKLI BULDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeşil alanların yok edilerek yoğun konutlaşmanın durdurulup, ağaçların kesilmekten kurtarılması başvurularını haklı buldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilen dilekçelerde, özetle şunlar belirtilmişti:

"Malatya merkezde gereksinimden fazla 'Kentsel Gelişim Alanı' planlanmıştır. Hangi sebeple olursa olsun gereksinimden fazla alanın, kentsel gelişme alanı olarak planlanması doğru değildir. Özellikle Malatya merkez Tecde Mahallesi'nde bulunan alanlar şehrin nefes aldığı, havasını temizlediği, dinlenip stres attığı, çok nitelikli tarım arazilerinin olduğu, bağlık, bahçelik yerlerdir. Bu alanlarda bulunan bazı ağaç türleri endemik olup yerleşime açıldığında, yok olacak türde ağaçlarla kaplıdır. Bitki türleri dışında bu alanlarda yaşayan yabani hayvanların yaşam alanları daralacağından, yörede yaşayan birçok hayvan türü yok olacaktır. Kaldı ki bu tarım alanları yerleşime açılacağına, Malatya merkez mahallelerinden; Taştepe, Kiltepe, Melekbaba ve Yeşiltepe gibi çarpık yapılaşmanın olduğu, alt yapısı bozuk, sokak ve caddelerin dar olduğu yerleşim alanlarında Kentsel Dönüşüm Planlaması yapmak daha uygun olacaktır. Bu alanlarda Kentsel Dönüşüm sonucu Malatya’ya en az 50 yıl yetecek arsaların üretileceği alanlar oluşturulabilir. Bir taraftan yeşili ve doğayı koruyan yaklaşımla planlama yaparken, diğer taraftan doğayı yok edip yeni yerleşim yerleri oluşturmak planlama ruhuna aykırıdır. Bu bağlamda Malatya-Elazığ-Tunceli-Bingöl Planlama Bölgesi'nde yapılan Çevre Düzeni Planı'nın Malatya kısmında itirazımızın kabul edilerek Çevre Düzeni Planı'nda revizyon yapılarak Malatya merkez Tecde Mahallesi'nde 'Kentsel Gelişim Alanı' olarak bırakılan alanların 'Mutlak Koruma Bölgesi' içerisine alınması hususunda gereğini arz ederiz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler