HABER

Bağ-Kur'luya 'ilaç katkı payı' indirimi

Bağ-Kur'luya 'ilaç katkı payı' indirimi

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, BAĞ-KUR'lu hastalardan kesilen ilaç katkı paylarından indirime gidilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ancak bunun yeterli olmadığını belirtti.

Çelikus, "Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından BAĞ-KUR'lu hastalardan kesilen ilaç katkı paylarından indirime gidildi. Bunu önemli bir adım olarak görmekle birlikte yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Esnaf, memur, işçi ve SSK'lı, BAĞ-KUR'lu ayrımı gözetmeksizin herkese eşit bir şekilde davranılması gerekir" dedi.

ESDER Başkanı Çelikus, sigortalı esnaftan alınan 3.10 YTL tutarındaki kesintinin 1.90 YTL'ye çekilmesinin, BAĞ-KUR emeklisinden tahsil edilen 1.55 YTL'lik katkı payının ise 95 yeni kuruşa indirilmesinin esnafı memnun ettiğini kaydetti. Çelikus, "Sağlık hizmetlerine ulaşmada BAĞ-KUR'lu vatandaşların aleyhine işleyen uygulamaların kalkması sevindiricidir. Atılan bu adımı takdirle karşılarken bunun yeterli olmadığını da belirtmek istiyorum. İşçi ve memurdan 95 kuruş alınırken, esnaftan iki katından fazla alınması bizleri üzmüştür. En yakın zamanda bu eşitsizliğin ortadan kalkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Esnafın en çok sıkıntı çeken kesim olduğunu ifade eden Çelikus, esnaf ve sanatkarı koruyan maddelerin yeni sivil Anayasa'da yer alması gerektiğini de vurguladı. Çelikus, şöyle devam etti:

"ESDER olarak yıllardır esnafın sorunlarını dile getiriyoruz. Daha önce gündeme gelen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'ndaki değişikliklerin esnafımızı zor duruma düşürdüğünü defalarca ifade ettik. Özellikle BAĞ-KUR destek priminin yüzde 33.5 ile yüzde 39'lara çıkaran yasal çalışmalar yaptığımız girişimler sonucunda iptal edildi. Burada da Anayasa Mahkemesi eşitlik ilkesine aykırı davranarak memurdan yana tavır koydu. Esnafımız buna benzer sıkıntıları çok yaşadı. Hangi açıdan bakarsanız bakın esnafın mağdur olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Bu tür problemlerin bir daha yaşanmaması için haklarımızın anayasal güvence altına alınması gerekir. Son yapılacak sivil anayasada esnaf ve sanatkarı koruyan maddelerin mutlaka yer alması gerekir. Mevcut Anayasa'da yer alan 173. maddedeki 'Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır' şeklindeki ifadenin yeni anayasa taslağında yer alması gerekir."

İHA

En Çok Aranan Haberler