BAĞDAT (İHA) - Bağdat'ta Abbasiler döneminden bu yana süregelen horoz dövüşleri, ramazan ayında da Bağdatlıların en büyük eğlencesi oldu. Her gün onlarca insanın çatışmalarda ve bombalı saldırılarda can verdiği Bağdat'ta dövüşen horozları keyifle izleyen Bağdatlılar, vahşi eğlenceyle stres atıyor.
Dövüştürülen horozların en büyük özelliği, 1960'lı yıllarda Türkiye'den getirilip üretiliyor olması.
Bağdat kent merkezinde bulunan Azamiye Semti'nde horoz dövüşleri için özel olarak hazırlanan salonlar, iftardan sonra meraklıların ve dövüş horozları sahiplerinin akınına uğruyor.
Çevresinde adeta mini bir tribün kurulan ve ortasında arena adını verdikleri bir havuz bulunan salon, saatlerce horozların ölümüne güreşine sahne oluyor.
Dövüş, horozlardan birinin sahibinin pes edip horozunu arenadan almasına kadar devam ediyor. 12'şer dakikalık 8 devre üzerinden yapılan ve her devre arasında horozlara 2'şer dakikalık nefes alma süresi tanınan dövüşlerde horoz sahiplerinin tek kazancı, horozlarının kral ilan edilmesi. Çünkü Bağdat'ta dövüş horozlarının fiyatı, 5 bin Irak dinarı ile 700 ABD doları arasında değişiyor.
Horoz sahiplerinden Yusuf Errubai, horoz dövüşlerinin Bağdat'ta Abbasiler döneminden bu yana devam eden bir eğlence olduğunu belirterek, horozların 1960 yıllarında Türkiye'den gelen dövüş horozlarının üremesiyle ırk değiştirdiğini söyledi.
Halen Bağdat'ta dövüştürülen horozlarının çok büyük bölümünün Türk horozu olduğunu söyleyen Yusuf Errubai, eğlencelerin gece geç saatlere kadar devam ettiğini, çünkü bir dövüşün yaklaşık 2 saat sürdüğünü sözlerine ekledi.