HABER

Bağımlılık tarihe mi karışıyor?

Uyuşturucunun beyindeki yapıyı nasıl değiştirdiği anlaşıldı.

ABD'de yapılan bir araştırma, uyuşturucu, alkol ve sigaraya bağımlılığın ortadan kaldırılması yolunda önemli bir adım atılmasını sağladı.

Araştırmada, sürekli kokain kullanımının beyindeki genetik yapıyı nasıl değiştirdiği anlaşıldı ve bulgunun, uyuşturucu, alkol ve sigara gibi çeşitli maddelere bağımlılıkların ortadan kaldırılmasını sağlayacak etkili bir tedavi için öncü olabileceği bildirildi.

New York'taki Mount Sinai Tıp Okulundan Ian Maze ve meslektaşlarının fareler üzerinde yaptıkları deneylerle ilgili araştırma sonuçları, Science dergisinde yayımlandı. Deneylerde, kronik kokain kullanımının, belirli bir enzimin beynin zevk alma devrelerinde bulunan genlerin çalışmasını durdurduğu görüldü. Bu durumun da, farenin uyuşturucuyu giderek daha fazla istemesine yol açtığı anlaşıldı.

Çalışmayı fonlayan, ABD Uyuşturucu Alışkanlığı Ulusal Enstitüsünden Dr. Nora Volkow, araştırmanın, "kokain kullanımının, beynin yapısını nasıl değiştirdiğinin anlaşılmasına yardım ettiğini" belirtti. Volkow, "bulgular, sürekli uyuşturucu kullanımının, nöronların (beyin hücreleri) çalışma biçimlerinin uzun vadeli biçimde değişimine nasıl yol açtığını anlamamızın kapısını araladı" dedi.

Deneylerde bir grup fareye düzenli olarak kokain verildi, diğer bir grup fareye ise düzenli olarak önce tuz, ardından da bir doz kokain verildi. Böylece, kokainin, beynin ödüllendirme devrelerini körleştirdiği görüldü. Bunun da, genlerin çalışmasını durdurması veya başlatmasında kritik rol oynayan bir enzimi üreten 9A geninin baskılanması yoluyla olduğu gözlendi.

Diğer bazı çalışmalar, kokain kullanımının bazı genlerin çalışmasını durdurup başlatması, böylece kokaine giderek daha fazla istek duyulması üzerinde etkili olduğunu göstermişti ancak bu yeni çalışma, bunun 9A geninin baskılanması yoluyla olduğunun keşfini sağladı. Dolayısıyla çalışma, kokain bağımlılarındaki bu sürecin, 9A geninin faaliyetinin arttırılarak tersine çevrilebileceğini de ortaya koymuş oldu. Volkow, "Bu yapılabilirse, kronik kokain kullanımının ortaya çıkardığı etkiler de tersine çevrilebilecek" diye konuştu.

Volkow, bu mekanizmasının sadece kokain bağımlılığının ortadan kaldırılmasıyla sınırlı kalmayacağını, diğer uyuşturucular ve alkol ile sigara (nikotin) bağımlılığının da ortadan kaldırılmasında yeni bir çığır açacağını kaydetti. Volkow, "Sorularımızdan biri, uyuşturucu kullanımı kesildiği halde, bağımlılığın hala neden sürdüğüydü. Bu mekanizma, muhtemel sorumlulardan biri" dedi.

En Çok Aranan Haberler