İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, 2002 yılı ihracat ve ithalat hedefleri ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, önemli olanın ihracatın ithalatı karşılama oranı olduğunu belirterek, bu oran yükseldikçe Türkiye'nin daha dengeli bir dış ticarete kavuşacağını söyledi.
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, İHA'ya yaptığı açıklamada, Dış Ticaret Müsteşarlığı döneminde, 2002 yılı ihracatının hükümetin belirlediği tahminlerin üzerinde gerçekleşeceğini söylediğini hatırlatarak, "Çünkü ben Türkiye'nin ihracatçısı ve sanayicisini iyi tanıyorum. Onların ne yapabileceklerini iyi biliyorum. Bu nedenle gerçekçi hedeflerin belirlenmesi gerekiyor" dedi.
GSMH büyürken daima ithalat ve ihracattaki büyümeye bakmanın şart olduğunu kaydeden Tüzmen, "Türkiye 20 yıldır ithalatla büyüyen bir yapıya sahip. Artık sırada ihracatla büyüme var. Zaten son rakamlar da bunu göstermekte. Ekonomideki büyümenin planlananın ötesinde gerçekleşmesinin nedeni ihracata verilen ağırlıktır. Son rakamlara göre, ihracattaki büyüme hızı yüzde 15 - 16 seviyesinde çıkarken, buna karşılık ithalattaki büyüme hızı yüzde 17 civarında olacaktır" şeklinde konuştu.
Önemli olanın ihracatın ithalatı karşılama oranı olduğunu ifade eden Tüzmen, "Bu oran yükseldikçe Türkiye daha dengeli bir dış ticarete kavuşur. Yıl sonunda ihracat 35 milyar Amerikan Doları'nı geçerken, ithalatta en fazla 52 milyar Amerikan Doları'nda kalınır" dedi
Türkiye'nin dış ticareti devam ederken, çevre ülkelerle olan ticarete de ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Kürşat Tüzmen, şöyle devam etti: "Ticarette bölgesel ve sektörel bağımlılıklarımız olmamalı. İhracat ve ithalat büyürken, karşılıklı ülkeler menfaatini gözden geçirerek büyüme sağlanmalı. Zaten bu konuda çalışmalarımız var."
Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki pazarlıklar sürerken, KKTC ile ticaret hacminin çok düşük olduğunu kaydeden Tüzmen, "Biz konuya sadece ekonomik boyutla bakamıyoruz. Diğer boy gözardı edilmemeli" diye konuştu.