Devam eden tartışmalarda özellikle Türkiye'nin olası tutumu üzerinde duruluyor. Kimi yorumcular, "bağımsız Kürdistan yolunda en ciddi engeli Türkiye'nin oluşturduğu" görüşünü öne sürüyorlar.
Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Nevruz konuşmasında Bağdat'ı diktatörlük eğilimleri ile suçlarken ondan sonra atılacak adımlar konusunda Kürt halkına başvuracağını belirtmesi, "bağımsızlık referandumu" işareti olarak değerlendirildi. Buna karşın, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin El Cezire ile söyleşisinde "bağımsız Kürdistan" olasılığını reddetmesi, polemiği körükledi.
Erbil'de yayınlanan Rudaw gazetesince yer verilen bir makalede Talabani'nin lideri olduğu KYB için "Sırtını Maliki'ye ve İran'a dönerek Türkiye cephesine katılmayı istekli olmadığı" belirtilirken "Barzani, Irak'ın tartışmalı bölgeleri ile petrol ve gaz sorunlarının çözümlenmesinde ısrar ediyor ve Türkiye olmadan hiçbir adım atılamayacağını biliyor" yorumu yapıldı.
Kurdish Globe ise, Rudaw'daki makalede Barzani'nin bağımsızlık referandumunun düzenlenebilmesi için Türkiye'nin onayına ihtiyacın bulunduğunun ima edildiğini savununarak Türkiye'nin hiçbir zaman onay vermeyeceğini yazdı.
Kürtler'in, ne Türkiye ne de ABD'nin "yeşil ışık" yakmasını beklememesi gerektiğini savunan Kurdish Globe, "Bağımsızlık yolunda en ciddi engel Türkiye ve Kürt siyasi liderlerinin, Kürt devleti yönünde tercih yaparlarsa bu meydan okuma ile yüzleşmekten başka bir seçenekleri yoktur" görüşünü öne sürdü.
(ANKA)