Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, AB Genel İşler Konseyi’nin sonuç bildirisinde, ‘Müzakere sürecinde inandırıcı bir yaklaşım olmadan, Türkiye'nin AB'ye katkısının gerçek anlamda sağlanamayacağının’ vurgulanmış olmasının Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı haksızlıkların Konsey tarafından da kabul edildiğini gösterdiğini vurguladı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin tutumuna dikkat çeken Bağış, “Siyasi blokajlar kalkmadan müzakere sürecinde ilerleme kaydedilemeyeceği de aşikardır.” dedi.
Bakan Bağış, Genel İşler Konseyi sonuçlarında, Türkiye’nin AB’ye katılım süreci ve Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde vurgulanan şu noktaları olumlu karşıladı: “Dinamik ekonomisi ve stratejik konumuyla, Türkiye'nin AB için 'kilit ülke' olduğunun Konsey tarafından bir kez daha teyit edilerek, bütün Avrupa kıtasının refahına katkı sağladığının hatırlatılması. AB’nin, Türkiye’deki reformların itici gücü olduğunun ve katılım müzakerelerine en kısa zamanda yeniden ivme kazandırılmasının her iki tarafın da çıkarına olduğunun vurgulanması. Özellikle ortak menfaatleri ilgilendiren alanlarda AB’nin Türkiye ile var olan siyasi diyaloğunu geliştirmek konusunda kararlı olduğunun belirtilmesi. Türkiye’nin Konsey tarafından önemli bir bölgesel aktör olarak tanınması ve bölgesinde izlediği aktif politikaya dikkat çekilmesi. Türkiye’nin Suriye’deki rolünün vurgulanması ve Suriyeli sığınmacılara yönelik politikasının memnuniyetle karşılanması. Ülkemizin siyasi reform sürecindeki kararlılığının dikkate değer görülmesi, bu çerçevede Ombudsman ve İnsan Hakları Kurumunun kurulması, güvenlik güçlerinin sivil denetimi, kadın hakları ve cinsiyet eşitliğine ilişkin yeni düzenlemeler yapılması. Üçüncü Yargı Paketinin kabul edilmesi gibi gelişmelerin olumlu karşılanması, Dördüncü Yargı Paketi hazırlıklarına ilişkin kararlılıktan övgüyle bahsedilmesi, hükümetimizin AB sürecinde kaydettiği gelişmelerin ve önümüzdeki dönemde atacağı adımların doğru yönde olduğunun birer göstergesidir.”
“Müzakere sürecinde inandırıcı bir yaklaşım olmadan, Türkiye'nin AB'ye katkısının gerçek anlamda sağlanamayacağının” vurgulanmış olmasının ise Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı haksızlıkların Konsey tarafından da kabul edildiğini aktaran Bağış, Pozitif Gündemin amacının müzakerelere ivme kazandırılması olduğuna dikkat çekti. Bakan Bağış, siyasi blokajlar kalkmadan müzakere sürecinde ilerleme kaydedilemeyeceğinin de aşikar olduğunun altını çizdi.
AB’nin, bir yandan oybirliğiyle 23. ve 24. fasılların müzakerelerin başında açılmasını ve bu iki faslın diğer fasılların açılabilmesi için ön şart haline getirilmesini karar altına alırken, diğer yandan bir üye ülkenin AB’nin menfaatlerine de aykırı bir şekilde bu fasılları bloke etmesinin açık bir çelişki olduğunu bildiren Bağış, “Bu fasılların açılış kriterlerini dahi Türkiye’ye bildirmemişken, Genel İşler Konseyinin (GİK) Türkiye’yi temel haklar, ifade ve basın özgürlüğü gibi bu fasıllar kapsamındaki bazı konularda eleştirmesi etik değildir.” ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE ARTIK AVRUPA'YA GÖÇ VEREN DEĞİL, GÖÇ ALAN BİR ÜLKE"
Diğer taraftan, Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik yasadışı göçün ‘kaynaklarından biri’ olarak nitelendirilmesi gerçeklerle bağdaşmayan, önyargıyla kaleme alınmış bir saptama olduğunu vurgulayan Bakan Bağış, Türkiye’nin ekonomik gücü, demokrasisi, siyasi istikrarı ve bireysel hak ve özgürlüklerde ulaştığı seviye ile insanların kendi topraklarında yaşamaktan mutluluk ve gurur duyduğu bir ülke haline geldiğine, son dönemlerde bazı AB üyesi ülkelerin resmi istatistikleri, Türkiye’nin Avrupa'ya göç veren değil, göç alan bir ülke konumuna geldiğini gösterdiğine dikkat çekti. Bağış, vize, Türk halkını en fazla rahatsız eden ve kendini en az Avrupalı hissettiren unsurların başında geldiğini de belirtti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB'nin geleceğini ipotek altına alan yaklaşımını, her Konsey toplantısında olduğu gibi, bu toplantıda da ortaya koyması, hem Türkiye hem de AB adına büyük bir hayal kırıklığı olduğunu aktaran Bağış, konsey sonuçlarında yer alan Türkiye'nin açıklama ve tehditlerinden derin kaygı duyulduğu ve dönem başkanlığının rolüne tam anlamıyla saygı gösterilmesi yönündeki ifadelerin yersiz ve anlamsız olarak değerlendirdi.
"GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ"
“Güneş balçıkla sıvanmaz” diyen Bağış, açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Avrupa içerisinde gözlerini parmaklarının ucuyla kapayanlar görmüyor diye Türkiye’nin AB reformları doğrultusunda attığı adımlar yok sayılamaz. Hükümetimiz tam üyelik müzakereleri çerçevesinde reform çalışmalarını sürdürmek konusunda kararlıdır. Ahde vefa ilkesi çerçevesinde aynı kararlılığın, Avrupa Birliği tarafından da sergilenmesini bekliyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz