HABER

Bağış: ''Türkiye AB yolunda çok hendek atladı"

İSTANBUL (A.A) - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'ye entegrasyon sürecinde, Türkiye gibi AB ile sürekli temas halinde olup, bu buluşmaları sürdürürken, "Türkiye kadar çok hendek atlayan ülke" olmadığını belirterek, bunun, Türkiye'nin motivasyonunu düşüren bir durum olduğunu söyledi.

Bağış, Forum İstanbul 2009 kapsamında düzenlenen "Küresel Kriz ve Avrupa Birliği" oturumunda yaptığı konuşmada, bugün Avrupa'nın ve Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı sorunlar ile önümüzdeki 30 yıl içerisinde karşı karşıya kalma ihtimali olan sorunlar listesi çıkarılsa, bu sorunların yüzde 80'inin, Türkiye ile AB'nin entegrasyonu sürecinde ortadan kalkacağının görüldüğünü söyledi.

Artık Avrupa kurumlarında Türkiye'nin varlığının gerçek olduğunu dile getiren Bağış, AB dışındaki bütün Avrupa kurumlarında Türkiye'nin karar mekanizmalarında bulunduğunu kaydetti. Bağış, "Bazen bana soruluyor; 'Türkiye ne zaman AB'ye girecek?' diye. Ben diyorum ki, 'Biz zaten AB'nin içerisindeyiz'. Olmadığımız tek nokta, AB mekanizmalarında ve parlamentosunda. Onun dışındaki bütün Avrupa mekanizmaları içerisinde varız ve oradaki dinamik göçmen nüfusumuzla, ticari etkimizle,
Avrupa'nın sorunlarına çözüm olan boyutlarımızla biz zaten bu sürecin içindeyiz" dedi.

Uzun vadeli bakıldığında, Türkiye ile AB entegrasyonunun kazan-kazan formülü üzerine dayalı olduğunu gören birçok Avrupalı lider de bulunduğunu kaydeden Bağış, "Ben bu sürecin uzun vadede Türkiye için de, AB için de çok faydalı olacağına inanıyorum. Kısa vadede, maalesef vizyonsuzluklar nedeniyle birtakım sıkıntılar yaşayabiliriz" diye konuştu. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, AB sürecinde "çifte standart"tan söz edilebileceğini ifade ederek, "Türkiye gibi AB ile sürekli temas halinde olup, bu buluşmaları sürdürürken, Türkiye kadar çok hendek atlayan ülke olmadı, AB'ye entegrasyon sürecinde. Bu da tabii, Türkiye'nin motivasyonu düşüren bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Gıda güvenliği sürecine değinen Bağış, "AB'deki pek çok politikacı, kendi iç politikalarının gereği olarak gördükleri bir şekilde, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda çifte standartlı yaklaşım izliyor. Özellikle de mesela gıda güvenliği için de bu şekilde bir yaklaşımla karşılaşıyoruz. Tarım faslı açıldığı zaman, pek çok bürokrat; 'Siz, şunları gerçekleştirmezseniz, tarım konusundaki fasıl açılmayacak' diyor. Ben de bu arada tabii, patates ile politika arasında nasıl bir bağlantı olduğunu doğrusu kavramış değilim" diye konuştu.Bağış, Türkiye'nin, müzakerelerini bitirdiği gün çok daha farklı bir ülke olacağının altını çizerek, önlerinde yapmaları gereken reformlar bulunduğunu, yargı reformu yapmaları gerektiğini, yolsuzlukla mücadele için uğraşmaları gerektiğini, kamu denetçiliğini kurmaları gerektiğini, yeni Anayasa yapmak
gerektiğini anlattı.

Egemen Bağış, "Türkiye'nin bu süreçteki başarı kriteri açtığı fasıllar falan değil, Türkiye'nin başarı kriteri, yaptığı reformlardır" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler