HABER

BAĞKUR emeklilik şartları nelerdir? 4B BAĞKUR mu?

Her çalışan, beli bir çalışma gününü, prim ödemesini tamamladıktan ve kanuni olarak belirlenen yaş sınırına ulaştıktan sonra emekli olmak için hak kazanır. Kişilerin emekli olma koşulları, bağlı bulundukları sektöre, çalışma alanına, üstlendikleri göreve ya da sigortalılık türlerine göre değişiklik gösterebilir. 4B sigorta türü olarak da bilinen BAĞKUR da farklı özellikleri ve koşulları bulunan bir emeklilik türüdür.

BAĞKUR emeklilik şartları nelerdir? 4B BAĞKUR mu?

Tamamı SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu’na) bağlı olmak üzere birden fazla sigortalılık türü bulunur. Örnek olarak 4A sigorta türü, özel firmalarda, özel sektörde hizmet veren iş yerlerinde çalışan kişileri kapsar. 4C sigorta türünden memurlar ve devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan kişiler yararlanır. 4B sigorta türü de serbest meslek çalışanlarını ifade eden bir sigorta türüdür.

BAĞKUR emeklilik şartları nelerdir?

BAĞKUR sigortalıları 4B sigorta türü kapsamında değerlendirilir. Emekli olma koşulları da buna göre düzenlenmiş ve belirlenmiştir. Açılımı Esnak ve Zanaatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu olan ve kısa BAĞKUR olarak adlandırılmış olan sigorta türü, 2006 yılından itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile diğer kurumlarla birleştirilmiştir.

BAĞKUR olarak da bilinen 4B emeklilik şartları, prim günü sayısı ve ödeme koşulları açısından farklılık gösterebilir. Yaş zorunluluğu da emekli olabilmek için başka bir kriterdir. Daha önce çalışma zorunluluğu bulunan gün sayısı BAĞKUR çalışanları için 9000 gün iken zaman içinde bu rakamda değişiklik yapılmıştır. 4A ve 4C emeklilik koşulları 4B BAĞKUR emeklilik koşullarından farklıdır. Bu farkın nedeni çalışma alanları ve kişilerin çalıştıkları görevlerdir. Emekli olmak için çalışmak zorunda olunan gün sayısı ve yaş sınırı birbirlerinden farklılık gösterebilir. Kadın ve erkek çalışanlar da ayrıca değerlendirilir.

BAĞKUR’dan en az 25 yıl (9000 gün) çalışarak emekli olma hakkını kazanan kişiler on beş yıldan fazla prim ödemesi yapmışlarsa belirlenen yaş sınırına ulaşarak kısmi şekilde emekli olabilirler. Yasalar gereğince BAĞKUR kısmi emeklilik tablosuna göre emekli olan kişi 25 yıldan az olan her bir yıl için yüzde bir oranında daha az emekli maaşı alır.

4B ne zaman emekli olurum?

Serbest meslek çalışanlarını kapsayan BAĞKUR ya da 4B sigorta türüne dahil olan kişiler, ne zaman emekli olabileceklerini Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait resmi internet sitesinde yer alan tablodan öğrenebilirler. Çalıştıkları yerden de alabilecekleri bu bilgiyi sitede yer alan uygulamadaki boşlukları doldurarak otomatik olarak hesaplayabilirler.

BAĞKUR emeklilik tablosuna göre sitedeki uygulamadan, emeklilik türü, cinsiyet, doğum tarihi, maluliyet durumu, erken yaşlanma olup olmaması gibi sorulara doğru ve eksiksiz olarak yanıt vererek tamam butonuna tıklandığında ne zaman emekli olunacağı görüntülenebilir.

1999 öncesi BAĞKUR emeklilik şartları nelerdir?

Serbest çalışan olarak emekli olan kişilerin hangi tarihten itibaren sigortalı olduklarına göre farklı emeklilik imkanlarına sahip olabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan BAĞ-KUR’da emeklilik şartları 8 Eylül 1999 tarihinde ve daha önceki tarihlerde sigortası başlayan kişiler için çeşitlilik gösterir. 1999 öncesi BAĞKUR emeklilik şartlarına göre kadınlar 20 yıl olan çalışma süresini tamamlamalıdır. Erkekler için ise bu süre 25 yıldır. 20 ve 25 yıl prim gün sayısını dolduran kişiler bu şartları yerine getirerek emekli olmak ve emekli maaş alabilmek için hak kazanmış olurlar.

8 Eylül 1999 tarihinde ve daha öncesinde sigortası başlayan kişiler 3600 günü doldurarak emeklilik hakkı kazanabilirler. Ancak BAĞKUR ya da 4B sigorta türünden emekli olan kişiler için prim gün sayısı en az 5400 iş günü olmalıdır. 5400 günlük prim ödemesi yapan kişiler emekli olabilirler.

En Çok Aranan Haberler