EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bağlaç olan ki nasıl yazılır? Bağlaç olan ki'nin yazımı nasıl ayırt edilir?

Cümleleri, cümle ögelerini ve kelimeleri birbirine bağlayan, çekimsiz sözcüklere bağlaç denir. Bağlaçların yazımı bazen kafa karışıklığı yaratabilir. Bu yüzden bağlaçların yazımıyla ilgili istisnalar dışında bazı kurallar vardır. Peki, bağlaç olan ki nasıl yazılır?

Bağlaç olan ki nasıl yazılır? Bağlaç olan ki'nin yazımı nasıl ayırt edilir?

Türkçede bağlaçlar kelimeleri, cümleleri ve cümle ögelerini birbirine bağlayan sözcük türüdür. Bağlaçlar çeşitli şekillerde cümle içerisinde kullanılırlar. Kimi bağlaçlar ayrı yazılırken kimi bağlaçlar da kelimelerle bitişik yazılır.

Ki bağlacı da yazımı karıştırılan bağlaçlardan birisidir. Türkçede iki tane ki vardır. Birisi bağlaç olan ki, diğeri ise ek olan -ki'dir. Bağlaç olan ki Farsça kökenliyken ek olan -ki Türkçe kökenlidir. Aralarında hem anlamsal hem de görev olarak farklılıklar vardır. Peki, bağlaç olan ki'nin yazımını nasıl ayırt edebiliriz?

Bağlaç olan ki nasıl yazılır?

Bağlaç olan ki yazımı, çoğu zaman karıştırılan bir yazım kuralıdır. Cümle içerisinde eğer bağlaç olan “ki” bulunuyorsa bu “ki” ayrı yazılmalıdır. Ancak Türkçede bazı istisnai durumlar vardır. Bazı durumlarda bağlaç olan ki ayrı yazılır.

Kalıplaşan ki bağlacı birleşik yazılır. "Sanki, oysaki, meğerki, belki, hâlbuki, çünkü, mademki" kelimeleri kalıplaşmıştır. Bu kelimeleri unutmamak için "SOMBaHÇeM" şeklinde kodlayabiliriz. Bağlaç olan ki küçük ünlü uyumuna uymasa da "çünkü" kelimesinde küçük ünlü uyumu görülür.

Çok fazla hata yapılan ki yazımı, bağlaç olan ve ek olan ki olarak farklılık gösterir. Doğrusunu yazabilmek adına kolay bir ipucu bulunuyor.

Ki'nin yazımı nasıl ayırt edilir?

Ki’nin yazımını nasıl ayırt edebileceğimiz konusunda kolay bir yöntem var. Cümledeki ki’den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır. Bu yöntem sayesinde basit bir şekilde ki’nin ek ya da bağlaç olduğunu ayırt edebiliriz.

Şüphe ve pekiştirme göreviyle yazılan ki sözcüğü de ayrı yazılır. Örneğin:

  • Eve misafir gelmiş, kapı çaldı mı ki?
  • Seni o kadar çok seviyorum ki.

Ki yazım kuralları ve ki ekinin yazımı nasıl olmalıdır?

Yazım kuralları içerisinde bağlaçların ve eklerin kullanımı önemlidir. Kullandığımız basit yöntemlerle daha doğru bir şekilde yazabiliriz. Pratik ipuçları sayesinde bağlaç olan ki’yi ayrı, ek olan ki’yi bitişik yazabiliriz. Bağlaç olan ki ve ek olan ki için bazı cümle örneklerine bakarak aradaki farkı daha iyi anlayabiliriz.

Bağlaç olan ki ile örnekler:

  • Nereden geldi ki buraları beğenmiyor?
  • Nasıl bir hata yaptı ki ailesi onu affedemiyor?
  • Onu o kadar seviyor ki ülkesini terk etmeyi göze almış.

Ek olan –ki ile örnek cümleler:

  • Bugünkü aklım olsaydı her şeyi daha farklı yapardım.
  • Dünkü maçta yaptığı hatalar yüzünden çok pişman olmuştu.
  • Ne zaman yeni bir iş kurmaya kalksa evdeki hesap çarşıya uymuyordu.

En Çok Aranan Haberler