Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan 'Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri' projesinin Kastamonu’daki uygulaması hakkında birim amirleri bilgilendirildi.
Vali Erdoğan Bektaş’ın eşi Esma Bektaş başkanlığında Proje Sorumlusu Vali Yardımcısı Atila Kantay ve eşi Müjgan Kantay’ın da katıldığı toplantıda, 'Kastamonu’da gönül elçileri' ve 'koruyucu aile” çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
Toplantıda konuşan Vali Bektaş'ın eşi Esma Bektaş, "Herkes gönül elçisi olabilir. Herkesin desteğine ihtiyacımız var. Bu konuda sizlerin de destekleri ile başarılı olacağımıza inanıyoruz. Gönül elçisi olmayı kabul edenlerin aynı zamanda koruyucu aile olma gibi bir zorunluluğu yok. Ancak, koruyucu aile olmasak da çocuklarla birlikte vakit geçirebilir, oyun oynayabilir, şefkat göstererek onlara sevgi aktarabiliriz. Biz büyük bir aileyiz, bağrımıza basacağımız bizim çocuklarımızdır. Hepimiz gönül elçileri olarak aynı noktada buluşabiliriz." dedi.
Projenin adının 'Gönül Elçileri' olduğunu hatırlatan Bektaş, şöyle devam etti: İki yıl sürecek olan bir proje Emine Erdoğan’ın himayesinde. İllerde vali eşleri ve dalga dalga yayılarak, ilçelerde kaymakam eşleri, STK‘lar, daire amirleri, üniversite, belediyeler ve herkesten bu desteği bekliyoruz. Herkesin desteğine ihtiyacımız var. Koruyucu aile çok ağır bir mesuliyet. O nedenle ‘gönül elçisi olursak, koruyucu aile de olacak mıyız’ öyle değil. Koruyucu aile olamadığınız yerde burada ki çocuklarla şartları dâhilinde oyun oynamak bile projeye bir katkı. Projenin başlıkları ilk 6 ay koruyucu aile, 6 ay sonunda ailelerimizle Ankara’ya gideceğiz, ikinci bölüm ise kaliteli yaşlanma ve kuşaklar arası uyum, engelli hizmetlerine erişim, aile ve yoksulluk, kadın ve güçlenme gibi aşamalar. Üye kaydımız 113 bunun çok daha yükseklere çıkacağını düşünüyoruz. Her kesimin katkı vermesini bekliyoruz."
Soru-cevap şeklinde devam eden toplantıda gönül elçisi ve koruyucu aile konusunda bilgilendirilen birim amirleri, birer gönül elçisi olarak çalışmalarına başlayacaklarını, ulaşabilecekleri ailelerin bu konuya daha bilinçli yaklaşımlarının sağlanması yönünde bilgilendirme yapacaklarını ifade etti.
GÖNÜL ELÇİSİ
Özgür iradeyle ve dayanışma ruhu içinde, herhangi bir maddi karşılık beklemeksizin sahip olduğu deneyim, beceri ve kaynakları toplumun dezavantajlı gruplarının yaşam kalitelerini yükseltmek için kullanarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verdiği kurumsal hizmetlere katkı sağlayan kişi, 'gönül elçisi' olarak adlandırılıyor. İhtiyaç sahibi insanlara ve insanlığa katkı sağlamak isteyen her yaştan, her meslekten kadın ve erkekler gönül elçisi olabiliyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı web sayfası (www.gonulelcileri.gov.tr) ilgili bölümündeki yönlendirmeler doğrultusunda işlem yapılabiliyor.
KORUYUCU AİLE
Çeşitli nedenlerle öz ailesinin yanında bakımları sağlanamayan çocukları, kendi aile ortamlarına kabul ederek; bakım, eğitim ve yetiştirilme sorumluluklarını kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan uygun aile ya da kişilere 'koruyucu aile' deniyor.
KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, sürekli Türkiye’de ikamet eden, 25–65 yaşları arasında, en az ilkokul mezunu, düzenli gelire sahip, çocuğun öz anne-babası ya da vasisi olmayan, hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan herkes koruyucu aile olabiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz