Küresel ısınmanın artması ile birlikte her sene bahar alerjisi giderek artıyor. Baharda havaların, normalin üstünde ısınması ve atmosferde artan karbondioksit oranı ile bitkiler, daha fazla büyümek için havaya, daha fazla polen bırakıyor. Havadaki polen yoğunluğunun artması ile bahar alerjisi olanları kâbus dolu günler bekliyor.
Selim, annesi ve babası gibi alerjik bir çocuk, hastalıklarının çoğunu alerji yüzünden atamıyor. Özellikle baharın gelmesi etrafta uçuşan polenlerde eklenince kaşıntı, göz akması ve burun tıkanıklığı beraberinde geliyor. Bir de günümüzün çoğunu ormanda geçirdiysek akşama pıtır pıtır kızaran bir vücut bizi bekliyor.
Ama biz yine de ormana gitmeye baharın tadını doyasıya çıkarmaya devam ediyoruz, çünkü farkındayız ve bununla ilgili tedavi oluyoruz. Evet, alerjinin kesin bir tedavisi yok ama en azından semptomları aza indirebiliyoruz.
“Dünya nüfusunun neredeyse %40’ını etkileyen bahar alerjileri tedavi edilmediğinde astıma dönüşebiliyor.”
Peki, çocukları bahar alerjisinden nasıl koruruz?
*Göz alerjisi varsa, dışarı çıktığınızda mutlaka gözlük kullanmasını sağlayın.
*Bacakları ve kolları kapalı kıyafetler çocuğunuzu alerjenlere karşı koruyacaktır.
*Rüzgarlı havalarda orman yerine parkları tercih edin, böylelikle havada hızla uçuşan polenlerden korunmuş olursunuz.
*Sabah 9-11 öğleden sonra ise 16-18 saatleri arasında dışarı çıkabilirsiniz, yine polenlerden korunmuş olursunuz.
*Eve geldikten sonra bir duş hem günün yorgunluğunu alır hem de eve taşıdığınız polen-toz ve diğer alerjenlerden kurtulmuş olursunuz.
*Dışarı çıktığınızda yanınızda mutlaka sinek-böcek ısırmalarına karşı doktorunuzun tavsiye ettiği kremleri bulundurun.
*Çocuğunuzun alerjik durumunu asla hafife almayın mutlaka Çocuk Alerji Uzmanına gidip kontrol ettirin, ileride oluşabilecek birçok hastalığın önüne geçmiş olursunuz.
*Bu dönemde çamaşırlarınızı dışarıda kurutmayın.
Alerjisiz bir bahar geçirmeniz dileği ile…