Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sağra, bahar nezlesinin ortamda bulunan polen, hayvan tüyleri ve toz parçacıklarının nefes alma sırasında buruna alınmasıyla oluştuğunu belirterek, vatandaşları Bahar alerjisine karşı uyardı.
Bahar aylarının gelmesiyle kişilerde gözde sulanma, kaşıntı, kızarıklık, burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, öksürük, nefes darlığı, ciltte kaşıntı gibi şikayetlerde artış olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Sağra, bahar mevsiminde alerjik hastalıkların artmasının nedeninin polenler olarak görüldüğünü söyledi.
Uzm. Dr. Mehmet Sağra yaptığı açıklamada, “Bahar nezlesi, ortamda bulunan polen, hayvan tüyleri ve toz parçacıklarının nefes alma sırasında buruna alınmasıyla oluşur. Bu maddelerin burnun iç yüzeyine yapışması ile alerjene karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap oluşur. Havadaki polenler solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde birikir. Burunda alerjik rinit (bahar alerjisi/saman nezlesi), bronşlarda alerjik astım, gözlerde ise konjuktivite neden olur. Soğuk algınlığı ile bahar alerjisi kimi zaman karıştırılabiliyor. Fakat bahar alerjisi mikrobik hastalıklar gibi birkaç günde hemen iyileşmez. Bu nedenle kişi kendini tanımalı ve alerjik faktörleri kendinde hissettiği anda bir hekime başvurmalı ve bahar mevsiminin polen zamanı diye bilinen nisan, mayıs aylarında yeşillik, ağaçlık gibi yerlerde durmamaya özen göstermelidir” dedi.
Bahar alerjisinin tedavisinde temel yöntemin, alerjiye neden olan maddelerden mümkün olduğunca uzak durmak olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Mehmet Sağra, “Polen alerjisinde bu çok kolay değildir, ama polenlerin en fazla uçuştuğu saatlerde açık havaya çıkılmaması alınabilecek en etkili yöntemdir. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa da ağız ve burnu kapatan maskeler, şapka ve gözlük kullanın. Dışarı çıktıysanız eve döner dönmez kıyafetlerinizi değiştirin. Saçlar tozu tutacağından, her akşam saçlarınızı yıkayıp, duş alın. Böylece üzerinizdeki polen tozlarından arınabilirsiniz. Polenlerin yoğun olduğu yerlerde egzersiz yapmaktan kaçının, yeşil alanlarda çok bulunmamaya özen gösterin. Alerjenlerden korunmak için polenlerin yoğun olduğu dönemlerde evinizin pencerelerini, otomobil kullanırken ise aracınızın camlarını kapalı tutun. Hava değişimi için ise polen filtreli klimalardan yararlanabilirsiniz. Bütün bu koruma tedbirlerini almanıza rağmen şikayetleriniz hala devam ediyorsa hekiminizin gözetiminde anti alerjik ilaçlarla hastalığınızın kontrol altında tutulmasını sağlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz