HABER

Bahar alerjisine ne iyi gelir, bahar alerjisinden nasıl korunulur?

Kronik bahar alerjisinden şikayetçi misiniz? Her bahar burun akıntısı, gözde yaşarma, ciltte kızarıklık gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Baharı işkenceye dönüştüren bu tür rahatsızlıklar için kolaylıkla uygulanabilen püf noktaları ile bahar alerjisi dönemini atlatmak mümkün. Peki bahar alerjisine ne iyi gelir ve bahar alerjisinden nasıl korunulur?

Bahar alerjisine ne iyi gelir, bahar alerjisinden nasıl korunulur?

Bahar aylarında gün yüzüne çıkan bahar alerjisi, birçok insanın sağılığını etkiliyor. Ağaç polenlerinin şubat-nisan ve mayıs-temmuz ayları arasında daha sık görüldüğünü belirten doktorlar bahar alerjisinin genetik yatkınlığı olan kişilerde daha sık meydana geldiğini söylüyor. Bu tür alerjilerin tamamen yok olmayacağını söyleyen doktorlar, alınabilecek önlemlerle etkisini azaltmanın mümkün olduğunu dile getiriyor. Genellikle burun akması, hapşırma, kaşıntı, kızarıklık ve göz batması gibi rahatsızlıklar, bahar alerjisinin habercisi olabilir.

BAHAR ALERJİSİNE NELER İYİ GELİR?

Bahar alerjisini meydana getiren en büyük etken ağaç polenleri. Akıntı, yanma, kaşıntı ve döküntü gibi sağlık problemlerine neden olabilecek bahar alerjisine karşı alınacak önlemler ise şöyle;

  • Mümkün olduğunda sabah 5 ile 10 arasında dışarı çıkılmamalı
  • Evler polen mevsiminde sabah erken saatte havalandırılmamalı
  • Polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkanlar eve gelince üstünü değiştirmeli
  • Giysiler ve çamaşırlar polen mevsiminde açık havada kurutulmamalı
  • Saçlara yapışan polenleri temizlemek için sık sık duş alınmalı
  • Dışarıda takılan gözlükler bol su ile yıkanmalı
  • Arabalarda ve evlerde polen filtreli klimalar kullanılmalı
  • Bol su içilmeli
  • A, B, C ve E vitaminli besinler tüketilmeli
  • Alkol ve sigara tüketilmemeli

Tüm bu önerileri dikkate almak bahar alerjilerine bir çözüm olarak düşünülebilir. Ama elbette ileri derecede bahar alerjisi olan kişilerin mutlaka bir doktora görünmeleri gerekiyor.

BAHAR ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ

Bahar alerjisinin belirtileri arasında tekrarlayıcı hapşırıklar, burun akıntısı ve tıkanması, gözlerde kaşıntı ve yanma, burun ve damakta kaşıntı, geniz akıntısı gibi belirtiler yer alıyor. Kişiden kişiye değişmekle birlikte bu belirtilere cilt döküntüsü, cilt kaşıntısı, astım gibi problemler de eklenebilir. Bahar alerjisi en çok atopik adı verilen çevresel alerjenlere karşı duyarlılığı olan kişilerde görülüyor. Yapılan araştırmalara göre, anne veya babası alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali yüzde 30, her iki ebeveyni alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma oranı ise yüzde 60.

BAHAR ALERJİSİNİ TETİKLEYEN BİTKİLER

Baharın güzelliğini doyasıya yaşamak herkesin hakkı. Ama bahar alerjisi olanlar için durum hiç de öyle değil. Bahar alerjisinin nedenleri birçok etkene dayalı. Ağaç, çimen ya da ot polenleri bahar alerjisine sebep olabilir. Bunun aksine böceklerle tozlaşma yapan, taşınan polenler ise alerjik etki yapmazlar. Selvi, mazı, çam gibi ağaçlarla birlikte yabani formdaki buğdaygiller de bahar alerjisini tetikleyen faktörler arasında yer alır. Ağaç ve çiçek polenleri ilkbaharda, çayır çimen polenleri yaz başında, yabani ot polenleri ise yaz ortası ve sonbaharda bahar alerjisine neden olur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler