HABER

Bahar alerjisini hafife almayın

Önemsenmeyen bahar alerjisi kalıcı sorunlara neden olabiliyor.

Bahar alerjisini hafife almayın

Bahar aylarının gelmesiyle alerjilerde gözle görülür bir artış oluyor. Bu nedenle özellikle bu dönemde alerji belirtileri gözlendiğinde bir uzmana başvurmak çok önemli. Alerji teşhisinde en önemli adım, hastalığın öyküsünü ve belirtilerini iyi tanımlamak. Kaynağı belli olmayan alerjiler için yapılan alerji testi negatif çıkmasına rağmen hastada alerjik belirtiler görülebiliyor. Ayrıca, şimdiye kadar hiç alerjik reaksiyon göstermemiş kişilerin kanında alerjik olduklarını gösteren değerler bulunabiliyor. Aile Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahri Temüray, “Bu nedenle, test sonuçlarının hastalık öyküsü ve konusunda uzman doktorların muayenesi ile birlikte değerlendirilmesi gerekiyor” diyor.

Alerji belirtileri neler?

Genel alerji belirtilerinin başında; kaşıntı, hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı ve vücudun belirli yerlerinde şişlikler geliyor. Ancak belirtilerin doğra saptanması için öncelikle vücudun nelere alerjisi olduğunun tam olarak bilinmesi gerekiyor. Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor ve şiddeti değişken olabiliyor.

Alerjik nezle, alerjik astım ve atopik dermatit hastalıklarında hastalığının nedeninin saptanması için cilt testlerinin yapılması gerektiğini belirten Dr. Temüray, “İlaç alerjilerinde, gıda alerjilerinde, arı alerjisinde ve ürtikerli hastalarda ise cilt testleri belirli durumlarda yapılıyor. Bu hastalıklarda ‘prick’ veya ‘intradermal’ adı verilen test yöntemleri kullanılıyor. Takılardaki metallerle veya diğer kimyasal maddelerle temas sonucu olan kontakt dermatit denilen durumda ise patch testi ile tespit edilebiliyor” diyor.

Bahar aylarında tüm alerjilerde artış görülebiliyor

Bahar ayları özellikle nisan-haziran ayları arasında polenler yönünden oldukça zengin aylar. Bu aylarda çimen, ot, çiçek ve ağaçların çiçek açmaları ile birlikte polenler atmosfere yayılıyor ve ciğerlere kadar ulaşıyor. Özellikle rüzgârlı havalardan sonra polenler havaya daha çok dağıldığı için pek çok insanda bu dönemde şikayetler artıyor. Bahar aylarında en sık görülen alerji, alerjik rinit olarak biliniyor. Alerjik rinitin belirtileri; burun akıntısı, hapşırık, gözlerde sulanma ve yanma olarak kendini gösteriyor. Dr. Temüray, “Bahar aylarında alerjik rinitin yanında diğer alerjilerde de artış gösterebiliyor ve tedavisi önem kazanıyor” diyor.

Alerjik deri testi nasıl yapılıyor?

En sık kullanılan yöntem cilt üstü test olan “prick” yöntemi. Bu yöntemde test yapılacak cilt bölgesi önce alkol ile siliniyor. Kuruduktan sonra alerjenlerin damlatılacağı yerler işaretleniyor ve her işaretin yanına bir damla alerjen damlatılıyor. 1 milimetrelik plastik bir uç ile cildin üst kısmı deliniyor. Bu delik cildin alt kısmına inmediğinden çoğunlukla ağrı yapmıyor. Cilt testi yapılırken doğada en sık bulunan alerjenlere ve en sık tüketilen besinlere karşı değerlendirmeler yapılıyor. Dr. Temüray; “Bunlardan başlıca olanları; ev tozları, küf, polen, çimen, tahıllar, buğday, domates, şeftali, muz, çilek, fındık, yer fıstığı, bezelye, yumurta akı, yumurta sarısı, soya gibi sıklıkla karşılaşılan alerjenler olarak sıralanabilir” diyor. Test yaklaşık 20 dakikada sonuç veriyor ve konunun uzmanı doktor tarafından değerlendiriliyor.

Alerjiler test ve tedavi edilmezse nasıl sonuçlar doğuruyor?

Alerji tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması gereken bir hastalık. Bir kişide önce alerjik nezle görünüp daha sonra astım, ürtiker alerji, ilaç alerjisi ortaya çıkabiliyor. Eğer tedavi edilmezse ayrıca kişide kronik yorgunluk, sırt ağrıları, uyuklama sabah kalkmakta zorlanma, halsizlik, depresyon belirtileri meydana gelebiliyor. Bu neden alerjilerin tedavi edilmesi gerekiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler