Boyun, sırt ve eklem ağrıları erişkin insanlarda en sık görülen şikayetler arasındadır. İlerleyen yaşla beraber eklemlerde görülebilen yıpranma, yani kireçlenme sırt ağrısının en yaygın sebeplerinden bir tanesidir. 40’lı yaşlardan sonra görülmeye başlayan sırt ve eklem ağrısının diğer sebepleri arasında yetersiz fiziksel aktivite, aşırı kilolar ve romatizmal hastalıklar gelmektedir. Ayrıca çağımızın vebası olarak görülen kanser hastalığının ilk bulgusunun da eklem ve sırt ağrısı olabileceği bilinmelidir. Sebebi ne olursa olsun eklem ağrısı, çalışan insanlarda en fazla iş gücü kaybına yol açan hastalık olarak birinci sıradaki yerini korumaya devam etmektedir.
Kansızlık Eklem Ağrılarına Yol Açabilir
Eklem ağrısı şikayeti yaşayan hastalar doğal olarak Ortopedi ve Fizik Tedavi bölümlerine müracaat etme eğilimindedir. Aslında bilinmelidir ki ağrının sebebi çoğunlukla eklem dışı sebeplerden ve hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Kansızlık, enfeksiyonlar, hormonal durumumuzdaki oynamalar, depresyon ve yorgunluk eklem ağrılarımızın sık görülen eklem dışı sebepleri arasında sayılabilir. En basiti grip olduğumuzda çoğu kere ilk şikayetimiz, sırt ve yaygın eklem ağrılarımız olmaktadır. Sırt, boyun ve eklem ağrısına sebep olan hastalıklar arasında, alerjik hastalıklar da önemli bir yer tutmaktadır.
Doğanın uyandığı ve bol çiçekli bir mevsim olan bahar ayı, alerjik hastalıklar açısından çok riskli bir dönemdir. Bu dönem sıklıkla Şubat ayı gibi başlayıp, yazın ilk aylarına kadar devam eder. Bu dönemin süresi ve şiddeti bir takım çevresel faktörlerle belirlenir. Örnek olarak kış aylarının ılıman geçmesi, bitkilerin erken büyümesine ve polenlenmesine yol açar. Aşırı yağışlı bir bahar ayı da küflenmeyle beraber, alerjik etkiyi arttırabilir. Mevsimsel alerjiler vücudun bağışıklık sisteminin, polen, otlar veya küf gibi bir takım çevresel etkenlere karşı duyarlı olması nedeniyle tetiklenir. Alerjik bünyesi olan hastalar bu etkenlerle karşılaştıklarında bağışıklık sistemleri aşırı tepki vererek bir yangı cevabı oluştururlar.
Alerjenlerden Uzak Durmakta Fayda Var
Alerjik hastalarda burun akıntısı, göz sulanması, hapşırma, kaşıntı, solunum problemleri, yorgunluk gibi bulgularla beraber eklem, sırt ve boyun ağrıları da görülebilmektedir. Tıpkı grip gibi enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi, alerjik hastalıklarda da bağışıklık sistemi aktive olur ve bir yangı cevabı oluşturur. Alerjik hastalarda eklem ve sırt ağrıları, inflamasyonun direk etkisiyle, alerjinin yorgunluğa sebep olmasıyla ve geçmek bilmeyen öksürük ve hapşırma atakları ile beraber tetiklenmektedir.
Mevsimsel alerji hastalıklarının tedavisinde öncelikle yapılması gereken alerjenlerden uzak durmak ve korunmaktır. Aşırı nemli havalar, sabah saatleri, ılık ve rüzgarlı havalar alerji hastaları için riskli dönemlerdir. Bu dönemlerde dışarı çıkılmaması, dışarı çıkıldıysa maske kullanılması veya eve geldikten sonra duş alınması korunma yöntemlerinden bazılarıdır. Siz de bahar aylarında başlayan sırt, boyun ve bel ağrısı şikayetleri yaşıyorsanız ve beraberinde yorgunluk, geçmeyen öksürük ve burun akıntısı gibi bulgularınız varsa, ağrılarınızın sebebinin büyük bir ihtimalle alerjik bir bünyeye sahip olmanız olduğunu akılda bulundurmalısınız…
Doç. Dr. Nevzat Selim Gökay
www.orthorom.com
https://www.instagram.com/ortho.rom
https://www.facebook.com/OrthoRom/