KADIN

Bahar Çocukları Etkiliyor

Çocuklar mevsimin değişmesi, hava koşullarının farklılaşmasından etkileniyor.

Bahar Çocukları Etkiliyor

Çocuklar mevsimin değişmesi, hava koşullarının farklılaşmasından etkileniyor.

Yapılan bir çok araştırma hava değişimi, iklim farklılıklarının insanın hem fizyolojisinde hem de davranışlarında değişime neden olduğunu göstermektedir. Özellikle depresyon, huzursuzluk, uyku hali, agresiflik, dikkatın dağınık olması gibi sıkıntılarla kendini gösterir. Yetişkinler bu sorunlarla bir şekilde baş edebilirken çocuklar maalesef yeterince kendilerini ifade edemediklerinden bu belirtiler onları olumsuz etkileyebilmektedir.

Kurumumuza devam eden okula giden çocuklar üzerinde yaptığımız incelemede özellikle eylül – ekim ve mart – nisan ayları davranış sorunlarının arttığını tesbit ettik. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olan çocukları baz alan incelememizde, son 3 yıl içerisinde eğitim alan çocuklarımızın bu aylarda eğitim performanslarının düştüğünü ve davranış sorunlarının arttığını gözlemledik. Tabii bu durumdan dolayı ders başarılarında düşüşler, çevresiyle çatışmasından dolayı ebeveynle gerginleşen ilişkiler göze çarpmaktadır. Aslında yapılması gereken çocuğu anlamaya çalışmak ve nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünmenizdir.

Bu dönemlerde yaşanan krizlerin önlemi alınmaya çalışılmalıdır. Eğer bu kısa süreç sağlıklı bir şekilde geçirilmez ise uzun vadede sorunların artmasına neden olur. Bu durumda ailelere Pozitif Gelişim Özel Eğitim ve Aile Danışmanlığı Merkezi Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz şunları öneriyor;

• Çocuğunuza mevsim değişikliklerinin, nedenlerini etrafımızda olan değişimlere dikkatini çekmeye çalışın. Yaz mevsiminde insanın kendini ne kadar iyi hissettiğini, kış mevsiminde kapalı ortamlar nedeniyle sıkıntılı ve gergin hissettiğinizi anlatın. Ancak bunların mevsim geçişlerinde yaşandığını mevsimi yaşarken güzelliklerini daha iyi fark ettiğinizi söyleyin.

• Çok hareketlendiğinde beraber spor yapın, müzik açın dans edin ya da bol bol hareket edin.

• Çok agresif olduğunda sakinleşmesini bekleyin. Bu durumda iken kesinlikle tartışmaya girmeyin. Sakinleştikten sonra sorun hakkında konuşun. Anlaşmaya çalışın. Onu anladığınızı gösterin.

• Dikkati dağınık ise beraber günü programlayın.. Planlayın.. Uyarıcı notlarla dikkatini çekmeye çalışın..

• Eğer içe dönmüş ve suskunsa evde onun için ufak tefek süprizler hazırlayın.. Okuldan eve geldiğinde odasını balonlarla süsleyin.. Yada arkadaşlarını çağırarak süpriz parti verin.

• Uyku saatlerine dikkat edin. Çok geç saatlerde yatmasına izin vermeyin. En az 8-10 saat uyuması gerektiğini unutmayın.

• 2 günde bir banyo yapmasını sağlayın.

• Aşırı derecede kafeinli, uyarıcı madde içeren içecek ve gıdaları vermemeye çalışın.

• Ders başarısının düşüp düşmediğini takip edin. Öğretmeniyle konuşun. Eğer düşüş var ise çok katı olmayan çocuğunuzun istediği önceliklerden oluşan bir ders çalışma programı yapın.. Müzikle çalışmak istiyorsa abartmadan izin verin.. Aşırı derecede baskı yapmayın.. Sürekli "ders yap, dersini yap” diyerek inatlaşmayın ama sorumluluklarını eğlenceli hale getirerek bunları doğru birer alışkanlık olarak kazanmasını sağlayın..

Bunun bir süreç olduğunu unutmayın. Eğer yukarıdaki adı geçen sorunlarda artış var ise mutlaka bir uzmandan destek alın.

En Çok Aranan Haberler