YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bahar, Gözlerdeki Alerjik Reaksiyonları Da Canlandırıyor

Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Kubilay Yardımcı, hayattan alınan keyfi arttıran en önemli...

Bahar, Gözlerdeki Alerjik Reaksiyonları Da Canlandırıyor

Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Kubilay Yardımcı, hayattan alınan keyfi arttıran en önemli organlardan birisi olan gözlerin, bahar aylarının gelmesiyle ortaya çıkan sıkıntılardan korunması gerektiğini söyledi.

Bahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasının alerjik reaksiyonları da ortaya çıkardığını belirten Yardımcı, "Bahar döneminde güneşten gelen ışınların ultraviyole yönünden zengin olması ve havada uçuşan polenlerle birlikte alerjik hastalıklar da kapımızı çalıyor. Bundan en fazla etkilenen organımız ise gözlerimiz. Her yaş grubundan insanın etkilendiği göz alerjilerinde sulanma, kızarıklık, kaşıntı gibi bulguların yanı sıra ışık ve güneşe karşı hassasiyet gözleniyor. Kaşıntı nedeni ile gözün sürekli ovuşturulması sonucu bu tabloya enfeksiyonların eklenmesiyle çapaklanma, batma, yabancı cisim hissi gibi bulguların hastalığın seyrini daha da ağırlaştırıyor. Mevsimsel alerjilerin en büyük sebebinin çiçek polenleridir. Polenler nedeniyle gözde kaşınma, kızarıklık ve reaksiyona bağlı gelişen damar genişlemesi oluşur. Alerjinin sonunda da göz damarlarında geçirgenlik artar ve damar dışına sızma yapar. Bu sebeple şiddetli yanma, ışığa bakamama, yabancı cisim hissi ve bulanık görme meydana gelir. Kapak içlerinde alerjiye bağlı oluşan kabarık lezyonlar gözün sağlam kornea tabakasına baskı yaparak astigmatizma ve görme bozukluğu dahi yapabilir. Havada uçuşan polenler kimyasallar alerjik reaksiyona neden olan bir dizi olayı başlatır. Tüm bunların sonunda dokularda iltihabi infiltrasyon ve ödem meydana gelir. Bu durum gözde şişme, kızarıklık, aşır kaşıntı hissi ve sulanmaya neden olur. Erken teşhis edilen vakalarda hastalara çoğunlukla lokal uygulanan damla ve pomatlar yeterli olur" dedi.

Göz alerjisinin tedavi edilmemesi halinde tehlikeli sonuçlar doğabileceğinin altını çizen Yardımcı, "İlerlemiş aşamada göz kapaklarında düşme ve kısılma olur. Yapışkan sıvı akıntısı meydana gelir. Daha ilerlemiş vakalarda ise kornea tabakasında ülserler oluşur. Uygun tedavi yapılmadığı takdirde hastalık körlükle sonuçlanabilir. Hekim kontrolünde yapılacak tedavide suni gözyaşı, soğuk kompres uygulama ve antihistaminik'li göz damlaları şikâyeti azaltıyor, ancak nadiren ağızdan anti alerjik tabletlerin kullanılması da gerekebiliyor. Ayrıca yardımcı olması amacı ile güneşten koruyucu UV filtreli güneş gözlükleri kullanılması tavsiye ediliyor. En önemlisi belirtilerin ilk başladığı anda göz doktoruna müracaat etmeniz, bu tedavinin daha etkili ve daha hızlı olmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler