HABER

Bahar mevsimi alerjik hastalıkları tetikliyor

Bahar mevsiminde polen, toz ve çimenlerin olumsuz etkileri nedeniyle başta astım olmak üzere saman nezlesi, akar alerjisi ve değişik alerjik hastalıkların ortaya çıkabildiği belirtildi.

Bahar mevsimi alerjik hastalıkları tetikliyor

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bahar mevsimi birçok alerjik hastalığı tetikliyor. Bazı insanlarda bahar mevsiminde polen, toz ve çimenler olumsuz etkiler gösteriyor. Astım, bu olumsuz etkilerin başında geliyor. Nefes darlığı ve öksürük olarak kendini gösteren astımı, toz, hava kirliliği, evcil hayvanlar, kokular ve polenler tetikliyor. Astımı olanların steroid bazlı nefes almayı kolaylaştıracak inhalasyon preparatları kullanması, aspirin ve 'monosodium glutamate' içeren bazı yiyeceklerden kaçınması gerekiyor. Bahar mevsimi ile birlikte saman nezlesi de insan hayatını olumsuz etkiliyor. Gözlerde kaşıntı, akan bir burun ve hapşırık ile ortaya çıkan saman nezlesine, çeşitli ağaç, çimen ve bitki polenleri neden oluyor. Bu soruna karşı, burun spreyi, göz damlası ve reçetesiz satılan çeşitli antihistaminikler etkili oluyor. Saman nezlesinin önüne geçmek için "Pencereleri kapatın, güneş gözlüğü takın, her gün duş yapıp, giysilerinizi değiştirin. Polenlerin en fazla olduğu sabah ve akşam üzerleri dışarı çıkmamaya özen gösterin" önerisinde bulunuluyor.

ALERJİK HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ NELERDİR?

Bahar mevsiminin neden olduğu diğer alerjik hastalıklar, belirtileri ve tedavileri ile ilgili ise şu bilgiler veriliyor:

  • Ürtiker Allerjisi: Vücudun herhangi bir yerinde çıkan şiddetli kaşıntılı yara olarak görülen ürtiker allerjisini; alkol (peynir, kırmızı şarap), evcil hayvanlar, aspirin, çeşitli antibiyotikler ve güneş ışınları neden olabiliyor. Antihistaminiklerle ve doğal tedavi yöntemleri ile rahatsızlık giderilebiliyor.
  • Akar Allerjisi: Akar alerjisi, burun akması, buğulu gözler, vücut yaraları ve astım olarak kendini gösteriyor. Evlerdeki toz böcekleri, yani akarların neden olduğu hastalığa karşı toz geçirmeyen yatak takımları kullanılması, yatağın düzenli olarak elektrik süpürgesiyle temizlenmesi, gecelik ve pijamaları 56 derecenin üzerinde yıkanması, odaların sıkça havalandırması ve ıslak bir bezle tozların alınması öneriliyor.
  • Anaphylaxis Allerjisi: Kaşıntı, nefes darlığı, mide krampları ve bayılma ile ortaya çıkan rahatsızlığı, özellikle çeşitli kuruyemiş ve deniz mahsulleri, böcek ısırıkları, penisilin ve latex neden oluyor. Böyle bir rahatsızlığı olan kişi, adrenalin iğne kitini ya acilen kullanması veya en yakın hastaneye gitmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

İHA

En Çok Aranan Haberler