HABER

Bahar nezlesini hafife almayın

Bahar nezlesini hafife almayın

BURSA (İHA) - Baharın etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte hassas bünyeli kişilerin çeşitli alerjik hastalıklara karşı duyarlılığının arttığını belirten uzmanlar, ince giysiler giyilmemesini, sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve sabahın erken saatlerinde sokağa çıkılmamasını tavsiye ediyor. Bahar nezlesi hastalığına genellikle bitkilerin polenleri sebep oluyor.

İHA muhabirinin www.hekimce.com sitesinden derlediği bilgilere göre, bahar nezlesine, genellikle bahar aylarında ve yazın havada uçuşan ağaç ve bitki polenlerine karşı organizmada oluşan allerjik reaksiyon nedeniyle saman nezlesi adı verildiği ifade edildi.

Hastalığın, yalnızca ağaç ve çiçek tozlarına karşı değil, küçük çocuklarda gıda, erişkin ve çocuklarda hayvan tüy ve salgıları, deri döküntüleri, ev tozları, evde yaşayan hamamböceği gibi organizmalar ve diğer allerjenik maddelere karşı da olabileceği bildirildi.

Allerjik rinitin mevsimsel olduğunu veya yıl boyunca sürebildiğini anlatan uzmanlar, "İster mevsimsel, ister yıl boyu süren tipi olsun iş gücü kaybına yol açarak bireyin gerek mesleki gerekse sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyerek tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik kayıplara yol açmaktadır" diyorlar.

Baharla birlikte havaların ısınmasına aldanılmaması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, saman nezlesine sebep olan polen, çimen, spor gibi unsurların mevsimsel şartlar sebebiyle en yoğun olduğu günlerin yaşandığı bu dönemde vücudun savunmasını düşüren ani sıcak-soğuk değişikliklerinden korunmak gerektiğini ifade ettiler. Vücudun mevsim dönümlerine uyum sağlamada güçlük çektiğini, havadaki ısınmayla birlikte, çok ince yazlık giyecekler giyilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Havalar ısındı diye ince giysiler giymeyin. Sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve sabahın erken saatlerinde sokağa çıkmayın. Kapı ve pencereleri sıkı sıkı kapatın, dışarı çıkılması gerekiyorsa ağız ve burnu koruyan maskeler kullanın, açık havada egzersiz yapmayın, evde ve otomobilde filtreli klima sistemleri kullanmayın" tavsiyesinde bulunuyorlar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler