Sert geçen kışın ardından havalar yavaş yavaş ısınmaya başladı. Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte ani ısı değişiklikleri ve mevsim geçişleri hastalıkları da beraberinde getiriyor. Halsizlik, eklem ağrıları, alerjik hastalıklar ile enfeksiyon türü hastalıklar bahar aylarında sık görülüyor. Uzmanlar uyarılara kulak asıldığı taktirde mevsim geçişlerinin hasta olmadan atlatılabileceğini belirtiyor.
Sakarya Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Dursun Bostancı, mevsim değişikliğinin beslenme alışkanlıkları ve hayat düzeninin değişmesi ile birlikte bağışıklık sistemi de olumsuz yönde etkilediğini kaydediyor. Bostancı, ısınan havanın ve çevre şartlarının da rolü ile bazı parazit ve bakterilerin ortamda çoğaldığının, bunun da enfeksiyon türü hastalıkların görülme sıklığını artırdığını vurguluyor.
Enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra havanın ısınmasıyla halsizlik, isteksizlik, aşırı uyuma, yorgunluk, eklem ağrıları şikayetlerinin arttığını dile getiren Bostancı, buna bahar aylarında havada artan iyonların neden olduğunu belirtiyor. Pozitif iyonların insanı daha zinde ve neşeli hissettirirken, negatif iyonların ise insanın kendini bitkin, yorgun ve halsiz hissetmesine neden olduğunu vurgulayan Bostancı şu bilgileri veriyor: “Bu mevsimde vücudun daha aktif olmasını sağlayacak hormonlar salgılanır. Eğer kişide beslenme bozukluğu ve vitamin noksanlığı varsa vücut buna uyum göstermekte zorlanır. Bu da bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk olarak ortaya çıkar. Buna bahar yorgunluğu diyoruz. Uzun süren hastalık belirtilerinin olması halinde mutlaka bir hekime başvurulması ve nedenlerinin araştırılması gerekiyor. Ayrıca ısınan hava ile birlikte su ve gıda ile bulaşan bazı parazit ve bakterilerin de etkisi ile ishaller sık görülebiliyor.”
SOLUNUM HASTALIKLARINA DİKKAT
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Cevdet İzmirli de bahar aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının çok sık görüldüğünün altını çiziyor. Bu mevsimde öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı şikayetlerin arttığını anlatan İzmirli, “Saman nezlesi, polen alerjisi, mevsimsel alerjik rinit de en sık görülen alerjik reaksiyonlardır. Yeme içme ve giyinme tarzı mevsimine göre yapıldığı taktirde bu şikayetlerin büyük bir kısmının üstesinden gelinebilir.” bilgisini veriyor.
HASTA OLMAMAK İÇİN ALTIN ÖĞÜTLER
Bahar aylarında vücudun direncini artırarak hastalıklardan korunmak mümkün. İşte bazı altın tavsiyeler şöyle:
- En az 6 -8 saat uyuyun.
- Mutlaka kahvaltı yapın.
- Sebze ve meyveleri iyice yıkayın
- Lifli meyve ve sebze tüketin, aşırı yağlı gıdalar ve hamur işlerinden uzak durun.
- Güzel havada kapalı mekanda oturmak yerine mümkünse açık havada dolaşın.
- Günde 2,5 litre su içmeye çalışın.
- Kan verin, çünkü kan hücreleri yeniliyor.
- Kalın ve tek parça terleten giysiler yerine ince pamuklu giysilerle kat kat lahana stili giyinin.
- İçerdeyseniz çalışma ortamınızı ya da evinizi sık sık havalandırın.
- Günde en az yarım saat yürüyün ve istediğiniz kadar hafif egzersizler yapın.
- Kişisel temizliğinize dikkat edin. Ellerinizi yemekten önce mutlaka yıkayın. Elinizin ağzınıza ve gözünüze değmemesine özen gösterin.
- Dondurma gibi çok soğuk gıdaları tüketirken ağzınızda birkaç saniye ısıtarak mideye gönderin.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz