MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğa'nın çelişkili ve gecikmeli ifadelerle konuşmak yerine bir araya gelerek açıklama yapmaları gerektiğini söyledi. PKK'nın Meclis'te olup olmadığını yargıdan çıkacak kararın belirleyeceğini söyleyen Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ı istifaya çağıran MHP'li milletvekilinin olup olmadığını araştıracağını ifade etti. Bahçeli, Büyükanıt'ın istifasını istemeye gerek olmadığını kaydetti. Bahçeli YÖK Başkanı atamasını da eleştirdi.
Devlet Bahçeli, her yıl düzenlediği sohbet toplantılarını bu yıl Ankara Swiss Otel'de gerçekleştirdi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pişmanlık yasası ile ilgili açıklamalarını sorması üzerine, Başbakan'ı hükümet sorumluluğunu üstlendiği günden bu yana yakından takip ettiğini ifade etti. Başbakan'ın bir bütün halinde netleşmiş hiçbir düşüncesini ve planını milletle paylaşmamakta ısrar ettiğini ileri süren Bahçeli, "Görüşlerini ya bir sohbet sırasında ya da bir toplantı çıkışındaki soru üzerine belirtiyor. Bu bir yöntem olabilir ama bunu yapan siyasi kişi ülke yönetiminden birinci derece sorumluysa daha dikkatli konuşmalıdır" dedi.
-BAŞBAKAN'IN KAFASI KARIŞIK
Bölücü terörle ilgili olarak hükümetin nasıl bir mücadele programına sahip olduğunun anlaşılmadığını kaydeden Bahçeli, Başbakan'ın kafasını bu konuda karışık, yöntemlerinin de çapraşık olduğunu söyledi.
Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesini daha etkin hale getirme konusunun bugün bütün siyasileri ve basını aşırı meşgul eden bir konu olduğunu belirten Bahçeli, pişmanlık yasasının terörle mücadelede bir yöntem olabileceğini, 57. Hükümet döneminde de böyle bir yasa çıkarıldığını ve süresinin 6 ay için uzatıldığını kaydetti. Bahçeli, pişmanlık yasasının terör örgütünün çözülmesi için, örgütte ulaşılamayan bilgilere ulaşmak için, zaman zaman araç olarak kullanılabildiğine işaret ederek, elde edilen bilgilerle terörle mücadeleyi güçlü kılmanın düşünüldüğünü bildirdi. Pişmanlık yasasının belli alanlarda başarı sağladığını ancak bunun bütünü bağlayıcı bir çözüm getirmediğini ifade eden Bahçeli, hükümetin PKK'yı silahsızlandırmak mı istediğini ya da bu yasanın sadece istihbarat almaya yönelik mi olduğunu açıklaması gerektiğini belirtti. Başbakan'ın Portekiz seyahatindeki açıklamalarına değinen Bahçeli, Başbakan'ın iki adım attığını ve bir adım geri çekildiğini ve böylece kendi programını yavaş yavaş yerleştirdiğini öne sürdü. Bahçeli, "Bu iktidarın eli diğer iktidarlardan daha güçlü durumdadır. 341 milletvekili sayısal çoğunluğuna sahip şekilde iktidar olmuştur. Bunun yanı sıra 507 milletvekili terörün kökünün kazınması için bu hükümete destek vermiştir. Milletimiz de büyük bir destek vermektedir. Böyle bir ortamda ne bekleniyor" dedi.
-"BİRARAYA GELEREK AÇIKLAMA YAPMALIDIR"-
Devlet Bahçeli, Genelkurmay'dan gelen açıklamalarla Başbakan'ın yaptığı açıklamaların bazen birbiriyle örtüşmediğini belirterek, "Birbirleriyle çelişkili ve gecikmeli ifadelerle konuşmak yerine Genelkurnay Başkanı ve Başbakan bir defa da bir araya gelip görüş açıklamalıdır. TSK ve hükümetin nerede birleştiği ve nerede ayrıldığı anlaşılmalıdır" dedi. Bir gazetecinin "Hükümete güven sorunu mu yaşanıyor?" sorusu üzerine, "Hükümet de bizim hükümetimiz. Güvensizlik sözcüğüyle incitmek yerine bu anlaşmazlıkları kaldırmak gerekiyor" dedi.
-"YARGIDAN KARAR ÇIKARSA PKK MECLİS'TE DEMEKTİR"-
Bir gazetecinin "Genelkurmay Başkanı'nın terörün legalleşmesiyle ilgili açıklamasını hatırlatması üzerine Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın tespitini yaptığını belirtti. Meclis'te bulunan bazı milletvekillerinin yargıda devam eden davalarının bulunduğunu belirterek, "Yargıda bir karar çıkarsa PKK Meclis'te demektir" dedi.
Bahçeli, Barzani'nin Kuzey Irak'taki yaklaşımının olumlu yönde değişip değişmediğinin sorulması üzerine, belirtilen değişimi hiç inandırıcı bulmadığını kaydetti.
Bazı milletvekillerinin Büyükanıt'ın istifasını istediklerinin hatırlatılması üzerine Bahçeli, böyle bir şeyi kimin yaptığını sordu. Bir gazetecinin Osman Durmuş ismini vermesi üzerine, "O zaman Osman Durmuş'a bir sorayım ama şunu söyleyebilirim ki böyle bir şeye ihtiyaç yok" dedi.
>
-"YENİ YÖK BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI DOĞRU OLMADI"-
Bir gazetecinin YÖK'e yapılan atamayı değerlendirmesini istemesi üzerine Bahçeli, yeni başkanın ayağının YÖK'e bile değmeden "her türlü yasağın kalkacağına" ilişkin açıklama yapmasının doğru olmadığını söyledi. Bahçeli, "YÖK Başkanının daha dikkatli hareket etmesinde yarar vardır. Bize göre 27 yılını tamamlamış olan YÖK artık gözden geçirilmeli ve sayıları 115'i bulan üniversitelerin görevlileri bir araya gelerek Yüksek Öğretim Şurası'nı toplamalıdır. Hangi yasaklar kaldırılacak ve bu yasaklar neydi? Konuşulmalıdır. YÖK Başkanı'nın da atanmanın heyecanıyla çok konuşmaması gerekir" dedi.
ANKA