25 Eylül 1915'te çekilmiş bu fotoğraftaki bahriyeli ünlüyü tanıdınız mı?
Bir ilke imza atan ve tabuyu yıkan Türk Silahlı Kuvvetleri eserleri yasaklanan Nazım Hikmet'in Deniz Kuvvetleri yani o dönemin deyimiyle bir bahriye subayı olduğu dönemle ilgili belgeler gün ışığına çıkarıldı.
Deniz Harp Okulu dergisi iki tam sayfasını şaire ayırdı.
Üzerinde Bahriyeli üniforması fotoğrafın çekildiği tarih 25 Eylül 1915.
Zabıt defterlerine göre 45 kg ağırlığında, boyu 1 metre 56 cm sarı saçlı yüzünde çiller olan koyu mavi gözlü beyaz tenli bir çocuk.
O çocuk Nazım Hikmet Ran fotoğrafın çekildiği gün 14 yaşında.
Asker tabuları yıktı yeni bir açılım yaptı Bahriyeli Nazım Hikmet'in fotoğraflarını, ders notlarını 89 yıl sonra gün yüzüne çıkardı.
Deniz Harp Okulu dergisinin bu ay ki sayısında iki tam sayfa ona ayrıldı.
Nazım Hikmet'in bahriyeli olma serüveninin bir şiirle başladığı anlatıldı önce 962 künye numaralı ve adı Mehmet Nazım olarak geçen Nazım Hikmet Ran'ın öğrenci takip listesinde iyi ve zeki olduğu ama elbisesine az özen gösterdiği notu düşülmüş.
Öğrenimi sırasında başarıları nedeniyle ödüllerde almış Nazım Hikmet din felsefesi derslerindeki azmi ve başarısından dolayı mükafat sofrasında yemek yedi.
Fen Bilgisi dersinde başarılı olduğu için Heybeli Ada'da gezi yapmakla ödüllendirildi.
Ödülleri kadar cezalarıda sıralanmış o gizli kayıtlarda. Mesela Nazım Hikmet'in 4.5 saat tutuklu kaldığı bilgisi yine o arşiv belgelerinde bulundu.
Talim esnasında askeri rütbesine aykırı vaziyette bulunduğundan 4.5 saat tutuklu kaldığı kayıtlara işlenmiş.
Ve yine o askeri kayıtlara göre Nazım Hikmet'in subaylıktan atılma gerekçesi uzun zamandır aşırıya kaçan halleri bulunduğu için 17 Mayıs 1921 tarihinde Deniz Kuvvetleri ile ilişiği kesildi ünlü şairin.