BAKA Yatırım Destek Ofisi Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, "Antalya'da metrekareye düşen güneş miktarı yıllık 2 bin 600 kilovat/saat iken Almanya'da bu rakam 900'dür. Antalya'nın üçte biri olmasına rağmen Almanya, dünyanın en çok güneş enerjisi üreten birinci ya da ikinci ülkesidir" dedi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Teknokenti işbirliğiyle Almanya'dan gelen 10 kişilik güneş enerjisi heyetini ağırlayarak, Türkiye ve Antalya özelinde güneş enerjisi yatırım potansiyeli hakkında bilgi verdi.
BAKA'da düzenlenen toplantıya Solarschmiede firması yetkilisi Felix Schneıder, Adulo firması yetkilisi Jürgen Zinecker, Handwerkskammer Südwestfalen yetkilisi Markus Kramer, Enerfux firması yetkilisi Torsten Labahn, Antalya Teknokenti Genel Müdür Yardımcısı Cihangir İleri, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Afşin Güngör, GQ Solar Proje Danışmanı Ayşe Özkan, GQ Solar Teknik Müdürü Fırat Kodaş, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Selin Şen katıldı.
Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda büyük potansiyel arz ettiğini ifade eden Alman yetkililer, özellikle Antalya'nın yatırım için Almanya'nın çok ilgisini çektiğini belirttiler. Güneş enerjisi danışmanlık firmaları, güneş ölçüm cihazı, üretim ve yazılım firmalarının yanı sıra mühendislik proje firmalarının da bulunduğu yetkililere, Türkiye'deki lisanslı ve lisanssız elektrik üretim resmi süreçleri hakkında bilgi verildi. Almanya'da lisansız elektrik üretimi üst sınırının 30 kilovat olduğunu belirten Alman yetkililer, Türkiye'nin 500 kilovat ile bu konuda büyük potansiyel arz ettiğini ifade ettiler.
Antalya Teknokenti işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyonda, Antalya Teknokenti Genel Müdür Yardımcısı Cihangir İleri, Alman yetkililer ile teknokentte Ar-Ge çalışmaları yürüten firmalarla işbirliği kurulabileceğini söyledi. Teknokentte güneş ölçüm yazılımı geliştirme konusunda Ar-Ge çalışmaları yürüten GQ Solar Proje Danışmanı Ayşe Özkan ise BAKA ve Antalya Teknokenti'ne desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Türkiye'de 2013 yılından itibaren güneş enerjisi uygulamaları yapabilmek için eğitim alma zorunluluğu geleceğinden bahseden Özkan, Türkiye'de ilk kez GQ Solar Firması tarafından bu konuda bir kurs merkezi açılacağını kaydetti. BAKA ve Antalya Teknokenti'nden de bu konuda destek gördüklerini ifade eden Özkan, toplantıya katılan Alman heyetin destekleriyle orta vadede kurs merkezine uluslararası bir nitelik kazandırmayı hedeflediklerini açıkladı.
-"Antalya'da Almanya'nın üç katı potansiyel var"-
BAKA Yatırım Destek Ofisi Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alman heyete bölgenin güneş enerjisi yatırım imkanları hakkında bilgi verdiklerini bildirdi. BAKA'nın sorumluluk alanındaki Antalya, Burdur ve Isparta'da güneş konusunda ciddi potansiyel olduğuna işaret eden Özyürek, "Antalya'da metrekareye düşen güneş miktarı yıllık 2 bin 600 kilovat/saat iken Almanya'da bu rakam 900'dür. Antalya'nın üçte biri olmasına rağmen Almanya, dünyanın en çok güneş enerjisi üreten birinci ya da ikinci ülkesidir. Miktar olarak Antalya'da Almanya'nın üç katı potansiyel var" dedi.
Özyürek, Antalya'da 2 bine yakın turistik tesis bulunduğunu, ayrıca turizme hizmet eden çok sayıda alt sektör bulunduğunu hatırlattı. Bu tesisler ile kamu kuruluşlarının güneş enerjisi ile elektrik ihtiyaçlarını karşılayabileceğine değinen Özyürek, "Antalya'da çok güneş var, ama yeterince kullanılmıyor" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz