Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde düzenlediği Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları İlçe Toplantısı Gazipaşa Öğretmenevi’nde yapıldı. Antalya, Burdur ve Isparta’da faaliyet gösteren ajansın, bölgenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemek için düzenlediği toplantıya siyasi parti başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve daire amirleri katıldı.
BAKA adına konuşan Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, BAKA’nın 2009 yılında kurulduğunu belirterek, “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Antalya, Burdur ve Isparta illerine hizmet veriyor. 3.5 milyon nüfusa sahip bölgede ekonomik kalkınmaya destek olmayı hedefleyen BAKA, sadece hibe fonlarla bölgeye destek olmuyor. Aynı zamanda yabancı yatırımcıların bölgeye gelmesini ve tanıtımı da amaçlıyor. Burada yapacağımız toplantıda ilçenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirleyeceğiz. İlçe halkı hangi alanda gelişmek istiyorsa biz o yönde çalışma yapmayı istiyoruz. Çünkü bu tür projelerin başarılı olabilmesi için bölge halkının destek vermesi ve projeye sahip çıkması gerekiyor. Bu konuda toplantıya katılan kişilerden görüşlerini bizlerle paylaşmasını istiyoruz” dedi.
SORUMLULUK ALMA ZAMANI
Özyürek’in konuşmasının ardından Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, katılımcılara seslendi. Yapılan veya yapılmayan hizmetleri herkesin zaman zaman eleştirdiğini dile getiren Pamuk, “Şimdi sorumluluk alma zamanı. Herkesin bölgesi için mutlaka bir hayali vardır. Önümüze bir fırsat geldi. Herkes hayalini, görüşlerini aktarsın. Hayalinizin devlet kayıtlarında yer alsın” diye konuştu. Konuşmasının ardından BAKA’ya iki proje sunan Kaymakam Pamuk, öncelikle ilçenin tarım kenti olduğunu, üretilen ürünlere katma değer katılamadığını söyledi. Yetiştirilen ürünlerin işleneceği küçük çaplı sanayi tesislerine ihtiyaç duyulduğunu belirten Pamuk, ilçede artan zeytinyağı fabrikalarını bu ihtiyacın bir göstergesi olduğunu vurguladı.
PROJEYİ AÇIKLADI
Son olarak uygulanması halinde ilçenin kaderini değiştirecek bir proje açıklayan Pamuk, günümüzde deniz, kum ve güneşin turizm için yetmediğini, Gazipaşa’nın rakipleriyle yarışır duruma gelmek için farklı bir konseptle turizme girmesi gerektiğini söyledi. İlçenin havalimanı, yatlimanı gibi önemli iki unsura sahip olduğunu belirten Pamuk, henüz yapılaşmanın başlamadığı ilçenin bu dezavantajını avantaja çevirebileceğini sözlerine ekledi. Gazipaşa’nın yat kenti haline dönüştürülebileceğini söyleyen Pamuk, projeyi şöyle anlattı:
“Bahsedeceğim projeyi ilk olarak Alanya Ticaret ve Sanayi Odası gündeme getirdi. Kendilerine bu denli önemli bir projeyi hazırladıkları için çok teşekkür ederim. ‘Gazipaşa Yatçılar Turizm Kenti’ başlıklı projemiz ilçenin bir yat kenti olmasını amaçlıyor. Özellikle Koru mahallesi sahilinde uygulanabilecek proje kapsamında yapay kanallarla deniz suyu iç kesimlere taşınacak. Yatıyla denizden bu kanallara giriş yapacak olan turistler, buralara kurulacak villa, otel ve nehir evlerinde tatillerini yapacak. Karayla bağlantısı olan bu evler sayesinde 12 turizm yaşanabilecek. Bu proje ile bölgede 80-100 bin turist bölgede barınabilecek. Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘2023 Turizm Vizyonunda Planlı Turizm Kentleri’ uygulamasına da örnek teşkil edebilecek bir proje. Biz bunu hayal ettik ancak Amerika’yı da yeniden keşfetmedik. Bahsettiğimiz proje dünyanın birçok yerinde uygulanan bir proje. Bunların en bariz örneği Amerika’nın Fort Louderdale kendine görülüyor. Bu proje hayata geçerse ilçe, dezavantajlarını avantaja dönüştürebilir.”
Toplantı diğer katılımcıların önerileriyle devam etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz