Akdağ, "Bir değerli köşe yazarının birkaç örnekten yola çıkarak, bütün sağlık çalışanlarını töhmet altında bırakması çok doğru olmuyor. Gerek kürtajla ilgili işlemlerde, gerekse diğer işlemlerde sistematik biçimde bir yanlışlık yok" dedi.
Sağlık Bakannı Recep Akdağ, Numune Hastanesi Kolej Semt Polikliniği'nin "Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi ve Gündüz Kemoterapi Ünitesi"nin açılış törenine katıldı. Akdağ, törende konuşmada, Türkiye'de bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığı azaldığı için kanser ve kalp hastalıklarının ilk iki sıraya yerleştiğini söyledi. Kanser ve kalp hastalıklarından korunmak için obezite, hareketsizlik ve sigarayla mücadelenin önemli olduğuna dikkat çeken Akdağ, şöyle konuştu:
"Bunlara dikkat ettikçe kalp hastalıklarının sıklığı daha da azalacak. Belki kanser sıklığı da sigarayı eksiltmekten dolayı azalacak. Yani, önümüzdeki 10 yıllık dönemlerde kanser muhtemelen Türkiye'nin en önemli sağlık sorunu olmaya devam edecek. O zaman bu soruna, erken tanıma üzerine yoğunlaşarak yaklaşacağız. Bütün halkımızı ücretsiz yapılan bu taramalara iştirak etmeye davet ediyorum. Vatandaşlarımız aile hekimlerine müracaat ederek bu taramaları nasıl yaptıracaklarını öğrenebilirler."
Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi'nin en önemli yararının sağlık çalışanları açısından görüldüğünü vurgulayan Akdağ, "Çünkü kanser ilaçları hazırlanırken, sağlık çalışanlarının kanser ilaçlarına maruziyetinin mutlaka önlenmesi lazım. Özellikle çok sayıda kanserli hastanın tedavi edildiği ünitelerde robotik hazırlama üniteleri kolayca ilaç hazırlamayı ve dozlama açısından da güvenli ilaç hazırlamayı mümkün kılıyor ve özellikle bu ilaçları hazırlayan hemşirelerimiz, doktorlarımız ve diğer personelimizi korumuş oluyoruz" dedi.
-NARKOZSUZ KÜRTAJ İDDİALARI-
Akdağ, gazetecilerin soruları üzerine, bir köşe yazarının okur mektuplarını köşesine taşıyarak gündeme getirdiği "bazı devlet hastanelerinde narkozsuz kürtaj yapıldığı" iddialarını da değerlendirdi. Türkiye'de her gün yaklaşık 1,5 milyon kere doktorlarla hastaların karşılaştığını dile getiren Akdağ, şunları ifade etti:
"Bu çok büyük bir sayı. Zaman zaman bu kuruluşlarda normal bir hizmet veriş şekliyle uygun olmayan hizmet verme biçimleri de ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda elbette Bakanlığımız, bu ister özel hastane olsun, ister üniversite hastanesi olsun, isterse devlet hastanesi olsun, vatandaşımızın hukukunu korumak üzere gereğini yapmaktadır. Ancak, bir değerli köşe yazarının birkaç örnekten yola çıkarak, bütün sağlık çalışanlarını töhmet altında bırakması çok doğru olmuyor. Bu arkadaşlarımız ileri derecede bu meseleden rencide oluyorlar. Gerek kürtajla ilgili işlemlerde, gerekse diğer işlemlerde sistematik biçimde bir yanlışlık yok. Bu yayınlar ortaya çıktıktan sonra, ben meseleyi arkadaşlarıma araştırttım. Ama bize bu değerli yazar, hangi hastanede, kim yanlış yapmış, bunu ifade ederse onun için de gerekli incelemeleri, gerekli değerlendirmeleri, gerekirse soruşturmaları yapabiliriz. Tabi ki kürtaj yapılacak bir kardeşimizin de son derece şefkatle karşılanması, onun için gerekli tıbbi müdahale biçimi neyse, lokal anestezi dediğimiz, yani o işlem yapılırken kendisinin acı çekmemesi için gerekli işlem her neyse, bunların da mutlaka yerine getirilmesi gerekir. Bir bilgisi olan bize gelsin, biz her zamanki gibi, gereğini yaparız."
Törenin ardından Robotik Kemoterapi Ünitesi'ni gezerek bilgi alan Akdağ, poliklinikteki hastaları da ziyaret etti. Akdağ, hastalarla sohbet ederek, hatıra fotoğrafları çektirdi.
ANKA