ANKARA (İHA) - Anavatan Partisi Grubu, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu hakkında TBMM Başkanlığı'na bir gensoru önergesi verdi.
Grup Başkanvekilleri Süleyman Sarıbaş, Muzaffer Kurtulmuşoğlu ve Ömer Abuşoğlu'nun yanı sıra Genel Başkan Erkan Mumcu'nun da imza koyduğu gensoru önergesinin gerekçesinde, terör ve asayiş olaylarındaki genel artışa dikkat çekilirken, bazı faili meçhullerin aydınlatılamadığına işaret edildi ve "İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun görevindeki yetersizliği ve kötü yönetimi, terör, asayiş, kargaşa ve cinayet hadiselerini dayanılmaz boyutlara taşırken, ülkemizde huzurun kaynağı olan Emniyet Teşkiladında bölünmelere, kadrolaşmaya, görevlilerin birbirine güven duymamasına neden olmuştur. Güvenlik güçlerimizin kendi aralarında işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaları gerekirken kötü yönetim nedeniyle aralarında bir iletişimsizlik hatta çatışma olduğu yönünde güçlü emareler ortaya çıkmıştır" ifadelerine yer verildi.
Gensoru önergesi Anayasa'nın 99. maddesine göre bir siyasi parti grubu adına veya en az yirmi milletvekilinin imzasıyla verilebiliyor. Gensoru önergesinin, verilişinden sonraki üç gün içinde bastırılarak üyelere dağıtılması, dağıtılmasından itibaren on gün içinde gündeme alınıp alınmayacağının görüşülmesi gerekiyor. Aynı anayasa hükmü çerçevesinde bu görüşmede, ancak önerge sahiplerinden biri, siyasi parti grupları adına birer Milletvekili, Bakanlar Kurulu adına Başbakan veya bir Bakan konuşabiliyor. Gündeme alma kararıyla birlikte, gensorunun görüşülme günü de belli ediliyor; ancak, gensorunun görüşülmesi, gündeme alma kararının verildiği tarihten başlayarak iki gün geçmedikçe yapılamaz ve yedi günden sonraya bırakılamaz. Gensoru görüşmeleri sırasında üyelerin veya grupların verecekleri gerekçeli güvensizlik önergeleri veya Bakanlar Kurulu'nun güven isteği, bir tam gün geçtikten sonra oylanıyor. Bakanlar Kurulu'nun veya bir bakanın düşürülebilmesi, üye tamsayısının salt çoğunluğuyla oluyor, oylamada yalnız güvensizlik oyları sayılıyor.