HABER

Bakan Avcı: Sahte diplomalı öğretmenler var

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bazı üniversitelerin diplomalarının, geçici mezuniyet belgelerinin taklit edilerek öğretmenlik başvuruları yapıldığını belirtti

Bakan Avcı: Sahte diplomalı öğretmenler var

Avcı, “Geçtiğimiz atama döneminde sahte diplomalarla öğretmen olan 50-60 kişi tespit ettik. Şimdi tüm öğretmen alımlarını araştırıyoruz. Bunun bir çete işi olduğunu düşünüyoruz. Para karşılığı ve bazı terör örgütlerinin bağlantı ihtimali üzerinde duruyoruz. Daha çok talep olan alanlara yönelik bir tezgah kurulmuş. Sayı şu an çok büyük değil, 50-60 tane sahte öğretmen var. Bu çete şubat atamaları içerisinde bazı öğretmenlere musallat olabilir. Öğretmen adaylarımız lütfen buna teşebbüs etmesinler” dedi.

Bakan Avcı, bir televizyon kanalında eğitimle ilgili soruları yanıtladı. Bazı üniversitelerin diplomalarının, geçici mezuniyet belgelerinin taklit edilerek öğretmenlik başvuruları yapıldığını söyleyen Bakan Avcı, “Geçtiğimiz atama döneminde sahte diplomalarla öğretmen olan arkadaşlar tespit ettik. Tespit edilen 50-60 kişi sahte diplomalarla öğretmen olarak atanmış. Şimdi tüm öğretmen alımlarını araştırıyoruz. Bunun bir çete işi olduğunu düşünüyoruz. Para karşılığı ve bazı terör örgütlerinin bağlantı ihtimali üzerinde duruyoruz. Daha çok talep olan alanlara yönelik bir tezgah kurulmuş. Sayı şu an çok büyük değil, 50-60 tane sahte öğretmen var. Bu çete şubat atamaları içerisinde bazı öğretmenlere musallat olabilir. 30-40 bin lira karşılığında bunu yapıyorlar. Hatta borç alarak başka alan diplomaları için bunu yapan öğretmenler var. Öğretmen adaylarımız lütfen buna teşebbüs etmesinler. En çok hangi branşta ihtiyacımız varsa orada daha çok öğretmen alıyoruz. Dolayısıyla o branşlara yönelik böyle bir tezgah kurulmuş” dedi.

OKULLAR ELDEN GEÇİRİLİP EĞİTİM DEVAM ETTİRİLECEK”

Avcı, Güneydoğu’da yaşanan olaylardan etkilenen öğrenci ve öğretmenlere psikolojik destek verilmeye başlandığını açıkladı. Bakanlığın talimatıyla öğretmenleri hizmet içi eğitime alarak hem öğrencileri, hem öğretmenleri terörden korumaya gayret ettiklerini belirten Bakan Avcı, “Bölgede okullara ve öğretmenlere tehdit oluyor tabi ama bunlar istisnai. Bu bölgelerde 15 il müdürümüzü topladık. Van’dan dönecektik. Ancak kar yağışı nedeniyle bunu yapamadık. Uçaklar kalkmadı. Karayoluyla bölgeyi dolaştık. Batman, Diyarbakır, Urfa Gaziantep’i karayolu ile gittik. Bölgedeki bazı okulları ziyaret ettik, yetkililerle görüştük. Diyarbakır Valiliğimiz gidecek yeri olmayan ama evi Sur’da bulunan vatandaşlar için barınma imkanı bile sağladı. Otel bile kiralandı. Sur’daki durum normale dönünce, oradaki okullarımız elden geçirilip eğitimin devam ettirilmesi için çalışmalarımızı yaptık. Ağrı, Bitlis, Bingöl, Siirt, Ardahan, Muş, Batman gibi 15 ilde sıkıntılı bir durum yok. Diyarbakır’da Sur ilçesi, Şırnak Silopi ve Cizre gibi yerler dışında bir sorun yok” dedi.

Şırnak’ta toplamda 7 bin 623, Cizre’de 2 bin 61 ve Silopi’de 1790 öğretmeni çektiklerini söyleyen Avcı, şu açıklamalarda bulundu:

“Bugün bu bölgelerde pek çok mahallede sorun yok. Bir noktada bu öğretmenlerimiz kaçmadı, onları biz çektik. Birçok öğretmenimiz biz oradan ayrılmaya mecbur ettiğimiz için ağlayarak ayrıldılar. Bu konuda öğretmenlerin kaçtığı söylenerek büyük bir kara propaganda yürütülüyor. Silopi ve Cizre’de 80 bin öğrenci eğitimden mahrum. Sur’da ise 11 bin öğrencimizi eğitim için çevreye dağıttık. En kısa zamandan bir sükûnet sağlanacak. Biz öğretmenlerimizi çektik. Çünkü ciddi istihbarat bilgileri aldık. Öğretmen ve öğrencilerimizi canlı kalkan yapma, okul güzergâhlarına tuzaklar ve molotof saldırıları ile ilgili olarak. Şu anda yaşanan olaylardan sonra bize gelen istihbarat bilgilerinin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz.”

TELAFİ EĞİTİMLER ARA TATİLDE

Telafi eğitimi ara tatilde vereceğiz. Sorunlu bölgede yapılamıyorsa, il içinde eğitimden mahrum kalan öğrencilerimiz telafi eğitimlerini alacak. Yaşanan olaylardan etkilenen öğrenci ve öğretmenlere psikolojik destek verilmeye başlandı. Doğudaki öğretmenlere o bölgeye kimse gitmiyor diye teşvik verildiğini söylemek eksik olur. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da öğretmen doluluk oranı diğer bölgelerle aynı düzeyde. Bu bölgelere biz öğretmen gönderiyoruz fakat orada tutamıyoruz. Üstelik sadece bu iki bölgede değil diğer bölgelerdeki öğretmenler de merkeze gitmek istiyor. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da öğretmenlerimize hizmet puanı yükseltmesi ve ek ücretler gibi teşvikler veriliyor. Diğer bir nokta da bu bölgeye atanan öğretmenler genelde tecrübesiz oluyor. Biz bölgeye daha fazla tecrübeli öğretmenin gitmesini istiyoruz ve bu konuda çalışmalar sürüyor. Örneğin Tunceli’de o bölgede yaşayan tecrübeli öğretmenlerin orada kaldığın ve bunun da başarıyı arttırdığını görüyoruz.

ÇOCUKLAR ÖDEVLER NEDENİYLE STRESE GİRİYOR

Sömestrde çocuklara ödev yükü yüklemeyin diye önerdik. Bazıları bu öneriyi eleştiriyor. Çocuklar verilen ödevler nedeniyle strese giriyor. Tatil çocuk ve ailelere zehir oluyor. Çünkü ödev sadece öğrencilere değil, öğretmenlere de veriliyor. Biz istiyoruz ki çocuklar çocukluklarını yaşasınlar. Şimdi uyduruk bazı eğitim koçları, bunlar anne ve babalara herkesin bildiği şeyleri söyleyerek akıl dağıtıyor. Herkesin bildiği şeyleri yaşam koçu diyerek iyi paralara ailelere satıyorlar. Bazı aileler de çocuklarını, kendi yapamadıklarının gerçekleştirecek bir proje olarak görüyor.

VELİLER ÇOCUKLARININ KİTAPLARINDA HATA GÖRÜRLERSE BİLDİRSİNLER

Bütün ders kitaplarını biz hazırlamıyoruz. Tabii, tüm kitaplar Talim ve Terbiye Kurulu’nda geçiyor. Bu hatalar 9’uncu sınıf tarih kitabında var. Ancak bu hata 15 Aralık’ta fark edildi. Düzeltmiş kitap EBA’ya yüklendi. Bizim de hatalarımız olabilir. Velilerimiz çocuklarının kitaplarına baksınlar, bir hata görürlerse bildirsinler.

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ KALİTEYİ YÜKSELTECEK

Öğretmen akademisi, stajyer öğretmenden farklı bir proje. Öğretmen akademisi mevcut öğretmenlerimizin kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor. Öğretmenlerimizin müfredat ve değişimlere adapte olması için düşünülüyor. İlerleyen zamanlarda öğretmen akademisinin, KPPS gibi neyi ölçtüğü belli olmayan sınavlar yerine geçerek bir öğretmen kaynağına dönüşmesi düşünülüyor.

ROTASYONU YENİDEN ELE ALACAĞIZ

Şubatta atanan öğretmenler martta maaşlarını almaya başlayacaklar. Her branşın atanma taleplerinin toplamına baktığımızda toplamda 200 bin gibi rakam ortaya çıkıyor. Biz atamaları şöyle yapıyoruz. 90 bin açık varsa ve biz 20 bin atama yapacaksak, bu oransal olarak yüzde 33’e denk geliyor. Ancak öğretmenler en çok bekleyen alanlara öncelik verilmesini istiyoruz. Biz bu yüzde 33’lük genel oranı her branş için ayrı ayrı uyguluyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da sınıf öğretmenine ihtiyacımız var. Mesela Ankara’da bu alanda çok fazla sayıda norm fazlası öğretmen var. Neden onları oraya göndermiyorsunuz diye soruyorlar. İşte rotasyon bunun içindi. Ancak sonradan gördük ki, bu il içinde çalışıyor. Rotasyon kavramını yeniden ele alacağız.

ŞUBATTA ATANANLARA DANIŞMAN ÖĞRETMEN

Ağustos’taki atamalarda 39 bin öğretmenin 26 binini Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine göndermiştik. Öğretmenlerimizin bir adaptasyon sorunu var. Şubatta atanacak 30 bini hemen göndermeyeceğiz. Onları mart, nisan, mayıs da bir oryantasyon programına alacağız. İster kendi bulundukları ilde, isterlerse de atandıkları ilde bu programlara katılabilecekler. Daha sonra tecrübeli danışman öğretmenleri, yeni atanan öğretmenlere danışmanlık yapacak. Branşı her ne olursa olsun derslere girerek izleyecekler. Meslek içi eğitimlerde atanan yerin folklor ve kültürü ile ilgili eğitimler de alacaklar. Örneğin Hakkari’ye atanmışsa ana dili Kürtçe olan öğrencilerle iletişim kurabileceği kadarını o öğretmene vereceğiz. Şubatta atanan öğretmenler temel Kürtçeyi öğrenebilecek.

(AA)

En Çok Aranan Haberler