Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de 200 bin müteahhit olduğunu dile getirerek, “Bu Türkiye’ye fayda sağlamasından daha çok zarar veriyor. Hiçbir şey bilmeyen gelip müteahhitlik yapıyor. O nedenle müteahhitlerinde bir odası olması gerekir.” dedi.
Bakan Arif Bayraktar, Kayseri’de büyükşehir belediyesi ile birlikte Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği (KAYİMDER) tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşümde, kentin ve müteahhitlik sektörünün yeri ve geleceği” konulu panele katıldı. Panelin açılış konuşmasını KAYİMDER Başkanı Ali Aydın yaptı ve müteahhitlerin yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, şehirlerin yaşadıkları sorunları ve kendilerini yenilemeyen şehirlerin ne duruma geldiğine dikkat çekerek, şehir yöneticilerinin neler yapması gerektiğini anlattı.
Panelde konuşan Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye ve dünya genelinde inşaat sektörü ile ilgili örnekler vererek, yaptıklarını çalışmalarını anlattı. Müteahhitlerin katıldığı toplantıda konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye’de 200 bin müteahhittin olduğunu ifade ederek, “Türkiye bunu taşıyamaz. Faydasından çok zararı var. Hiçbir şey beceremeyen gelip müteahhitlik yapıyor. Müteahhit ya alaydan yetişir, ya da mektepten gelip yetişmelidir. Bunun bir formasyonu olmalıdır. Kariyeri olmalıdır. Bunun için biz müteahhitlere belge veriyoruz ama yasaya dayalı değil. Ustalara da belgeler veriyoruz. Ticaret odası dernekler müdürlük veriyor. Ama en önemlisi müteahhitlerinde bir odası olması gerekiyor.” dedi.
Bayraktar, dünya nüfusunun yaklaşık 7 milyar olduğunu ve nüfusun hemen hemen yarısının şehirlerde yaşadığını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünya nüfusunda şehirde yaşayan insan sayısı 30 yıl öncesinde yüzde 20 seviyelerindeydi. Bizim Kurtuluş Savaşı sonrası nüfusumuz 13 milyon idi. Şehir nüfusu yüzde 18 idi. Bugün ama yüzde 77 seviyesinde. Bu oran kaçınılmaz oldu artık. Şehir medeniyet, gelişmişlik demektir. Şehir hayatı köylerden göreceli olarak daha iyidir. Biz modern şehirleri ararız. Almanya, Amerika’daki şehirlerde insanların gürültüden kurtulması için şehir dışına gidiyorlar. Bu medeni ülkelerde var ve Kayseri’de de bu örneği bulursunuz. Artık dünyada, bütün ülkelerde şehir nüfusları artıyor. Afrika ülkelerinde bile şehirde yaşayan nüfus yüzde 50 oldu ve daha da artacaktır.”
Türkiye’de artan konut sayısına da dikkat çeken Bayraktar, “Biz inşaatçılar olarak biliyoruz ki; bir ülkenin gerçek varlığı binalarıdır. Bina stokudur. Ayağı zemine basan binalardır. Türkiye’deki konut sayısı 20 milyonun üzerinde. Son 9 yılda yapılan konut sayısı ise 5 milyonu buldu. Bugün kasaba ve şehirlerdeki konutların 500 binini devlet yaptı. 4.5 milyonda özel sektör yaptı. Bu konutlar hep sağlam. Denetimliydi ve sağlam yapılardır. Özel sektörde deprem yönetmeliğine göre yapıları yapıyor. Marmara depremi sonrasında yaşadığımız travma bizi değiştirdi ve kaliteli binalar inşa etmeye başladık. Yapı denetimi geldi. Yapı denetimi bugün itibarıyla tüm Türkiye’de var.” dedi.
TEKNİK MÜŞAVİRLİK YURTDIŞINDA ELİMİZİ GÜÇLENDİRECEK
Bakan Erdoğan Bayraktar, teknik müşavirlik sistemi getirdiklerini ve bu sistemle inşaat sektörünün yurtdışındaki elini güçlendireceklerini ve ülkeye daha çok gelir sağlayacağını ifade etti. Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Teknik müşavirlik sistemini getiriyoruz. Bu sistem gelişiyor. Eğitimle birlikte bu sistem daha da iyi olacak. Bu geliştiğinde ne olacak. Çin’den sonra müteahhitlikte sektöründe dünyada ikinciyiz. Sayısal olarak ikinciyiz. Parasal anlamda değil. Nedeni şu. Projeyi oraya gidip Almanlar yapıyor. İngilizler yapıyor. Şartnameyi onlar yapıyor. Müşavirleri onların adamları yaptığı için hak edişleri onlar ödüyor. Eğer biz teknik müşavirlik sistemini geliştirir ve oraya giderek oyun kurucu olur, proje hazırlarsak, bizim malzemeleri yazacağız mahal listelerine. Biz inşaat malzemelerinde Avrupa’da iki ile üç arasındayız. Her türlü malzeme üretiminde çok iyiyiz. Ne olacak o zaman. Bizim malzemelerimiz satılacak ve cari açık azalacak.”
BİNALARDA ISI YALITIMI 12 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLAYACAK
Erdoğan Bayraktar, binaların ısı yalıtımı konusunun üzerinde titizlikle üzerinde durduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Yapı stokumuz enerjiyi savuruyor. Bizim ithalata verdiğimiz paranın 55 milyar doları enerji içinmiş. Enerjisinin yüzde 40’ı binalarda kullanıyoruz. Eğer biz enerjiyi savurmayan binalar, yalıtımlı binalar inşa edersek yüzde 40 tasarruf sağlayacağız. Bu 12 milyar dolara isabet ediyor. Yeni binalarda yalıtıma önem veriyoruz. Yönetmeliklerde enerji sertifikası istiyoruz. Getirmeyen iskan müsaadesi alamıyor ve taşınamıyor. Eski binalara 2017 yılına kadarda binaların mantolanıp yalıtımın yapılmasını istiyoruz. Bununla ilgili belgelerini alacaklar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz