Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, projelerle ilgili bilgi vererek Van'ın cazibe merkezi olacağını söyledi.
Van’ın askıya çıkarılan yeni imar planı hakkında açıklamalarda bulunmak üzere Van’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kültür Sarayı Ertuğrul Günay Salonu'nda imarla ilgili bilgi verdi. Toplantıya Bakan Bayraktar’ın yanı sıra AK Parti Van Milletvekilleri Gülşen Orhan, Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ile Fatih Çiftçi, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, kamu kurum ve kuruluşlarının daire amirleri, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisler Odası, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO), Van Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği (VESOB), siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
İmarla ilgili toplantının açılış konuşmasını yapan Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, askıya çıkarılan yeni imar planının zamanında teslim edilmemesi ve üzerlerinde oluşan baskıdan dolayı bakanlıkla yapmış oldukları protokolü feshettiklerini belirtti. İlerleyen günlerde biten ve kendilerine teslim edilen yeni imar planı üzerindeki eksikliklerin giderilmesi konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlatan Abi, “Görülen her türlü eksikliği, sorunu bakanlığımızla ele ele vererek çözceğiz. Bu konuda Van ile ilgili bakanlığımızla birlikte çalışacağımızı da ifade etmek istiyorum” dedi.
AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın da kısa bir konuşma yapmasının ardından kürsüye gelen Bakan Bayraktar, sözlerine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. Bayraktar, “Bir ilin, bir şehrin yol haritası o şehrin imar planlarıdır. Van’ımızda 1996 yılında yapılan bölük pörçük imar planları vardır. O planlarla yüzde yüz uygulama imkanı veya planların revize edildiği bir süreç yaşandı. Bu süreç içerisinde 1999’da Marmara’da Gölcük eksenlik büyük bir deprem yaşadık. 18 bin insanımızı yitirdik. Ülkemizin ekonomisi de yüzde 10 küçüldü. Ondan sonra tüm Türkiye özellikle deprem aksı üzerinde olan şehirlerden başlamak üzere başımızı iki elimizin arasına koyarak düşünmek zorunda kaldık. Yönetmelikler değişti. Yapı yönetmeliği değişti, imar yönetmeliği değişti, planlama süreçleri değişti. Yapı denetim süreci oluşmaya başladı ve nihayet 2011 yılının başlarında itibaren de tüm Türkiye’de bunun keşfiyle şamil kıldık ve nihayet geldiğimiz noktaya baktığımız vakit Van’ımızda biz 2011 yılında büyük bir deprem yaşadık. Analar evlatlarını kaybetti. İnsanlar evlatlarını, kardeşlerini, babalarını kaybetti. Hem 23 Ekim’de hem de 9 Kasım’da iki depremde 644 insanımızı kaybettik ama inanın kaybedilen insanları rakamı çok büyük olabilirdi. Pazar olması, havanın güzel olması, düğünlerin olması, insanların dışarıda olması Erciş’te o şehrin tahribatını görünce Cenabı Allah’ın bizlerin nasıl kayırdığını gördük. Allah böyle afetleri hiçbir yere yaşatmasın. Hadiselerin gerçek ağırlığı, gerçek tartısı mukayese ile ortaya çıkar. Yoksa yani bir sınav, bir imtihan bile öğrencilerin bilgi derecesine göre yapılır” dedi.
“VAN CAZİBE MERKEZİ OLACAK, MARKA ŞEHİR OLACAK”
Van’da bitirilecek olan çalışmalarla Van’ın marka şehir haline geleceğini de dile getiren Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Van’ın bir marka şehir olması için, Van’ın bir cazibe merkezi olması için sadece Türkiye değil, İran da buraya gelecek. Komşu ticaretini de artırmak için buraya geldiği zaman Van’ın 5 yıldızlı otellerinde kalsın, parklarında gezsin. Hem sahil yolunu yapmak için ciddi bir çalışmamız var. Hem çevre yoluyla daha güzel olacak. Van’ın hakikaten dünya ölçeğinde, belli başlı ülkelerin şehirleri var, o ülkesine de katma değer getiren şehirler. Avusturya Kambera diye bir şehir yaptılar, hep Kambera’yı satıyorlar. Van’da şimdi bizim varoşları güzelleştirmemiz lazım. Bundan sonra yapılacak olan binaların depreme dayanıklı binalar olması lazım. Deprem zaman zaman olacak. Türkiye’mizde 24 bin 500 kilometre uzunluğunda fay var. Ta Suudi Arabistan Yarım Adası’ndan ülkemize gelip birçok ilden geçen bir fay hattı üzerinde oturuyor ülkemiz. Bu fayı bizim lehimize çevirmemiz lazım, oradaki termal enerjisini kullanmamız lazım. Bu deprem fayı hattını bize zarar değil, fayda verecek hale getirmemiz lazım. Bir Amerika konumuna gelmemiz lazım, onun için gayretimiz var. TOKİ’nin yapmış olduğu evler de depreme dayanıklı evlerdir. Bunlar bittiği zaman, çevre yolu bittiği zaman merkezden bu evlere gidiş yolları da bittiği zaman Van’ın fotoğrafı değiştirecek güzelleştirecek. Bakın ülkemiz de gelişiyor. Hep beraber gelişeceğiz. Kendi kültürlerimizle gelişeceğiz. Kardeşlikle gelişeceğiz. Van şu anda Türkiye’deki 29 büyükşehirden bir tanesi. Sorumluluğumuz artı. Buranın imar planlarını, sanayi bölgelerini bitirip burada yatırım ortamını iyileştirdiğimiz zaman vatandaşı da sıkıştıracağız. Nereli olursanız olun, gidin Van’a yatırım yapın. Van sadece kendi nüfusunu değil, diğer bölge illerini de kapsıyor; o yüzden bir cazibe merkezi oldu. Çok güzel imar planları yapıldı. Bunlar bizim devlet gözüyle, tarafsız bir gözle, Van’ın coğrafyasına uygun bir gözle yaptığımız planlardır.”
Bakan Bayraktar, katılımcıların soruların cevaplandırdıktan sonra Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan afet konutları ve Topaktaş köyünde Evini Yapan Yardım (EYY) Projesi kapsamında yaptırılan konutlarda incelemelerde bulunmak üzere salondan ayrıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz