Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Avrupalı işadamları benim ülkeme rahat bir şekilde elini kolunu sallayarak girerken, benim işadamım AB üyesi ülkelere girerken vize rejimine tabi tutulacak. Ben bunu bir insanlık suçu olarak düşünüyorum, insan hakları ihlali olarak görüyorum” dedi.
Bakan Çağlayan, Swiss Otel’de gerçekleştirilen “Türkiye-Belçika İş Forumu” öncesinde Belçika Veliaht Prensi Philippe ile bir araya geldi. Basın mensuplarına kısa bir görüntü verilmesinin ardından, ikili bir süre basına kapalı olarak görüştü. Görüşmenin ardından Bakan Çağlayan ile Belçika Veliaht Prensi Philippe de “Türkiye-Belçika İş Forumu”na katıldı.
İlk olarak açıklama yapan Belçika Veliaht Prensi Philippe, İstanbul’un çok güzel bir şehir olduğunu belirterek, “Bugün İstanbul boğazında bir koşu yaptım. Gerçekten harika bir şehir. Bu yüzden bu şehirde yaşadığınız için çok şanslısınız” dedi. 300 Belçikalı işadamıyla Türkiye’ye geldiklerini belirten Philippe, “Türkiye’de iş ortakları bularak ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Belçika’nın şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük ekonomik heyetle geldik. Türkiye şüphesiz en güvenilir ortaklardan biri. Belçika’da çok sayıda Türk kökenli vatandaş var. Karşılıklı anlayışla bir arada yaşıyoruz. Euro’ya olan güçlü inancımızı koruyoruz. Bu küresel krizden Avrupa’nın güçlü bir şekilde çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Bakan Çağlayan ise 220 bine yakın Türk vatandaşının Belçika'da yaşadığını belirterek, bu sayının 160 bininin de Belçika vatandaşı olduğunu söyledi. Çağlayan, “En son bir Türk Emir Kır Belediye Başkanı seçildi. 6 milyon vatandaşı yurtdışında yaşayan bunun 5 bini Avrupa’da yaşıyor. Böyle bir ülke olarak oradaki vatandaşlarımıza o ülkenin vatandaşları olması gerektiğini o ülkenin menfaatlerine kendi menfaatleri gibi sahip çıkması gerektiğini ama bunu yaparken de kendi dil ve inançlarından taviz vermemesi gerektiğini öğütlüyoruz” dedi.
Türkiye'nin ve Belçika'nın güçlü ekonomiye sahip olduğu iki ülke olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye ile Belçika arasındaki ekonomik performansın potansiyelini yansıtmaktan çok uzak olduğunu da belirtti.
Avrupa’nın Türk girişimciye uyguladığı vizeyi kınayan Bakan Çağlayan, “Avrupa’nın herhangi bir ülkesine gitmek için konsolosluklarda sıra kuyruğuna girmiş biri olarak konuşuyorum. Gümrük Birliği anlaşmasına rağmen Avrupa’nın Türk girişimcisine uyguladığı vize ayıbını kınamak istiyoruz. Nobel Barış Ödülü AB’ye verildi. 17 yıldır gümrük anlaşması var. Türkiye tam entegrasyon için son derece istekli. Avrupa’nın hemen kenarında olacak. Yatırımının büyük bir bölümünü Avrupa’dan alacak. Avrupalı işadamı bu ülkeye elini kolunu sallaya sallaya girecek fakat bizimi işadamımıza vize uygulanıyor. Bu vize rejimi insanlık suçudur. Burada insan hakları ihlal ediliyor. Belçika ve Brüksel’in bu konuda desteklerini bekliyoruz. Hem işadamına vize koyarak hem de parasal nakliyesine kota koyarken bu verilen Nobel Barış Ödülünü anlamakta zorlanıyorum. Buna gerekçe olarak AB’ye tam üye olmamız gösteriliyor. Brezilya Arjantin Güney Kore, Avrupa Birliği’ne ne zaman girdi? Bunlar vizesiz giriş yaparken bize vize uygulanıyor. Bu bir haksız rekabet. Türkiye eğer Avrupa Birliği üyesi olsaydı Avrupa birliği kriz zamanında yüzde 1,8 büyüyecekti. Daha az işsiz olacaktı” dedi.
Daha sonra Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Bakan Çağlayan’ın eleştirilerine karşılık olarak “Biz ülke olarak Türkiye’de işadamlarına vize kolaylığı getireceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Belçika Veliaht Prensi Philippe’ye plaket takdim etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz