Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, büyümeyi frenleyici politikaların ekonomiye zarar verdiğini belirterek, enflasyonun mutlaka inmesi gerektiğini söyledi. Çağlayan, ihracatın 145 milyar dolara koştuğunu açıkladı.
Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemini anlatmak için bugün Çanakkale’ye geldi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda işadamlarına bilgi veren Çağlayan, Türkiye’nin ekonomide geldiği noktayı ve hedeflerini anlattı. Türkiye’nin gelmiş olduğu noktanın önemli olduğunu belirten Çağlayan, bu seviyenin yetmeyeceğini belirterek daha çok yol alınması gerektiğini söyledi. Çağlayan, “Her zaman benzetme yaparlar; Türkiye adeta 300 kilometre hız yapabilecek, 300 beygirlik bir otomobile benzer. Maalesef geçmişte bu gücünü kullanamadı, kullandırmadılar. Gerek siyasi istikrarsızlık gerek ekonomik istikrarsızlık gerekse özel sektörün kamu ile yaşadığı problemden dolayı. Bugün özel sektör bu işin asıl oyuncusu haline getirilirse ve destek verilirse bunun olacağını gördük. Bizim hazırladığımız otobanlarda adeta gerek ülkemizde gerekse uluslararası alanda son derece önemli destanlar yazdılar. Son 10 yılda dünyada toplam yabancı yatırımlar iki kat arttı. Gelişmekte olan ülkelerde toplam yabancı sermaye yatırımları üç kat arttı. Bizim ülkemiz de gelişmekte olan bir ülke olmasıyla yabancı sermaye yatırımı 10 kat civarında arttı. 1923-2003 yılları arasında Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımı sadece 14,5 milyar dolar. 2003 ile bugün arasındaki yaklaşık dokuz yılda gelen yatırım miktarı, bugün itibarıyla 120 milyar dolar. Bunun sanayi, hizmet, turizm ve perakende sektörlerinde dengeli dağılımını görüyoruz. Ne kadar ülkenizi severseniz sevin, sırf sevgi adına yatırım yapmazsınız. Yatırım yapmayı düşündüğünüz ilde, bölgede, ülkede siyasi istikrar var mı, ekonomik istikrar var mı, gelecekle ilgili veriler uygun mu, özel sektörün çalışabileceği ve onların mevzuatına uygun bir yatırım ortamı var mı yok mu, o ülkede çalışabilecek işçi var mı yok mu diye bakarsınız.” dedi.
'TÜRKİYE, AVRUPA’NIN ÇIKIŞ KAPISI'
Yabancı yatırımlar için Türkiye’nin durumu hakkında da bilgi veren Ekonomi Bakanı Çağlayan, iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülke olarak Türkiye'nin, Avrupa ekonomisinin adeta bir çıkış kapısı, bir temiz hava sahası, bir oksijen sahası olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisini AB ülkelerinin ekonomisiyle şöyle kıyasladı: “Türkiye ekonomisine bugünkü şekli ile baktığımız zaman 17 Euro bölgesi ülkesinin 6’sı sadece kriz döneminde hayatını sürdürürken diğer 11 ülkenin 2008 küresel kriz öncesine gelebilmesi için en az 10 yıla ihtiyacı var. Bugün Yunanistan, kriz öncesi durumuna, eğer reformları yapabilirlerse ve geçmişteki hovardalığı yapmayacak tedbirleri alabilirlerse ancak 2021 yılına kadar gelebilecek. Avrupa’da adeta inatçı bir kriz devam ediyor. Avrupa ektiğini biçiyor. Avrupa’da yaş ortalamasının 45’e gelmiş. Hele bir Avrupa Birliği Komisyonu raporu var ki gelecek 10 yılda 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağını söylüyor. Bu şirketlerin kapanma sebebi de ekonomik değil. En önemli sebep, nüfusunun yaşlanması ve şu andaki iş sahiplerinin işini devredeceği ikinci popülasyonun olmaması.”
'İHRACATIMIZ 145 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR'
Türkiye’nin, ihracat yaptığı pazarların yüzde 75’inde yaşanan gerek siyasi gerek ekonomik daralmaya rağmen tarihinin rekorlarını kırdığını belirten Bakan Zafer Çağlayan, geçen yılki 135 milyar dolarlık ihracatın bu yıl yüzde 10 civarında artacağını söyledi. Çağlayan, son 12 aylık ihracatın 145 milyar dolara dayandığını belirterek, “İhracatımızın geçen yıla göre artış oranı yüzde 10’ların üzerinde. Fellik fellik dünyayı dolaşıyoruz ama nereye gideceğimizi biliyoruz. İşin, ekmeğin nerede olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.
'FAİZLER YÜKSEK'
Türkiye’nin her yıl yüzde 5-6 oranında büyümesi gerektiğini belirten Çağlayan, büyümeyi engelleyen politikaların zarar verdiğini ifade ederek, faizler ve Merkez Bankası konusunda şunları söyledi: “Türkiye, gerçekten şu anda faizlerde ve enflasyonda cumhuriyet tarihinde son derece önemli bir rakama gelmişken ben yine de faizlerin mutlak surette düşmesi gerektiğini söylüyorum. Bunu söylerken zaman zaman beni eleştirenler oluyor, 'Merkez Bankası'na talimat veriyor' diye. Ben Bakanlar Kurulu'nun üyesiyim, talimat verilip verilmeyeceğini bilen birisiyim. Merkez Bankası'nın bağımsızlığını da biliyorum ama orası, Türkiye ekonomisinin büyümesinden bağımsız olma lüksüne sahip değildir. Türkiye maalesef son üç ve bilhassa son iki yılda faiz konusunda dünyanın tersini yapmıştır. Yatırıma ve istihdama dünyanın en cömert teşvik sistemini açıklamış olduğu, kendisine çok ciddi ilgi olduğu bir ortamda ulusal ve uluslararası yatırımcılara sinyal vermek zorundayız. Biz Avrupa gibi davranamayız.”
Konuşmanın ardından Bakan Çağlayan ve beraberindeki heyet, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki şehitlikleri ziyaret etmek üzere toplantı salonundan ayrıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz